Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 29 октября 2023, вопрос №95774 240₴

ВІдзив на апеляцію по цивільній справі особою, яка бажає підтримати апеляцію

По цивільній справі суд першої інстанції постановив рішення, яким було вирішене питання про права та інтереси особи, яка не брала участь у справі.
Ця особа через деякий час подала апеляційну скаргу.
Апеляційний суд поновив строки, відкрив апеляційне провадження, призначив справу до розгляду та встановив сторонам строк для надання ВІДЗИВУ.
Позивач, який пропустив строки для подання апеляційної скарги, повністю підтримує скаргу й бажає до початку розгляду справи в судовому засіданні повідомити про це суд
ПИТАННЯ:
Чи може такий позивач направити до апеляційного суду ВІДЗИВ, в якому висловити свої доводи стосовно підтримки апеляційної скарги, враховуючи, що відповідно до п. 3 ч. 2 статті 360 ЦПК у відзиві потрібно наводити заперечення щодо змісту і вимог апеляційної скарги? Якщо ні, то яким чином (в якому процесуальному документі) до початку розгляду справи в судовому засіданні йому краще висловити своє відношення до апеляційної скарги, тобто висловити свої доводи стосовно підтримки апеляційної скарги?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Анастасія!

    Відповідно до статті 178 ЦПК:

    1. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    2. Відзив підписується відповідачем або його представником.

    3. Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв’язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

    {Пункт 2 частини третьої статті 178 в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023}

    3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

    4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;

    5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

    6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

    7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

    8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    4. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

    5. До відзиву додаються:

    1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

    2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

    6. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

    7. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    8. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

    9. Суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов’язку.

    {Статтю 178 доповнено частиною дев'ятою згідно із Законом № 3200-IX від 29.06.2023}

    Отже, виходячи зі змітсу та логіки наведенної статті, відзив - це форма заперечення, тому Ви не можете направити відзив до апеляційного суду, бажаючи підтримати апеляційну скаргу. Відзив у данному випадку має право подати інша сторона справи.

    До початку розгляду апеляційного оскарження по суті в апеляційній інстанції в даному випадку Ви не можете висловлювати будь які пояснення, заперечення чи клопотання. Це буде можливо на стадії розгляду апеляції, та і то за умови, якщо апеляційний суд буде мати потребу Вас вислухати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.7%

    ВІТАЮ ВАС, пані АНАСТАСІЯ! В ПРИНЦИПІ ПЕРЕДБАЧИВ ЦЕ ПИТАННЯ І ВІДПОВІВ НА НЬОГО ЩЕ У ПОПЕРЕДНЬОМУ. https://uristy.ua/ua/question/95771

    Нажаль, ні... Відзив подає лише особа, яка заперечує проти апеляційної скарги, що прямо випливає зі статті 360 ЦПК України... Колега Айвазян дав Вам по суті правильну відповідь на питання, але (нажаль) послався на статтю 178 ЦПК України - яка НЕ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ДО ФОРМИ ВІДЗИВУ у апеляційній інстанції, адже питання подання і форми відзиву на апеляційну скаргу процесуально регулюється саме статтею 360 ЦПК. Стаття 178 ЦПК в апеляційному провадженні лише в частині приписів ч. 5 ст. 360 ЦПК України - "До відзиву застосовуються правила, встановлені частиною дев’ятою статті 178 цього Кодексу."

    ВІдповідно до частини 2 статті 360 Цивільного процесуального кодексу України (до цього та далі в тексті ЦПК України), у разі незгоди з апеляційною скаргою - подається Відзив на апеляційну скаргу.

    Відповідно до частин першої - четвертої статті 360 ЦПК України 1. Учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

    2. Відзив на апеляційну скаргу має містити:

    1) найменування суду апеляційної інстанції;

    2) ім’я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

    3) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

    4) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

    5) перелік матеріалів, що додаються.

    3. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

    4. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

    ВРАХОВУЮЧИ НАВЕДЕНЕ, ЄДИНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ ДОКУМЕНТОМ, ЯКИЙ ПІДХОДИТЬ ОСОБІ, ЯКА НЕ ЗАПЕРЕЧУЄ ПРОТИ ПОЗОВУ, а навпаки його підтримує - є саме Заява про приєднання до апеляційної скарги, в порядку статті 363 ЦПК України.

    Однак, слід враховувати, що за подання такої заяви НАЖАЛЬ передбачено судовий збір (ставка судового збору за подання заяви у 2023 році - 2684 грн.), якщо особа не звільнена від йогог сплати за вимогами Закону України "Про судовий збір".

    Маю надію, що моя відповідь допоможе Вам у вирішенні Вашого питання.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    ви не зможете подати відзив , це має робити сторона по справі , а не особа , що залучена третьою стороною на боці скаржника

    Відповідно до частини першої статті 178 ЦПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.Після одержання копій ухвали про відкриття провадження у справі і позовної заяви відповідач має право подати суду письмовий відзив на позов, в якому викласти свою позицію щодо заперечення проти позовних вимог із зазначенням доказів, що підтверджують його незгоду з позовними вимогами.

    Вимоги щодо змісту, форми та порядку подання відзиву на позов визначені в ст. 178 ЦПК України.

