Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 26 жовтня 2023, питання №95620 250₴

Щодо відстрочки від мобілізації.

Чи можливо получити відстрочку від мобілізації? Прохання зазначити усі дії при оформленні офіційних документів на відстрочку під час мобілізації військовозобов’язаного, який раніше не проходив військову службу. У військовозобов’язаного є батько-особа з інвалідністю ІІ групи, яка офіційно встановлена на МСЕК. Мати – пенсіонер. Сестра – пенсіонер, на пільгових умовах. Яким має бути сформований пакет необхідних документів для подальшого надання до ТЦК та СП?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Ви подаєте до ТЦКСП заяву про надання відстрочки та пакет документів, що надає таке право (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    60%

    Доброго дня, Андрію!

    Думаю, що Ви маєте гарантоване право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    Отже, як визначено у наведеній нормі закону, головною умовою є відсутність інших працездатних осіб, які можуть утримувати Вашого батька.

    Так воно і є у Вашому випадку. Ваша матір і сестра є пенсіонерами.

    В той самий час у відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Якщо ж мова йде про сестру батька, то вона не віднесена до першого ступеня спорідненності і не зобов'язана батька утримувати.

    Ваш обов'язок утримувати батька передбачений в українському законодавстві.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

    Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Для підтвердження Вашого права на відстрочку Ви повинні підготувати заяву з посиланням на згадану норму закону та додати до неї наступні підтверджувальні документи або їх нотаріальні копії:

    Ваше свідоцтво про народження,

    посвідчення інвалідності батька,

    пенсійне посвідчення матері та сестри (якщо це Ваша сестра).

    Бажано було б також надати довідку, яка б свідчала про спільну реєстрацію або акт виконавчого органу влади про спільне проживання. Але це за вимогою ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клієнт 6 місяців тому

      Дякую за відповідь! Чи можуть не дати відстрочку, якщо у батька є пенсія та регрес?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, такого статися не може! Це ніяким чином не впливає на те, що він є інвалідом ІІ групи. Відповідно до тієї інформації, яку Ви надали у своєму питанні - маєте стовідсоткове право на відстрочку.

    Карпенко Андрей Владимирович
    40%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    ЯК БАЧИМО, Є ДВІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ, КОЛИ БАТЬКИ ІНВАЛІДИ.

    АЛЕ, В ПЕРШОМУ ВИПАДКУ, ПРОСТО НАЯВНІСТЬ ІНВАЛІДНОСТІ, НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. В РІШЕННІ МСЕК ПОВИННО БУТИ ВКАЗАНО, ЩО БАТЬКИ ПОТРЕБУЮТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ.

    В ДРУГОМУ ВИПАДКУ, ВИ ПОВИННІ ДОВЕСТИ, ЩО ВИ ЄДИНА ПРАЦЕЗДАТНА ОСОБА В СІМ'Ї, КОТРА МОЖЕ УТРИМУВАТИ ОСОБУ ІНВАЛІДА ( у розрахунок потрібно брати тільки родичів першої лінії споріднення по відношенню до інваліда).

    ТОМУ, ПЕРЕД ТИМ ЯК ЗВЕРТАТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА НАЯВНІСТЬ УМОВ ПРО ЯКІ Я ВКАЗАВ.

    НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ:

    ваш паспорт та ідентифікаційний код; ● паспорт та ідентифікаційний код батька/матері;● ваше свідоцтво про народження;● у разі різних прізвищ, документи на підтвердження зміни прізвища;● довідка МСЕК;● пенсійне посвідчення;● довідка з місця проживання батьків (якщо є інші брати і сестри, потрібно додавати їх свідоцтво про народження та документи на підтвердження їх непрацездатності).Довідку можна отримати в голови ОСББ. В разі відсутності ОСББ, або ж, якщо ви проживаєте без реєстрації, потрібно звернутися до органів соціальної політики з актом опитування сусідів.

    ПОРЯДОК ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ:

    • Щоб отримати відстрочку від мобілізації за наявності для цього підстав, потрібно подати заяву про відстрочку із вказаними паспортними даними громадянина та додати до неї документи, які підтверджують, що громадянин дійсно не підлягає призову.
    • Заява на отримання відстрочки від мобілізації подається до ТЦК за місцем військового обліку або призову. Громадяни можуть подати заяву про відстрочку після отримання повістки ― просто так прийти в ТЦК та написати заяву не можна.
    • До заяви необхідно додати документи, які підтверджують факт наявності відстрочки (наприклад, медичні довідки, висновок МСЕК, свідоцтво про народження дитини або медичні документи, що підтверджують стан здоров’я родичів).

    Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені. Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.

    • Заяву зареєструють у журналі вхідної кореспонденції. Після цього її повинна розглянути комісія, яка формується на базі ТЦК.
    • Ви обов'язково проходите військово-лікарську комісію.
    • Комісія ТЦК розглядає заяву та ухвалює рішення щодо надання відстрочки, з особою зв’язуються та просять прийти забрати довідку про відстрочку.
    • В канцелярії громадянин отримує виписку з книги протоколів (в ній зазначають дані особи, що подавала заяву та претендує на відстрочку, дату народження, безпосередньо саму підставу відстрочки, номер і дату протоколу засідання комісії та підписи членів комісії).

    Якщо при особистому візиті в ТЦК не приймають заяву із документами про відстрочку, відмовляються ставити відмітку тощо, документи та заяву можна відправити Укрпоштою цінним листом з описом вкладення.

    До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

    На руках у громадянина залишаться документи, які він надіслав у ТЦК, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну підставу для звільнення від мобілізації та те, що громадянин просить надати відстрочку.

    ЩЕ РАЗ, ВАМ ПОТРІБНО ДОВЕСТИ, ЩО ВИ УТРИМУЄТЕ БАТЬКА-ІНВАЛІДА ТА ТЕ ЩО ВИ ЄДИНИЙ ХТО ЗДАТНИЙ ЙОГО УТРИМУВАТИ.

    ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ТА УТРИМАННЯ - РІЗНІ РЕЧІ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України