Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 октября 2023, вопрос №94238 1150₴

Документи з приводу шлюбу

Які документи на шлюб потрібно зібрати якщо я військовослужбовець який знаходиться в бойових діях, але жінка на якій я хочу одружитись неповнолітня?

Ответы юристов (14)

    Богун Сергій Павлович
    4.3%

    За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Заява про надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років, має розглядатися судом за правилами окремого провадження. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Для того, аби довести, що ранній шлюб відповідає інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Такими доказами можуть стати:

    фактичне створення сім’ї;

    народження в такій сім’ї дитини;

    вагітність неповнолітньої жінки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10.4%

    Доброго дня, Станіславе!

    Питання не просте, бо Ваша майбутня дружина неповнолітня.

    Право на створення сім’ї має особа, яка досягла шлюбного віку. Саме на підставі шлюбу створюється сім’ячоловіком та жінкою, які мають намір любити і поважати один одного, спільно проживати,надавати взаємну допомогу, виховувати дітей, нести спільну відповідальність за їх майбутнє.

    Сімейний кодекс України встановив шлюбний вік для чоловіків та жінок у вісімнадцять років.Вони мають досягти повноліття на день реєстрації шлюбу. Така позиція відповідає Декларації прав людини, прийнятійГенеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року,устатті 16 якоїговориться, що жінки і чоловіки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати родину. При цьому вони мають однакові права на шлюб.

    Надання права на шлюб особі у віці до 18 років віднесено до компетенції суду.

    Хто може звернутись до суду за наданням права на шлюб?

    Особа, яка досягла 16 років. Заява про надання права на шлюб не може подаватися представником такої особи (навіть законним представником, тобто батьками чи особами, які їх замінюють).

    Якщо укладення шлюбу відповідатиме інтересам неповнолітньої особи, яка бажає його укласти. Для того, щоб дійти до висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримативідповідні докази. Судова практика свідчить, що найчастіше такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’їдитини, вагітність неповнолітньої жінки.

    Справу розглядає суд за місцем проживання заявника.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

    прізвище, ім’я, по батькові заявника,

    його місце проживання та засоби зв’язку;

    прохання надати право на шлюб;

    відомості про ту особу, з ким планується шлюб;

    посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України;

    докази , що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці.

    До заяви додаються копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо). При цьому батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу,вказуютьсяу заяві про надання права на шлюб як заінтересовані особи.

    Рішенням суду неповнолітній особі надається право на укладення шлюбу не загалом, а саме з конкретною особою, яка чітко зазначається у рішенні суду.Це означає, що, одержавши право на шлюб з певною особою,не можна зареєструвати шлюб з іншою. Якщо той, кому наданоправо на шлюб з певною особою, забажає зареєструвати шлюб з іншою, йому належитьзнову звернутися з заявою до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то в такому випадку кожному із них необхідно подати до судуокрему заяву про надання права на шлюб.

    Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значенняне має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з'ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

    Вирішити всі інші питання щодо одруження з неповнолітньою після отримання позитивного виснокву суду - зовсім не проблема.

    Згідно зі статтею 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація шлюбу проводиться за особистої присутності нареченої та нареченого.

    Водночас українським законодавством передбачений особливий порядок дистанційного одруження для військовослужбовців. Це питання регулюється Постановою Кабміну від 7 березня 2022 року № 213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану».

    Цією процедурою можуть скористатися:

    • військовослужбовці: ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого військового формування;
    • поліцейські;
    • особи рядового і начальницького складу: Служби цивільного захисту, ДБР, Державної кримінально-виконавчої служби;
    • особи начальницького складу: НАБУ, Бюро економічної безпеки;
    • працівники закладів охорони здоров’я.

    Такі заяви про державну реєстрацію шлюбу подаються безпосередньому командиру (керівнику), який засвідчує справжність підпису наречених та передає заяву до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Також можна скористатися й іншою процедурою, коли акт про укладення шлюбу складається не органом РАЦС, а безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

    Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку.

