Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 18 октября 2023, вопрос №95093 250₴

Як притягнути батька до сплати аліментів дитини якщо ми не в шлюбі?

Як притягнути до відповідальності та грошової допомоги батька дитини ? Ми не в шлюбі. Дитину народила він казав буде допомогами . Вже 5 місяців дитині він не хоче нічим допомагати. Він за походженням українець але довгий час живе у Італії то він громадянин Італії , зараз працює в Англіі. Що мені робити? Як притягнути його до відповідальності?

Ответы юристов (9)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    Якщо в свідоцтві про народження дитини в якості батька вказано цю особу, то сам факт знаходження в шлюбі значення не має.

    Якщо ж ні, то спочатку необхідно звернутись до суду за встановленням батьківства і вже на підставі цього стягнути аліменти.

    Якщо особа постійно мешкає за кордоном, то сума аліментів встановлюється виходячи з середньої заробітної плати по регіону

    Богун Сергій Павлович
    16%

    Відповідно до ст. 141 СК України: «Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою». Тому аліменти на дитину, чиї батьки не були в шлюбі між собою, стягуються і нараховуються за загальними правилами стягнення аліментів.

    Для цього необхідно звернутися до суду.

    Базовим міжнародним договором, що регулює питання стягнення аліментів чи утримання є Конвенція ООН про стягнення аліментів за кордоном від 20 червня 1956 року (далі - Конвенція 1956 року).

    Однак, 23 листопада 2007 року ООН була прийнята Конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання (далі - Конвенція 2007 року), згідно зі статтею 49 якої у відносинах між Договірними державами Конвенція 2007 року замінює Конвенцію 1956 року настільки, наскільки її сфера застосування між такими державами збігається зі сферою застосування Конвенції 2007 року. Конвенція 2007 року ратифікована Верховною Радою України від 11 січня 2013 року.

    Лсоба, якій заборговували утримання (аліменти) або передбачається така заборгованість) або боржник (особа, яка утримання заборгувала або передбачається, що заборгувала) щодо зобов'язань про утримання, що виникають з відносин між батьками та дитиною, яка не досягла 18 років можуть звернутися до центрального органу через центральний орган тієї Договірної держави, де постійно проживає заявник.

    Богданов Микита
    12%
    Богданов Микита 7 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго дня. Відповідальності немає. Ви можете в судовому порядку стягнути з "батька" аліменти. А відповідальність вже буде у випадку не сплати на підставі рішення суду. Якщо "батько" записаний в графу "батько" свідоцтва про народження дитини, тоді все легко. Якщо ні, тоді треба встановлювати в судовому порядку батьківство. Звертайтесь. допоможу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ольга!

    Тут треба почати з того, громадянином якої країни є батько Вашої дитини. Це питання головне в данному випадку!

    Якщо батько дитини є громадянином України.

    Згідно зі статтею 141 Сімейного кодексу України, батьки мають рівні права та обов’язки по догляду за дитиною, незалежно від того, були вони у шлюбі між собою чи ні. Тобто, не зважаючи на те, що чинним законодавством не передбачено поняття «цивільний шлюб», стягнути аліменти без шлюбу можна.

    Для того, щоб стягнути аліменти на дитину поза шлюбом, є два шляхи. Залежать все від того, як записаний батько у свідоцтві про народження Вашої дитини.

    Якщо батько був записаний у свідоцтві про народження дитини за згодою сторін (заява матері та батька), то Ви можете подати одразу позовну заяву про стягнення аліментів до суду.

    Якщо ж батько був записаний зі слів матері, то у такому разі спочатку потрібно подати до суду позов про визнання батьківства, а тільки потім на підставі рішення суду про визнання батьківства - позовну заяву про стягнення аліментів.

    Якщо батько є громадянином іншої країни.

    Україна є країною-учасницею Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, метою якої є спрощення процедури стягнення аліментів.

    Тож якщо батько Вашої дитини є громадянином країни-учасниці Конвенції, подати на аліменти ви можете в українському суді. Але якщо ж батько дитини є громадянином країни, яка не приєдналася до цієї Конвенції, тоді стягнути аліменти можна, подавши позов до іноземного суду. Для цього Ви можете подати звернення до Міністерства Юстиції України про вирішення питання про стягнення аліментів на підставі Конвенції про стягнення аліментів за кордоном і заяву про стягнення аліментів на підставі Конвенції про стягнення аліментів за кордоном.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, пані Ольга! Це цілком реально.

    Якщо платник аліментів не проживає в Україні або не зареєстрований за місцем свого проживання, то стягувач завжди має право скористатися нормами статті 28 Цивільного процесуального кодексу України, та подати позовну заяву про стягнення аліментів за зареєстрованим місцем проживання чи перебуванням позивача.