    Відзив подається в письмовій формі за підписом відповідача або його представника. Якщо відзив підписується представником, то до нього додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

    Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    Додатки до відзиву

    До відзиву додаються:

    • докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;
    • документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи;

    Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

    Строки надання відзиву

    Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.Як бути у випадках, коли відповідач не отримує вчасно ухвалу про відкриття провадження по різним причинам, або, отримавши її та не маючи правових знань - не має змоги написати відзив і починаючи пошук правової допомоги втрачає час на написання відзиву, що встановлений судом? В таких випадках строк на написання відзиву можна спробувати поновити. Особливо такі ситуації виникають часто при зверненні до центрів правової допомоги, коли відповідачу спочатку потрібно зібрати необхідні документи для отримання вторинної правової допомоги, а місцевому центру, відповідно до законодавства, необхідний час для перевірки таких документів, прийняття рішення про надання вторинної правової допомоги і призначення адвоката/працівника для надання такої вторинної правової допомоги, якому ще й потрібен час для складання відзиву. Отже, якщо у встановлений строк надати відзив із усіма доказами є неможливим, тоді обов’язково має бути подано клопотання із проханням продовжити встановлений судом строк для подання відзиву та із зазначенням причин неможливості вкластися у встановлені строки. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами

    Відповідь на відзив

    У відповіді на відзив позивач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення.Відповідь на відзив підписується позивачем або його представником.До відповіді на відзив, відповідно до ст. 179 ЦПК України, застосовуються правила, встановлені частинами третьою - п’ятою статті 178 ЦПК України.Відповідь на відзив подається в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк подання відповіді на відзив, який дозволить позивачу підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, іншим учасникам справи - отримати відповідь на відзив завчасно до початку розгляду справи по суті, а відповідачу - надати учасникам справи заперечення завчасно до початку розгляду справи по суті.

    Заперечення

    У запереченні відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.Заперечення підписується відповідачем або його представником.До заперечення застосовуються правила, встановлені частинами третьою - п’ятою статті 178 ЦПК України.Заперечення подається в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк подання заперечення, який дозволить іншим учасникам справи отримати заперечення завчасно до початку розгляду справи по суті.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Доброго дня, Настя.

    "Чи може такий позивач направити до апеляційного суду ВІДЗИВ, в якому висловити свої доводи стосовно підтримки апеляційної скарги, враховуючи, що відповідно до п. 3 ч. 2 статті 360 ЦПК у відзиві потрібно наводити заперечення щодо змісту і вимог апеляційної скарги"?

    - НІ, ТАК ЯК ПОЗИВАЧ, ПІДТРИМУЄ АПЕЛЯЦІІЙНУ СКАРГУ.

    ПРИ ЦЬОМУ, ВІДЗИВ НА АПЕЛЯЦІЙНУ СКАРГУ УЧАСНИКА СПРАВИ, ЦЕ ПРАВО, А НЕ ОБОВ'ЯЗОК.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    Стаття 360. Відзив на апеляційну скаргу

    1. Учасники справи МАЮТЬ ПРАВО подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

    2. Відзив на апеляційну скаргу має містити:

    1) найменування суду апеляційної інстанції;

    2) ім’я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

    3) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

    4) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

    5) перелік матеріалів, що додаються.

    3. ВІДСУТНІСТЬ ВІДЗИВУ на апеляційну скаргу НЕ ПЕРЕШКОДЖАЄ перегляду рішення суду першої інстанції.

    4. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

    5. До відзиву застосовуються правила, встановлені частиною дев’ятою статті 178 цього Кодексу.

    "Якщо ні, то яким чином (в якому процесуальному документі) до початку розгляду справи в судовому засіданні йому краще висловити своє відношення до апеляційної скарги, тобто висловити свої доводи стосовно підтримки апеляційної скарги"?

    - ВІН МАЄ ПРАВО ПРИЄДНАТИСЯ ДО АПЕЛЯЦІЙНОЇ СКАРГИ, ШЛЯХОМ ПОДАННЯ ЗАЯВИ ДО СУДУ АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ, ДО ПОЧАТКУ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ В СУДІ АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ, ЗГІДНО ДО ВИМОГ СТ.363 ЦПК УКРАЇНИ:

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    Стаття 363. Приєднання до апеляційної скарги

    1. Учасники справи мають право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. До апеляційної скарги мають право приєднатися також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки.

    2. Заяву про приєднання до апеляційної скарги може бути подано до початку розгляду справи в суді апеляційної інстанції.

    3. До заяви про приєднання до апеляційної скарги додаються документ про сплату судового збору та докази надсилання (направлення) копії заяви іншим учасникам справи.

    Всього доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    "Стаття 352. Право апеляційного оскарження

    1. Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково...

    Стаття 363. Приєднання до апеляційної скарги

    1. Учасники справи мають право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. До апеляційної скарги мають право приєднатися також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки.";

    " Стаття 10. Верховенство права та законодавство, відповідно до якого суд вирішує справи...

    9. Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), ...".

    ---

    Доброго дня, пані Анастасіє! По-перше, право на приєднання до апеляційної скарги мають учасники іншого учасника на своїй стороні, при цьому, вже був таким учасником до прийняття рішення у справі. Але в даному випадку апеляційна скарга подана особою, яка не була учасником прооцесу. По-друге, передбачено передбачено приєдання до апеляційної скарги особи, яка не була учасником процесу, а не навпаки, як в даному випадку. З іншої сторони, по-третє, передбачено застосування, у випадку неврегулювання спірних відносин, застосування, зокрема, аналогіїї закону. Тобто, позивач має право подати заяву про приєднання до апеляціної скарги особи, що не брала участі у справі, але із врахуванням, застосуванням ст. 363 та ч.9.ст.10 ЦПК, тобто в порядку аналогії закону.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня. Відзив на апеляційну скаргу

    Відповідно до вимог ст. 360 ЦПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

    Відзив на апеляційну скаргу має містити:

    1) найменування суду апеляційної інстанції;

    2) ім’я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти, за наявності;

    3) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

    4) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

    5) перелік матеріалів, що додаються.

    Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

    До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України