    Крім того, можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу на Порталі ДІЯ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    7%

    Доброго дня.

    Перш за все необхідно в судовому порядку отримати право на шлюб.

    Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

    Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

    вагітність;

    фактичне створення сім'ї;

    народження дитини.

    Зазначений перелік підстав не є вичерпним.

    Документи, необхідні для реєстрації шлюбу:

    Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені статтею 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;

    Свідоцтво про народження заявника;

    Копія паспорта заявника;

    Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;

    Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7%

    Вітаю, Станіславе!

    Для відповіді на дане питання звернімося до Сімейного кодексу України.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Для отримання права на шлюб особі потрібно звертатися до суду.

    Для того, аби довести, що ранній шлюб відповідає інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Такими доказами можуть стати:

    • фактичне створення сім’ї;
    • народження в такій сім’ї дитини;
    • вагітність неповнолітньої жінки.

    Зауважимо, що судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні.

    В постанові Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» роз’яснює, що до участі в справі залучаються один або обидва батьків (усиновлювачів) неповнолітнього особи, опікун, особа, з яким передбачається реєстрація шлюбу, а також зацікавлені особи. Заперечення батьків (опікунів) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні такої заяви, так як головним критерієм для задоволення заяви є відповідність такого права інтересам заявника.

    Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації. Слід звернути увагу на те, що судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна реєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне таке бажання, доведеться знову звернутися до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то кожному з них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

    Успіхів. Всього доброго!

    Чернуцкий Вадим Петрович
    4.3%
    Чернуцкий Вадим Петрович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

    Добрий день. Ваша наречена звертається до суду за наданням права на шлюб. Документи: її паспорт та ідентифікаційний (податковий) номер, бажано передати їй довідку про те, що Ви є військовослужбовцем (видаватися довідка може не для суду, а за місцем вимоги), її свідоцтво про народження, довідку про строк вагітності (якщо наречена вагітна). Учасниками справи також будете Ви (від Вас можливо лише направити до суду заяву поштою чи електронною поштою, у якій Ви висловите згоду на надання права на шлюб), батьки нареченої (або один з батьків). У переважній більшосиі випадків такі справи вирішуються швидко та позитивно. За необхідності, допоможу з підготовкою документів та супроводженням вирішення справи у суді.

    З повагою, Чорнуцький В.П.

    Карпенко Андрей Владимирович
    10.4%
    Карпенко Андрей Владимирович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Згідно зі статтею 23 Сімейного кодексу України (далі - СК України) право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

    Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:
    • вагітність;
    • фактичне створення сім'ї;
    • народження дитини.

    Зазначений перелік підстав не є вичерпним.

    Судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна реєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне таке бажання, доведеться знову звернутися до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то кожному з них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

    Документи, необхідні для реєстрації шлюбу:

    1. Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені статтею 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;
    2. Свідоцтво про народження заявника;
    3. Копія паспорта заявника;
    4. Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;
    5. Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.
    Корнійчук Євген Іванович
    10.4%

    Доброго дня, вам спочатку потрібно отримати рішення суду про дозвіл на шлюб

    Надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років

    Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

    Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:
    • вагітність;
    • фактичне створення сім'ї;
    • народження дитини.
    Документи, необхідні для реєстрації шлюбу:
    1. Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені статтею 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;
    2. Свідоцтво про народження заявника;
    3. Копія паспорта заявника;
    4. Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;
    5. Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.

    Заява про право на шлюб зразок

    Вартість

    Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір за подання до суду заяви у справах окремого провадження справляється фізичною особою 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2023 рік - 536,80 грн.).

    Увага! Реквізити для сплати судового збору, формування квитанції або онлайн сплати

    Гончаренко Константин
    9.6%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Документи які необхідно подати: Наказ Міністерства юстиції №52-5 від 18.10.2000 року

    Заява за встановленою формою.

    Якщо ви раніше не були одружені, то достатньо мати з собою лише паспорти. У разі коли один або обидва закоханих є громадянами іншої країни, то окрім паспортного документа іноземця необхідно подати його переклад українською, засвідчений належним чином, та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні.

