Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 октября 2023, вопрос №95331 250₴

Зразок розписки про отримання коштів

Доброго дня, підкажіть будь ласка був складений попередній договір для купівлі квартири в розстрочку, і настав час коли потрібно вносити частину коштів за квартиру в доларах, тому стало питання як правильно оформити розписку від власника квартири про отримання частини коштів. Передача коштів відбуватиметься передавання коштів у руки з рук, не через банківські рахунки.

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович

    Розписка складається в довільній формі. Необхідно зафіксувати суму переданих коштів та предмет розписки. Порядок повернення коштів у разі не укладання договору. Розписку необхідно посвідчити нотаріально.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Денисе!

    Купуючи нерухомість, ви укладаєте двосторонній договір про купівлю-продаж, але він лише свідчить тільки про те, що угода була оформлена. А те, що покупець здійснив оплату, в договорі про це інформації немає.В якості підтвердження оплати можна лише брати до уваги касовий чек, квитанцію, розписку. Але при покупці житла, покупець не завжди вносить 100% оплату. Іноді загальна сума може бути розбита на дві частини: передоплата, остаточна оплата.Як би там не було, якщо ви віддаєте свої гроші, відразу просіть розписку, що підтверджує передачу коштів.

    У разі виникнення спірних питань, саме ця розписка буде вашим доказом.

    Як правило, текст повинен бути таким:

    Я, ___, громадянин України, паспорт серії КК №___, виданий Іллічівським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області області ___ року, зареєстрований за адресою: ___; фактично проживаю за адресою: ___сьогодні, 26 травня 2023 року, негайно по скоєнні розписки отримав від ___, громадянина України, паспорт серії ___, виданий ___ року, зареєстрований за адресою: ___, фактично проживає за адресою: ___ доларів США завдатку за квартиру, розташовану за адресою: м. ___ (загальна площа - 40,7 кв. м., що складається з: 1 кімната - 16,3 кв.м., кухня – 13,0 кв.м., санвузол – 5,4 кв.м., коридор – 3,2 кв.м., балкон – 1,4 кв.м., балкон – 1,4 кв.м.).За домовленістю між мною ___ та ___, загальна ціна квартири за адресою: м. ___ складає ___ доларів США. Таким чином, після підписання договору купівлі-продажу вищевказаної квартири, ___ має сплатити мені ___доларів США.Я, ___, зобов'язуюсь не продавати, не заставляти, не виставляти і не пропонувати на продаж вищевказану квартиру.Завдаток за цією розпискою - гроші за вищевказану квартиру по розписці отримав від ___ у повному обсязі, претензій не маю.Дана розписка написана мною у дієздатному стані та добровільно.

    Дата та підпис.

    Бажано при цьому нотаріально завірити цю розписку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    12.8%

    ВІТАЮ ВАС, ДЕНИС!

    ЯК ВАРІАНТ ТАКИЙ ВИГЛЯД

    РОЗПИСКА

    Я, прізвище, ім"я, по батькові, 1 січня 1985 року народження, паспорт серії НЕ № 000, виданий Уманським РВ УМВС України в Черкаській області 18.09.1998 року, РНОКПП- 1234567891, зареєстрований та проживаю за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 1, кв. 19, отримала від прізвище, ім"я, по батькові", 1 січня 1979 року народження, паспорт серії АА № 000, виданий Дніпропетровським МУ ГУМВС України в Дніпропетровській області 01.11.2001 року, РНОКПП - 1234567892, зареєстрований та проживає за адресою: м. Київ, вул. Олімпійська, буд. 33, кв. 101, грошові кошти у сумі 16000$ (шістнадцять тисяч доларів США) за попереднім договором від 10 грудня 2023 р., в оплату продажі мною належної мені двокімнатної квартири за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, буд. 21, кв. 131.

    Оплата проведена в повному розмірі. Претензій до прізвище, ім"я, по батькові особи, що передає гроші" не маю.

    10 грудня 2023 року Підпис Прізвище, ім"я та по батькові.

    Розписка написана в присутності свідків:

    1. Вілкул Олександр Юрійович, 15 серпня 1983 року народження, паспорт серії КК № 000 виданий Криворізьким МУ ГУ МВС України в Дніпропетровській області 23 грудня 2006 року, який зареєстрована та мешкає за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 1, кв. 16, який підтверджує факт передачі грошових коштів.