    Також в своїй позовній заяві одразу ж додатковонеобхідно посилатися на пункт 4 частини першої статті 76 Закону України «Про міжнародне приватне право», відповідно до якого суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, якщо у справі про сплату аліментів позивач має місце проживання в Україні.

    А також посилатися на норми статті 66 Закону України «Про міжнародне приватне право», відповідно до яких права та обов’язки батьків і дітей визначаються особистим законом дитини або правом, яке має тісний зв’язок із відповідними відносинами і якщо воно є більш сприятливим для дитини, де встановлено, що зобов’язання щодо утримання, які виникають із сімейних відносин, крім випадків, передбачених статтею 66 цього Закону, регулюються правом держави, у якій має місце проживання особа, яка має право на утримання. А тому, при стягненні аліментів судом України повинні застосовуватися не лише норми законодавства України, а й також норми міжнародних договорів.

    У зв’язку з цим, рекомендую, у позовних вимогах писати розмір аліментів у фіксованій сумі, а не в частці від доходів. Оскільки, деякі країни, передбачають стягнення аліментів лише у фіксованій сумі.

    Для стягнення аліментів з громадянина іншої країни до позовної заяви потрібно подати наступні документи:

    - копію паспорта та ідентифікаційного коду позивача;

    - копію свідоцтва про народження дитини/дітей;

    - копію довідки з місця проживання позивача та дитини/дітей;

    - інформацію про місце реєстрації відповідача-іноземця за кордоном або в Україні (за наявності);

    - інформацію, яка підтверджуватиме дохід батька (якщо у позивача відсутні підтверджуючі документи про доходи відповідача то можна надати до суду, наприклад, дані про професію, посаду, яку займає відповідач, і приблизну заробітну плату, яку в країні платять на аналогічній посаді).

    Відповідно до ч. 6 ст.175 ЦПК України, у позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

    Якщо є копія паспорта відповідача, то обов’язково потрібно долучити його до позовної заяви. Довідку з місця проживання можна отримати онлайн через Портал державних послуг або в Центрі надання адміністративних послуг. Дана довідка має містити відомості про те, що дитина прописана з тим з батьків, хто має намір подати позовну заяву про стягнення аліментів.

    Якщо дитина прописана за іншою адресою (або ж взагалі не прописана) – потрібно складати акт про те, що дитина проживає з матір’ю без прописки. Такий акт складає ЖЕК, ОСББ або Орган опіки та піклування за місцем проживання дитини.

    Судовий збір за подання позову про стягнення аліментів з іноземця не сплачується.

    Додатково до суду, необхідно подати копію позовної заяви з усіма додатками для відповідача.

    Враховуючи обов’язок батьків однаково піклуватись про утримання дитини, вам потрібно буде довести, що сума ваших витрат на утримання дитини вдвічі більша, ніж сума аліментів, яку Ви просите стягнути. Аліменти стягуються аж до припинення права на утримання.

    Коли розгляд справи закінчився, а рішення суду вже прийняте, необхідно дочекатись вступу його в законну силу, щоб стягнути аліменти на утримання дитини. За загальним правилом, рішення суду вступає в законну силу після спливу 30 днів від дня його проголошення. Разом з тим, після спливу такого строку, Вам потрібно звернутися до територіального органу юстиції (Держ.авної виконавчої служби) за Вашим місцем прописки, для ініціювання примусового виконання рішення, щоб фактично стягнути аліменти з іноземця. Попередньо у суді отримується Виконавчий лист.

    Звернутися до компетентного органу (суду) іноземної держави з клопотанням про визнання та виконання рішення суду України

    Клопотання повинно містити:

    • повне ім’я відповідача (боржника);
    • його дату народження;
    • громадянство;
    • адресу проживання відповідача (боржника) протягом останніх п’яти років (наскільки це відомо позивачу (стягувачу));
    • рід занять і місце роботи боржника;
    • фотокартку боржника (за можливості);
    • наявні відомості про фінансові та сімейні обставини боржника, у тому числі інформація про майно, яке йому належить;
    • будь-яка інша інформація, що може сприяти встановленню місця знаходження боржника чи виконанню клопотання, або яка визначена відповідною договірною стороною як необхідна.

    Клопотання надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.

    Слід додати необхідні документи до клопотання

    До клопотання додаються належним чином оформлені судом, що виніс рішення, такі документи:

    • копія судового рішення;
    • довідка про те, що рішення набрало законної сили;
    • довідка про часткове виконання або невиконання рішення на території України;
    • довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день судового засідання, та копії документів, що це підтверджують, якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні;
    • копія протоколу судового засідання (або журналу судового засідання), під час якого справу про стягнення аліментів було розглянуто по суті;
    • фотокартка стягувача.