    Якщо заявники або один з них раніше перебували в шлюбі, необхідно також надати документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу чи про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб тощо.

    Іноземці так само мають надати документи, які підтверджують припинення шлюбу в країні проживання або громадянства. Відповідно до діючих міжнародних норм ці документи мають бути належним чином засвідчені. Це може бути консульська легалізація або апостиль.

    Щодо права на шлюб дівчини варто врахувати наступне: (треба буде звертатись до суду попередньо отримавши висновок Служби у справах дітей місцевої ради чи адміністрації , також у заяві Служба виступатиме відповідачем.)

    Відповідно до Сімейного Кодексу України.(ст..22-23).Право на створення сім'ї мають особи, які досягли шлюбного віку, тобто 18-річчя.

    Це вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Чоловіки та жінки мають однакове право на шлюб, без будь-яких обмежень щодо раси, національності чи віросповідання – про це говориться в Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році.

    Обов’язковою вимогою для вступу до шлюбу є вільне волевиявлення жінки і чоловіка на реєстрацію шлюбу без будь-якого насильства, тиску чи погроз з боку родичів.

    Якщо бажання одружитись приходить до неповнолітнього, то таке право йому надає суд, який розглядає справу за місцем проживання заявника.

    Заява буде задоволена, якщо це відповідатиме інтересам неповнолітнього, а суд отримає вагомі на те докази. Найчастіше такими доказами є: вагітність жінки, народження у пари дитини, чи фактичне проживання чоловіка і жінки.Зауважемо,той факт, що батьки неповнолітнього, хоч і є зацікавленими особами у справі, проте їх згода чи заперечення не матимуть вирішального значення у суді.

    Кожен випадок, де до суду звертаються з проханням про зниження шлюбного віку є індивідуальним і детально розглядатиметься суддею. Наголошуємо, що суд розглядає право на одруження неповнолітнього саме з конкретною особою, а не взагалі будь з ким. Подавати заяву за надання судом права на шлюб має особа, яка досягла 16 років.

    Звичайно, кожен випадок – особливий, проте цей крок має бути виваженим та обдуманим.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    7%
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#n205):

    "Стаття 41. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду

    1. Шлюб може бути визнаний недійсним за рішенням суду, якщо він був зареєстрований:...

    4) з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб...".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    " Стаття 293. Окреме провадження...

    3. У порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, ...

    Закон України " Про судоустрій і статус суддів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1402-19#Text):

    "Стаття 5. Здійснення правосуддя

    1. Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

    2. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються . Особи, які привласнили функції суду, несуть відповідальність, установлену законом...".

    ---

    Доброго дня, пане Станіславе! Моя ремарка стосується того, що надання права на шлюб неповнолітній особі (тим більше, вагітній жінці) є виключним повноваженням суду - інший державний орган чи посадова особа не мають права виконання чи при привласнення функцій суду. Тому застосування в даному випадку пост. КМУ " Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213-2022-%D0%B...), тобто реєстрація шлюбу, зокрема, шляхом складання командиром акта про укладення шлюбу буде, якя вважаю, незаконним, буде привласенням функції суду, може бути підставою для визнання судом шлюбу недійсним.

    Савченко Олександр
    9.6%
    Савченко Олександр 7 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Станіславе!

    Відповідно до ч.2 ст.23 Сімейного кодексу України за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Для реєстрації шлюбу за рішенням суду потрібні такі документи:

    • Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати ПІБ особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повинно відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише стосовно конкретної особи. У заяві слід зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені статтею 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;
    • Свідоцтво про народження заявника;
    • Копія паспорта заявника;
    • Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;
    • Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.

    Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», до участі в справі залучаються один або обидва батьки (усиновлювачів) неповнолітнього особи, опікун, особа, з яким передбачається реєстрація шлюбу, а також зацікавлені особи. Заперечення батьків (опікунів) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні такої заяви, так як головним критерієм для задоволення заяви є відповідність такого права інтересам заявника (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07#Te...).