    Вілкул О.Ю. Підпис

    2. Єгоров Денис Анатолійович, 9 липня 2000 року народження, паспорт серії ПП № 000 виданий Жовтневим РВ МУ ГУМВС України в Харкiвськiй області 21 серпня 2016 року, який зареєстрований та мешкає за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, буд. 21, кв. 57, який підтверджує факт передачі грошових коштів.

    Єгоров Д.А. Підпис

    Розписка обов"язково пишеться від руки особою, яка отримує гроші. Посвідчення у нотаріуса не обов"язкове, але можливе і у разі спорів звільнить від можливих витрат на експертизу підпису, якщо отримувач в суді буде заперечувати факт написання розписки.

    Від себе... Підписання попередніх договорів невдячна справа і як правило завершується судами... Але навіть виграний суд не завжди дозволяє стягнути гроші з боржника- "бідного як церковна миша" чи майно, яке може не перебувати у власності особи, яка підписує попередній договір. Змусити ж оформити квартиру і виконати договір суд не може. Виходжу із відповідної судової практики... А в умовах війни особа жіночої статі взагалі може взяти гроші і з кінцями поїхати за кордон.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ВСІ ПРОПЛАТИ ТРЕБА РОБИТИ ПІСЛЯ УКЛАДАННЯ ДОГОВОРА У НОТАРІУСА.

    ЯКЩО ВИ ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЕ, ТО ДУЖЕ ВЕЛИКА ВЕРОГІДНІСТЬ ТОГО ЩО ВТРАТИТЕ ГРОШІ

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    РОЗПИСКА

    Я, Курнікова Валентина Степанівна, 6 червня 1991 року народження, паспорт серії НЕ № 000, виданий Чигиринським РВ УМВС України в Черкаській області 10.09.2007 року, зареєстрована та проживаю за адресою: м. Київ, вул. Яблунева, буд. 2, кв. 22, отримала від Фесюк Вікторії Анатоліївни, 16 жовтня 1992 року народження, паспорт серії АА № 000, виданий Рівненським МВ УМВС України в Рівненській області 26.11.2008 року, зареєстрована та проживаю за адресою: м. Киїів, вул. Вишнева, буд. 3, кв. 3, грошові кошти у сумі 16000 грн. (сто шістдесят тисяч гривень) за договором від 10 січня 2019 р., за продану мною двокімнатну квартиру за адресою: м. Київ, вул. Грушева, буд. 1, кв. 13.

    Оплата проведена в повному розмірі. Претензій до Фесюк Вікторії Анатоліївни не маю.

    10 січня 2019 року Підпис Курнікова Валентина Степанівна

    Розписка написана в присутності свідків:

    1. Бардиш Тетяни Григорівни, 15 серпня 1983 року народження, паспорт серії КК № 000 виданий Красногвардійським РВ ГУ МВС України в Криму 23 грудня 2006 року, яка зареєстрована та мешкає за адресою: м. Київ, вул. Грушева, буд. 1, кв. 16, яка підтверджує факт передачі грошових коштів.

    Бардиш Т.Г. Підпис

    2. Єршової Олени Віталіївни, 9 липня 2000 року народження, паспорт серії ПП № 000 виданий Жовтневим РВ МУ ГУМВС України в Харкiвськiй області 21 серпня 2016 року, яка зареєстрована та мешкає за адресою: м. Київ, вул. Грушева, буд. 1, кв. 57, яка підтверджує факт передачі грошових коштів.

    Єршова О.В. Підпис

    посвідчувальний напис нотаріуса є обов язковим

    ---

    Боргова розписка це зафіксоване на папері підтвердження, що людина отримала суму коштів у борг. Боргова розписка оформляється та має містити наступну інформацію:

    Умови на яких Боржник отримав гроші;

    Строки повернення Власнику;

    Дата та місце (місто, село) написання;

    Паспортні дані Боржника та Власника коштів;

    Зобов’язання за якими Боржник має повернути гроші (строки).

