Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 24 октября 2023, вопрос №95447

Может ли отец выгнать меня из квартиры, если дарственная оформлена на меня и мне есть 18?

20 октября мне исполнилось 18 и у меня с отцом возник конфликт. Он говорит чтобы я уходил из квартиры и что он поменяет замки. Но когда я был маленьким, отец с бабушкой(вроде квартира принадлежала ей) оформили на меня дарственную, и по идее я уже вступил в право собственности (с 18 лет). Но отец говорит, что квартира приватизирована на него и он в случае чего может переписать дарственную на моего старшего брата которому 20 с чем-то, и с которым он не общался лет 10, а то и больше. И что я получу ее только после его смерти. Подскажите, сможет ли он меня выгнать?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Договір дарування не може бути розірваний в односторонньому порядку, за деякими виключеннями, зокрема, передбаченими ст. 724 ЦК України та, якщо договір дарування виконується у момент його укладання. Однак, договір дарування нерухомих речей або іншого особливо цінного майна може бути розірвано за вимогою дарувальника, але за конкретних обставин. Підстави для розірвання договору дарування на вимогу дарувальника передбаченні ст.ст. 726, 727 ЦК України:

    • умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

    Додатковою обов'язковою умовою для розірвання договору дарування у такому разі є те, що предметом договору дарування є нерухомі речі чи інше особливо цінне майно. Тобто закон визначає можливість розірвання договору дарування, предметом якого є лише нерухомі речі чи інше особливо цінне майно. Тому, якщо дарунком є рухоме майно незначної вартості, дарувальник не вправі розірвати такий договір та повернути дарунок проти волі обдаровуваного.

    У випадку смерті дарувальника, яка була спричинена умисними злочинними діями обдаровуваного - позбавлення життя дарувальника, право вимагати розірвання договору дарування одержують спадкоємці дарувальника.

    • створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність (наприклад, у дарувальника з предметом договору дарування пов'язані спогади про певні події). Тобто, якщо такому дарунку загрожує безповоротна втрата з вини обдаровуваного, дарувальник вправі розірвати договір дарування, предметом якого є такий дарунок.

    Таке розірвання правочину спрямоване на запобігання втрати дарунка. Проте, при розірванні договору дарування на цій підставі необхідно довести, що обдаровуваному було відомо про те, яку велику немайнову цінність має дарунок для дарувальника. Останнє, у свою чергу, зобов'язує обдаровуваного бережно та сумлінно ставитись до дарунка та забезпечувати його схоронність.

    • недбало ставиться до речі, що становить культурну цінність, внаслідок чого ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

    Йдеться про речі, втрата яких має істотне значення не лише для дарувальника, а для суспільства. Окремою підставою розірвання договору дарування з ініціативи дарувальника є недбале ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність.

    При цьому під недбалим ставленням слід розуміти таке поводження обдаровуваного з предметом договору дарування, внаслідок чого ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена. Тому при виникненні обставин, що можуть зумовити втрату або істотне пошкодження такого дарунка, дарувальник наділяється правом звернутися до суду з вимогою про розірвання договору дарування та повернення дарунка.

    Отже, якщо на Вас була оформлена дарча, то договір дарування батько зможе розірвати лише за заначених вище умов.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Он Вас не сможет выгнать. Если будет угрожать - обращайтесь в полицию.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. У випадку ініціювання Вашим батьком зняття Вас з реєстрації (виписки) Ви можете звернутись до суду з позовом для оспорювання його права це робити.

    Ви можете звернутись до державного реєстратора в центр надання адміністративних послуг або до нотаріуса з проханням взнати відомості з реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (державного реєстру прав) про суб'єктів права власності на квартиру, в якій Ви проживаєте. Ви маєте право отримати від державного реєстратора витяг з того реєстру.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України