    До Піщанськогорайонного суду Вінницької області

    Заявник: ІВАНОВА ОЛЬГА ІВАНІВНА,

    яка проживає за

    адресою:___,

    засоби зв'язку:___,

    Заінтересовані особи: 1. ВІДДІЛ ДРАЦС,

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    2. Іванова Ганна Петрівна

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    3. Іванов Іван Петрович

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    4. Петров Петро Петрович

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    ЗАЯВА

    про надання права на шлюб

    Я Іванова О. І.народилася 09 липня 1999 року в с. Г-ка П-го району В-кої області. На даний час я ще не досяглаповноліття. В 2015 році я познайомилася із Петровим П. П., 23 лютого 1995 р. н. Між мною та Петровим П. П. склалися теплі, щирі, нижні стосунки, ми маємо взаємні почуття любові один до одного, тому ми маємо намір зареєструвати шлюб.

    Коли ми звернулися до Відділу ДРАЦС, щоб подати заяву про реєстрацію шлюбу, нам було відмовлено, по тій причині, що я не досягла 18 років - віку, з якого можна зареєструвати шлюб.

    На даний час я вже на 20 тижнівагітності, що підтверджується довідкою лікарсько-консультативної комісії ЦРЛ №__ від ___ року, а томумені необхіднотерміново зареєструватишлюб до народження дитини, що буде відповідати моїм інтересам та інтересам дитини. Мої батьки: Іванов І. П. та Іванова Г. П.не заперечують проти укладення мною шлюбу із Петровим П. П., який працює, має стабільний заробіток, та зможе забезпечувати нашу родину.

    Згідно зч. 2 ст. 23 СК України, за заявою особи , яка досягла шістнадцяти років, за рішенням судуїй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Відповідно доч. 3 ст. 234 ЦПК України, справи про надання права на шлюб розглядаються в порядку окремого провадження.

    На підставі вищенаведеного та відповідно до ст.ст. 23 СК України, керуючись ст.ст. 88, 118, 119, 120, 234 ЦПК України, -

    ПРОШУ:

    • Надати мені, Івановій Ользі Іванівні, 09 липня 1999 року народження, право на укладення шлюбу із Петровим Петром Петровичем, 23 лютого 1995 року народження.

    Додатки:

    • Копія свідоцтва про народження, паспорта та ідентифікаційного коду заявника в 2- екз.
    • Копія довідки з лікарні в 2-х екз.
    • Копії позовної заяви для заінтересованих осіб.
    • Інші докази.

    "___" ___ 20__ р.Іванова О. І./___/

    (підпис)

    Адвокат Евгений Александрович
    6.1%

    Доброго вечора, Станіслав.

    Право на створення сім'ї мають особи, які досягли шлюбного віку, тобто 18-річчя. Це вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Чоловіки та жінки мають однакове право на шлюб, без будь-яких обмежень щодо раси, національності чи віросповідання – про це говориться в Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році.

    Обов’язковою вимогою для вступу до шлюбу є вільне волевиявлення жінки і чоловіка на реєстрацію шлюбу без будь-якого насильства, тиску чи погроз з боку родичів.

    Якщо бажання одружитись приходить до неповнолітнього віку, то таке право йому надає суд, який розглядає справу за місцем проживання заявника. Заява буде задоволена, якщо це відповідатиме інтересам неповнолітнього, а суд отримає вагомі на те докази.

    Найчастіше такими доказами є вагітність жінки, народження у пари дитини чи фактичне проживання чоловіка і жінки. Варто зауважити, що батьки неповнолітнього, хоч і є зацікавленими особами у справі, проте їх згода чи заперечення не матимуть вирішального значення у суді.

    Кожен випадок, де до суду звертаються з проханням про зниження шлюбного віку є індивідуальним і детально розглядатиметься суддею. Наголошуємо, що суд розглядає право на одруження неповнолітнього саме з конкретною особою, а не взагалі будь з ким. Подавати заяву за надання судом права на шлюб має особа, яка досягла 16 років.