    Зверніть увагу! При відсутності підпису Боржника робить розписку НЕДІЙСНОЮ. Підписуючи, Боржник повинен розшифрувати підпис, зазначивши своє ПІБ повністю. Маєте сумніви у добропорядності Позичальника, запросіть свідків, завдання яких, бути присутніми при ПЕРЕДАЧІ КОШТІВ Позичальнику та підписатися, зазначити свої ПІБ, місце реєстрації.

    Розписка має юридичну силу

    ст.ст. 1046, 1047 ЦКУ

    Боргова розписка позовна давність

    3 (три) роки.(з моменту коли особа дізналася , або могла знати про наявність боргу)

    Розписка про отримання коштів

    Позика грошей під розписку досить поширене явище серед фізичних осіб. Але необхідно мати на увазі та зазначити ряд аспектів оформлення розписки:

    Суму яку позичаєте у гривнях, якщо в іноземній валюті, зазначаєте поточний курс (сума зазначається у цифрах та літерами, у дужках: “Еквівалентна 35000грн”), якщо позичаєте в доларах США так і має бути зазначено: “1250(тисяча двісті п’ятдесят) доларів США“, а не просто, “доларів”;

    Дата отримання Позичальником грошових коштів (цифрами та літерами, у дужках);

    Дата повернення Позичальником боргу (цифрами та літерами, у дужках);

    Дані Сторін – ПІБ, місце реєстрації, контакти;

    Розписка має бути написана власноруч Позичальником. Допускається машинний текст/набір тексту на комп’ютері, але в такому випадку Вам необхідно буде звернутися до нотаріуса;

    Процедура передачі Боржнику боргової розписки після повернення боргу Власнику тобто Вам повернули кошти Ви повертаєте Боржнику розписку.

    Зверніть увагу! У розписці ОБОВ’ЯЗКОВО зазначте, що гроші мають статус Позики або підтвердження за Договором позики, якщо такий договір був складений. Необхідно зазначити цей аспект (статус Позики), на той випадок, щоб Боржник не почав казати, що це був подарунок або оплата за його консультаційні послуги і т.п.

    Які дії свідчать про визнання боргу:

    Письмове прохання відстрочити сплату боргу;

    Відповідь на повідомлення у мессенджерах або на лист електронної пошти про домовленість про перенесення строків повернення коштів або інші суттєві обставини, які свідчать про наявність боргу; завірені нотаріально

    Cплата Боржником частини або іншою особою, за його згодою, основного боргу або штрафу (ВСУ від 09.11.2016 р. по справі № 6-1457цс16), при частковій сплаті основного боргу в межах строку позовної давності, веде до переривання позовної давності (ВСУ від 01.11.2017р. по справі № 6-1611цс17).

    Наслідки вчинення правочину під впливом обману

    стаття 230 Цивільного кодексу України

    1. Якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

    Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування.

    2. Сторона, яка застосувала обман, зобов’язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв’язку з вчиненням цього правочину.

    Майте на увазі!

    Інфляційні втрати можна стягнути лише за зобов’язаннями вираженим в гривні, а не в іноземній валюті;

    Факт угоди отримання у Вас коштів, Розписка може бути додатком до Договору позики (гроші або майно);

    Боржник може оскаржити відсотки, про які було написано в розписці, так як ЦКУ не передбачено отримання відсотків по розписці однієї фізичної особи від іншої, при умові, що позика була взята на власні потреби (ч.1 п.2 ст.1048 ЦКУ);

    Бажаєте отримати відсотки від даних в борг коштів, заключайте Договір позики, але пам’ятайте, що отримати відсотки, зможете при умові, якщо даєте підприємцю тобто під потреби бізнесу, про що обов’язково зазначаєте в Договорі позики (п.1 ст.1048 ЦКУ);

    При складанні Розписки зазначається обов’язок Боржника повернути на першу вашу вимогу, протягом встановленого строку, позичені у Вас кошти тобто коли Ви самі того забажаєте або буде діяти норма абз.2 п.1. ст.1049 ЦКУ (протягом тридцяти днів);

    У Розписці має бути зазначена прописом (цифрами та літерами) ТОЧНА дата повернення і ЯКА грошова сума буде Вам повернута. Зазначайте ці дані ОКРЕМИМ рядком і зазначте настільки чітко, щоб не допустити подвійного трактування;

    У Розписці не допускаються ніякі виправлення або помарки, необхідно, щоб Позичальник переписав все на чистову;

    Паспорта сторін не мають бути простроченими.

