Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 жовтня 2023, питання №95731

Чи можуть на мене подати в суд через публікацію відеозапису з с камер відеоспостереження

Доброго дня!
Мене звуть Ганна, я працівник аптеки.
Нещодавно в нашій аптеці жіночка літнього віку вкрала ліки з відкритої викладки.
На що керівництво дало завдання викласти відео з камер з моментом крадіжки у соц мережі. Також в кадр попав чоловік, який купляв ліки на сусідній касі.
Сьогодні він прийшов в аптеку з погрозами що подасть на нас в суд, через це відео.
В описі під відео, я чітко і декілька раз вказала що саме жінка здійснювала злочин.
Підкажіть будь ласка, чи мали ми право викладали відео де в кадрі було обличчя іншої людини, без її згоди. (Відео було з камер відеоспостереження в аптеці)

Відповіді юристів (2)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 6 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Відеоспостереження в громадських місцях дозволяється, якщо проводиться відкрито, тобто фізична особа може вільно дізнатися про факт її знімання на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку.

    Якщо ви повідомляєте покупців про те, що здійснюється відеоспостереження шляхом розміщення, наприклад, таблички з наступним приблизним текстом, наприклад: “Увага! Ведеться відеоспостереження!” - в такому випадку фізічна особа входячи в приміщення автоматично дає згоду, що її зніматимуть (мовчазна згода).

    Публікувати матеріали зйомки з фізичною особою можливо за умови, якщо ця особа не забороняла зйомку з її участю, хоча могла це зробити. Як я вважаю, якщо ви попередили особу про те, що проводиться відзапис ("мовчазна згода" - про що я зазначив вище) - то відповідальності за росповсюдження відсутня.

    Але авжеж така особо має право звернутися до суду з позовом про те, щотакими діями їй завдано матеріальної та/або моральної шкоди.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ганна!

    В будь якому випадку відповідальність за це нестиме Ваше керівництво, а не Ви.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України