    Клопотання та документи, що до нього додаються, надаються українською мовою разом із перекладом на офіційну мову договірної сторони, на території якої пропонується здійснити визнання і виконання рішення.

    Рішення по цьому питанню приймається протягом 1 місяця від дня його надходження. Цей строк може становити більш ніж один місяць, якщо для звернення за кордон потрібно отримати додаткову інформацію або документи та вжити інших заходів для належного оформлення клопотання.

    Клопотання повертається позивачу в разі, якщо воно не відповідає вимогам Конвенції та Інструкції, з роз’ясненням причин повернення. Про хід та результати розгляду клопотання про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача.

    Врахувати мовні особливості оформлення документів

    Документи, що направляються з України і складені українською мовою, мають бути перекладені на офіційну мову запитуваної Договірної держави або іншу мову, яку така держава визначила як прийнятну для всієї своєї території або тієї її частини, на якій проживає боржник.

    На підставі конвенцій, нотаріально завірений переклад не вимагається. Достатньо, якщо переклад офіційно засвідчений перекладачем або бюро перекладів. Вимога консульської легалізації або засвідчення документів апостилем також не застосовується до документів відповідно до конвенцій.

    Відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року, якщо переклад документів на офіційну мову запитуваної Договірної держави неможливо зробити в Україні, вони можуть бути передані Міністерством юстиції України запитуваному центральному органу без перекладу або з перекладом англійською чи французькою мовами для організації перекладу у запитуваній договірній державі. Такий переклад здійснюється лише в разі узгодження із заявником (стягувачем) порядку і умов оплати ним витрат за такий переклад.

    Маю надію, що моя відповідь стане в нагоді при вирішенні Вашого питання.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ваш чоловік є громадянином України, довге місце проживанні в іншій країні не позбавляє громадянства. Тому ви маєте право звернутися з позовом до суду про стягнення алміентів, після чого отримати рішення суду( виконавчий лист) та звернутися до виконавчої служби. Зразок позивної заяви додається.

    При зверненні з позовом до суду, в разі якщо одна зі сторін проживає за кордоном, необхідно враховувати також і положення відповідних міжнародних договорів України, які діють у відносинах між Україною та іноземною державою.

    Для того, щоб стягнути аліменти з такої особи, необхідно звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в України і є рішення суду). Також можна звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник із заявою про винесення рішення щодо аліментів.

    Звертаємо увагу на те, що у випадку виникнення необхідності стягнення аліментів з осіб, які перебувають на території іноземної держави, з якою Україною укладено відповідний міжнародний договір, заінтересована особа може звернутися для отримання більш детальної інформації щодо вимог оформлення документів до міжрегіонального управління за місцем проживання. Для цього необхідно надіслати належним чином оформлену заяву, клопотання до Міністерства юстиції України через органи юстиції.

    Міністерство юстиції України як запитуючий центральний орган протягом 30-ти календарних днів після отримання заяви:

    • перевіряє наявність у ній інформації і документів;
    • може повернути заяву заявнику для дооформлення у разі необхідності;
    • заповнює формуляр про передачу та направляє його разом із заявою до центрального органу запитуваної Договірної держави;
    • у разі необхідності сприяє заявнику у вирішенні питання щодо здійснення перекладу документів мовою запитуваної Договірної держави відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року;
    • на звернення запитуваного центрального органу отримує від заявника додаткові документи, необхідні для розгляду заяви, в тому числі довіреність на право представництва інтересів заявника у справі;
    • на звернення центрального органу запитуваної Договірної держави надає засвідчені компетентним органом України копії документів.

    Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача про хід та результати розгляду заяви чи клопотання – після отримання інформації від іноземних органів.

    Пам'ятайте, аліменти від громадян інших держав в Україні не оподатковуються.

    Аліменти - це кошти для утримання, які закон зобов'язує платити одного з батьків неповнолітньої дитини. Їх можуть перераховувати в добровільному порядку, а можуть - за рішенням суду.

    Аліменти на утримання дитини є гарантією виконання кожним з батьків свого обов’язку забезпечувати дитину, надавати їй можливість на користування всіма благами соціального забезпечення, належним харчуванням, житлом, розвагами, надати їй захист і піклування, які необхідні для її благополуччя. При цьому, виходячи з положень чинного законодавства, доступ дитини до даних благ не залежить від перебування батьків у шлюбі. Аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Батьки лише отримують та використовують їх від імені дітей. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

    Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов’язок батьків утримувати дитину.

    Досудовий порядок врегулювання

    Відповідно до статті 189 Сімейного кодексу України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    При укладенні нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину батьки самостійно визначають розмір та строки витрат, керуючись при цьому нормами чинного законодавства.