    Ті умови про які йдеться в доданому листуванні -є кабальними для Вас.

    Краще зверніться до офіційного банку.

    Отримайте договір з зрозумілими умовами кредитування!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Закон України "Про ЦК України" не встановлює жодних вимог до форми розписки. Однак, для того, щоб розписка була дійсною, вона повинна відповідати загальним вимогам до письмової форми правочину.

    РОЗПИСКА

    Я, ПІБ (продавець), паспорт серії __ №___, виданий ___ від ___ р., сьогодні, 22.10.2023 р., негайно по скоєнні розписки отримав від ПІБ (покупець), паспорт серії__ № ___, виданий ___р. кошти в сумі 10 000 (десять тисяч) доларів США за попереднім договором купівлі-продажу нерухомості, укладеного сторонами 23.03.2023 року.

    Грошова сума отримана мною повністю, ніяких матеріальних претензій до (ПІБ) не маю.

    ПІБ (продавця) підпис дата

    Присутні:

    1. ПІБ паспортні дані , підпис

    2. ПІБ паспортні дані, підпис

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Денисе!

    А на якому етапі укладення основного договору?

    Передання частини коштів передбачено положеннями попереднього договору чи це усна домовленість, не підкріплена документально?

    • Денис Клиент 6 месяцев назад

      Договір укладений, усна домовленість

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        75.2%

        Денисе!

        За таких умов Ви маєте дотримуватись порядку розрахунку, визначеного у основному договорі купівлі-продажу. Там зокрема має бути посиланням на основні моменти проведення розрахунку. Якщо розписка дійсно визначена договором, Ви можете використати приблизно такий текст:

        Я, ПІБ, продаваць за договором купівлі-продажу від "__"___ ___ року, посвідченого нотаріусом___ та всененого у Реєстр за номером ___) паспорт громадянина України серії ___ №___, виданий НАЗВА ОРГАНУ "__"___ ___ року, "__"___ 2023 р., отримав від ПІБ, покупець за договором купівлі-продажу від "__"___ ___ року, посвідченого нотаріусом___ та всененого у Реєстр за номером ___) паспорт громадянина України серії ___ №___, виданий НАЗВА ОРГАНУ "__"___ ___ року, грошові кошти в сумі ___ (прописом) доларів США як часткове виконання покупцем свого зобов'язання за договором упівлі-продажу від "__"___ ___ року, посвідченого нотаріусом___ та всененого у Реєстр за номером ___).

        Підписи сторін

        Персональна інформація (паспорт, РНОКПП, реквізити сторін).

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Без НОТАРІУСА ГРОШІ НЕ П5РЕДАВАЙТЕ.

    Крикун Сергій  Павлович
    12%
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про валюту і валютні операції" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19#n208):

    "Стаття 5. Розрахунки

    1. Гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні з урахуванням особливостей, встановлених частиною другою цієї статті, і приймається без обмежень на всій території України для проведення розрахунків.

    2. Усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за:

    1) операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;

    2) операціями банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;

    3) операціями з надання фінансових послуг, визначених пунктами 1-5 частини другої та частиною третьою статті 9 цього Закону, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій;

    4) операціями з розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом цінних паперів (умовами їх розміщення);

    5) операціями з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;

    6) іншими операціями, визначеними Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами Національного банку України...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 524. Валюта зобов'язання

    1. Зобов'язання має бути виражене у грошовій одиниці України - гривні.

    2. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті...

    Стаття 533. Валюта виконання грошового зобов'язання

    1. Грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях.

    2. Якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

    3. Використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків на території України за зобов'язаннями допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом...

    Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним.

    3. У разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 99. Грошовою одиницею України є гривня...";

    "Стаття 68. Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

    Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності."

    ---

    Доброго дня, пане Денисе! Моя відповідь про застереження проведення розрахунків в іноземній валюті під страхом визнання договору недійсним та стягнення суми за розпискою в дохід держави.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України