    Всього доброго.

    Турчин Ярослав Александрович
    8.7%

    ВІТАЮ ВАС, пане СТАНІСЛАВЕ! Так, Ви можете здійснити задумане. Далі після загальних речей, я надав чіткий алгоритм дій та посилання на зразки відповідних заяв, необхідних для - 1. Отримання Вашгою другою половинкою дозволу від суду на укладення шлюбу до 18 років. 2. Вашої заяви на укладення шлюбу без Вашої особистої участі, яку має засвідчити командир військової частини за місцем служби.

    Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Згідно із Сімейним кодексом України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у 18 років. Це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб – жінки та чоловіка.

    За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Заява про надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років, має розглядатися судом за правилами окремого провадження. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявниці.

    Детальніше про шлюб з неповнолітньою Ви можете прочитати на проекті Безоплатної правової допомоги, що працює під егідою Ради Європи в Україні. https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9D%D0%B...

    Зразок заяви про надання судом права на шлюб - розміщений за посиланням нижче.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A4%D0%B...

    Для того, аби довести, що ранній шлюб відповідає інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Такими доказами можуть стати:

    • фактичне створення сім’ї;
    • народження в такій сім’ї дитини;
    • вагітність неповнолітньої жінки.

    На моє особисте переконання - виконання військового обов"язку також є поважною причиною для укладення шлюбу. На підтвердження цього до суду неповнолітня може додати до своєї заяви в суд - копії відповідних документів, що підтверджують виконання військового обов"язку або довідку від командира військової частини щодо перебування на службі.

    Якщо Ви бажаєте укласти шлюб дистанційно - далі в тексті розповім як це зробити.

    Судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні.

    Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб, є неповнолітніми, в такому випадку кожному із них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

    Після отримання судового дозволу, який набрав законної сили - можна звертатися до відділу ДРАЦС щодо укладення шлюбу.

    Відповідно до статті 32 Сімейного кодексу України державна реєстрація шлюбу проводиться органом реєстрації актів цивільного стану через 1 місяць після подання чоловіком та жінкою відповідної заяви. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку.

    Водночас охочі можуть зареєструвати шлюб в рамках пілотного проекту «Шлюб за добу». Проте, цей проект запроваджено не в усіх населених пунктах України. Детальніше ознайомитись з відповідними населеними пунктами можна за посиланням: https://minjust.gov.ua/m/de-zareestruvati-shlyub-za-24-godini

    У зв’язку з війною та введенням 24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64 воєнного стану, держава розробила окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не мають можливості бути фізично присутніми під час такої реєстрації.

    Алгоритм укладання шлюбу з військовослужбовцем

    Постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану, якщо один із наречених є військовослужбовцем, то державна реєстрація шлюбу може проводитися відділом державної реєстрації актів цивільного стану (до цього та далі – відділ ДРАЦС) без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

    Для того, щоб укласти шлюб дистанційно, тобто без присутності нареченого або нареченої, військовослужбовцю необхідно подати відповідну ЗАЯВУ безпосередньому командиру, в якій обов’язково зазначити відомості про себе та наречену (нареченого), зокрема прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство, а у разі зміни прізвища – відомості про обране прізвище. Ця заява одночасно є й підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу.

    Зразок заяви для військовослужбовця за посиланням нижче.

    https://pravo-ua.com/wp-content/uploads/2022/06/za...

    Надалі командир у свою чергу засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до відділу ДРАЦС, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченим (нареченою), або до іншого відділу ДРАЦС чи до територіального органу Міністерства юстиції України, які провадять діяльність під час воєнного стану.

    До того ж відповідно до пункту 14 глави 1 розділу 2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» ‒ державну реєстрацію актів цивільного стану проводить будь-який орган за зверненням заявника.

    За можливості військовослужбовець може бути присутнім під час реєстрації шлюбу за допомогою відеозв’язку.