    Вартість

    При нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів на дитину державне мито справляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп.«д» п.3 ст.3 Декрету).

    Судовий порядок врегулювання

    Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позовне провадженняКуди звертатися

    Позови про стягнення аліментів, (без розлучення відбувається за тим же принципом, як і подача заяви на аліменти після розриву шлюбу) збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Перелік необхідних документів
    • позовна заява (форма та зміст повинні відповідати ст. 175 ЦПК);
    • копія паспорта позивача;
    • копія свідоцтва про народження спільних дітей.

    При подачі заяви на аліменти потрібно враховувати, що судом може бути нарахована лише певна відсоткова частина від офіційного доходу одного з подружжя, або аліменти у твердій грошовій сумі.

    Існують певні чинники, які впливають на розмір аліментних виплат. Наприклад, стан здоров’я дитини, стан здоров’я одного з подружжя, рівень доходів, наявність інших дітей у того з подружжя , який виконує аліментні зобов’язання.

    Тому, якщо офіційний дохід відрізняється від неофіційного, а так само при нерегулярному доході або відсутності офіційного працевлаштування, краще вимагати виплату аліментів у твердій грошовій сумі. Для цього можуть знадобитися документи, що підтверджують, що фактичний заробіток перевищує суму, зазначену в довідці про доходи. Наприклад, документи, які свідчать про придбання дорогих речей, укладанні прибуткових угод.

    Вартість

    Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.Файл:Заява про видачу судового наказу.docx

    Визначення розміру аліментів
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ольго!

    Як притягнути до відповідальності та грошової допомоги батька дитини ? Ми не в шлюбі. Дитину народила він казав буде допомогами . Вже 5 місяців дитині він не хоче нічим допомагати. Він за походженням українець але довгий час живе у Італії то він громадянин Італії , зараз працює в Англіі. Що мені робити? Як притягнути його до відповідальності?

    Не зовсім зрозумілі наступні речі:

    1. Він зазначений батьком дитини у свідоцтві про народження дитини?

    2. Чи звертались Ви до суду про стягнення з даної особи аліментів на утримання дитини?

    3. Він обіцяв допомагати у вихованні дитини усно чи Ви маєте документальні підтвердження?

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#Text):

    "Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

    1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя...

    Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

    1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

    2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

    1) за заявою матері та батька дитини;

    3) за рішенням суду.

    Стаття 126. Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою

    1. Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану...

    3. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу...

    Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене

    1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою...".

    ---

    Доброго дня, пані Ольго! По-перше, для вирішення питання про аліменти попередньо необхідно вирішити питання батьківства Вашої дитини. Але, по-друге, якщо батько відмовляється від визнання батьківства подачею вашої спільної заяви, то визнання його батьківства можливе за рішенням суду, але, при цьому, реєстрація народження дитини має, мала бути проведена Вами в порядку ст.135 СК, тобто прізвище дитини відповідати Вашому прізвищу, а ім'я та по батькові - за Вашою вказівкою.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо батьком вказано саме цього чоловіка у свідоцтві дитини - він є батьком незалежно від шлюбу.

    Якщо він не відмовився від громадянства України , він є громадянином України.

    Сума буде встановлена судом з урахуванням регіону проживання заявника

    Ви маєте право звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини. Тільки Ви обираєте звертатись Вам до суду за місцем свого проживання у або ж звертатись з позовом до суду в (поштою можна направити), або через представника за довіреністю (адвоката) приймати участь у судовому розгляді справи.

    Відповідно до статті 28 ЦПК України Підсудність справ за вибором позивача.

    1.Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    В Вашому випадку аліменти будуть назначені з дати звернення до суду з позовною заявою про стягнення аліментів на дитину, оскільки не має письмових доказів пред"явленя вимог до батька дитини про стягнення аліментів у минулому, та не доведений факт, що він ухилявся від сплати аліментів.

    Стаття 191 Сімейний кодекс України (СКУ). Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

    1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Для подання позову до суду необхідні документи:

    1. Позовна заява.

    2. Копія свідоцтва про народження дитини.

    3. Довідка з місця проживання, що дитина зареєстрована та проживає з Вами за однією адресою.

    4. Копія Вашого паспорту та ідентифікаційного коду.

    5. Інші документи, що мають значення по справі та є доказами (наприклад, довідка про стан здоров"я, з місця навчання, відомості про Ваші доходи або батька дитини, якщо є, або про його витрати).

    Зверніть увагу на зміст ст.182 СКУ:

    Стаття 182. Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів.

    1. При визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Стаття 185 СКУ. Участь батьків у додаткових витратах на дитину

    1. Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    2. Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

    Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    З повагою, Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України