    Окрім того, в умовах воєнного стану сам факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом про укладення шлюбу, який складається безпосереднім командиром військовослужбовця.

    Сам же акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених, але з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

    Актовий запис про шлюб складається в день отримання відділом ДРАЦС заяви про реєстрацію шлюбу або акту.

    Таким чином, військовослужбовці, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та знаходяться далеко від своїх наречених, отримали можливість укладати шлюб дистанційно.

    Які категорії осіб можуть скористатися процедурою?

    1. Військовослужбовці:

    • Збройних Сил,
    • Служби безпеки,
    • Служби зовнішньої розвідки,
    • Державної прикордонної служби,
    • Управління державної охорони,
    • Національної гвардії,
    • іншого утвореного відповідно до законів України військового формування.

    2. Поліцейські.

    3. Особи рядового і начальницького складу:

    • Служби цивільного захисту,
    • Державного бюро розслідувань,
    • Державної кримінально-виконавчої служби

    4. Особи начальницького складу:

    • Національного антикорупційного бюро,
    • Бюро економічної безпеки.

    5. Працівники закладу охорони здоров’я.

    ПОКРОКОВИЙ АЛГОРИТМ дій укладення шлюбу без особистої присутності військовослужбовця

    ВАРІАНТ № 1

    Крок 1. Складення заяви про реєстрацію шлюбу.

    Така заява обов’язково має містити наступні відомості:

    • у «шапці» зазначається назва відділу державної реєстрації актів цивільного стану; прізвище, ім’я, по батькові особи, яка бажає зареєструвати шлюб; назва документа, що посвідчує особу (серія, номер, яким органом і коли виданий);
    • у самому тексті заяви зазначається прізвище, ім’я, по батькові, дата народження і громадянство нареченого та нареченої;
    • сімейний статус — неодружений (-на), удівець (удова), шлюб розірвано;
    • прізвище, бажане після укладення шлюбу: залишити своє, взяти прізвище нареченого (нареченої) тощо;
    • дата та підпис.

    Крок 2. Передання заяви про реєстрацію шлюбу командиру.

    Заява подається безпосередньому командиру (керівнику), який засвідчує справжність підпису на ній тобто ставить у графі «Підпис засвідчую» свій підпис, прізвище та ініціали, а також печатку.

    Крок 3. Передання заяви до органу Державної реєстрації актів цивільного стану.

    Передання (надсилання) заяви про реєстрацію шлюбу до відділу РАЦС забезпечує командир (керівник). Це може бути той РАЦС, у який заяву було подано іншим з наречених, який не є військовослужбовцем.

    Крок 4. Реєстрація шлюбу.

    Після того, як відділ ДРАЦС отримує заяви обох наречених, складається відповідний акт та видається свідоцтво про реєстрацію шлюбу.

    ВАРІАНТ № 2

    Також можна скористатися трохи іншою процедурою, а саме тоді, коли акт про укладення шлюбу складається не органом РАЦС, а безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця.

    У даному випадку особиста присутність наречених не є обов’язковою. Достатнім є використання доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній.

    Такий акт обов’язково має містити відомості:

    • дата та місце складення акта;
    • прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, громадянство;
    • обране прізвище обох наречених.
    • А також скріплюватися гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

    Командир (керівник), яким було складено акт, передає (надсилає) його до відділу ДРАЦС, де складається актовий запис про шлюб та вносяться відомості до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    ВАРІАНТ № 3

    Акт про укладення шлюбу також може бути складений керівником закладу охорони здоров’я, у якому перебувають або працюють один чи обоє наречених, та скріплюється печаткою (за наявності) цього закладу.

    Наречені можуть бути присутні за допомогою засобів відеозв’язку, проте присутність двох свідків є обов’язковою. Прізвище, ім’я, по батькові, дата народження та підписи свідків є обов’язковим елементом акта про укладення шлюбу за цією процедурою.

    Чи потрібно сплачувати державне мито за реєстрацію шлюбу?

    Ні, у вищезгаданих випадках державне мито за реєстрацію шлюбу не справляється.

    Як отримати Свідоцтво про реєстрацію шлюбу?

    Свідоцтво про реєстрацію шлюбу видається за зверненням подружжя (або одного з них) відділом ДРАЦС, якому були надіслані заява чи акт.

    Якщо жоден з подружжя не може звернутися за отриманням свідоцтва до відділу ДРАЦС, яким було зареєстровано шлюб, то його можна отримати в іншому відділі за умови внесення відомостей про цей шлюб до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    Успіхів Вам!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Пуха Наталія ТендерОк
    5.2%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

    Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

    вагітність;

    фактичне створення сім'ї;

    народження дитини.

    Зазначений перелік підстав не є вичерпним.

    Документи, необхідні для реєстрації шлюбу:

    Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені статтею 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;

    Свідоцтво про народження заявника;

    Копія паспорта заявника;

    Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;

    Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.

    Успіхів

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    У даному випадку потрібно подавати заяву до суду щодо отримання дозволу на укладання шлюбу неповнолітньою (зразок додається). Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя»до участі в справі залучаються один або обидва батьки (усиновлювачів) неповнолітнього особи, опікун, особа, з яким передбачається реєстрація шлюбу, а також зацікавлені особи. Заперечення батьків (опікунів) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні такої заяви, так як головним критерієм для задоволення заяви є відповідність такого права інтересам заявника.

    До Піщанськогорайонного суду Вінницької області

    Заявник: ІВАНОВА ОЛЬГА ІВАНІВНА,

    яка проживає за

    адресою:___,

    засоби зв'язку:___,

    Заінтересовані особи: 1. ВІДДІЛ ДРАЦС,

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    2. Іванова Ганна Петрівна

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    3. Іванов Іван Петрович

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    4. Петров Петро Петрович

    адреса:___,

    засоби зв'язку:___

    ЗАЯВА

    про надання права на шлюб

    Я Іванова О. І.народилася 09 липня 1999 року в с. Г-ка П-го району В-кої області. На даний час я ще не досяглаповноліття. В 2015 році я познайомилася із Петровим П. П., 23 лютого 1995 р. н. Між мною та Петровим П. П. склалися теплі, щирі, нижні стосунки, ми маємо взаємні почуття любові один до одного, тому ми маємо намір зареєструвати шлюб.

    Коли ми звернулися до Відділу ДРАЦС, щоб подати заяву про реєстрацію шлюбу, нам було відмовлено, по тій причині, що я не досягла 18 років - віку, з якого можна зареєструвати шлюб.

    На даний час я вже на 20 тижнівагітності, що підтверджується довідкою лікарсько-консультативної комісії ЦРЛ №__ від ___ року, а томумені необхіднотерміново зареєструватишлюб до народження дитини, що буде відповідати моїм інтересам та інтересам дитини. Мої батьки: Іванов І. П. та Іванова Г. П.не заперечують проти укладення мною шлюбу із Петровим П. П., який працює, має стабільний заробіток, та зможе забезпечувати нашу родину.

    Згідно зч. 2 ст. 23 СК України, за заявою особи , яка досягла шістнадцяти років, за рішенням судуїй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Відповідно доч. 3 ст. 234 ЦПК України, справи про надання права на шлюб розглядаються в порядку окремого провадження.

    На підставі вищенаведеного та відповідно до ст.ст. 23 СК України, керуючись ст.ст. 88, 118, 119, 120, 234 ЦПК України, -

    ПРОШУ:

    • Надати мені, Івановій Ользі Іванівні, 09 липня 1999 року народження, право на укладення шлюбу із Петровим Петром Петровичем, 23 лютого 1995 року народження.

    Додатки:

    • Копія свідоцтва про народження, паспорта та ідентифікаційного коду заявника в 2- екз.
    • Копія довідки з лікарні в 2-х екз.
    • Копії позовної заяви для заінтересованих осіб.
    • Інші докази.

    "___" ___ 20__ р.Іванова О. І./___/

    (підпис)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України