Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 04 октября 2023, вопрос №94163 250₴

Відстрочка для батька з 3 неповнолітніми дітьми

Доброго дня! Чи маю я право на відстрочку від мобілізації, якщо в мене троє дітей від різних шлюбів (одна дитина від першого шлюбу і двоє дітей в цивільному шлюбі). Старшій дитині від першого шлюбу 6 років, але на даний момент вона згідно договору про виховання дитини проживає с мамою. Згідно договору я регулярно сплачую аліменти. Дві інші дитини проживають зі мною і моєю дружиною в цивільному шлюбі, тобто ми офіційно не розписані. Усі свідоцтва про народження дітей на моє імʼя. Фінансую і забезпечую дітей я.
Дякую!

Ответы юристов (20)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Підставою для звільнення від мобілізації є утримання трьох дітей віком до 18 років.

    Доказом утримання є або спільне мешкання або сплата аліментів.

    Таким чином, для доказу утримання Вам необхідно надати договір про виховання дитини, довідку (заяву) про відсутність заборгованості по аліментам та довідку про склад сім'ї щодо спільного мешкання з іншими двома дітьми

    Чернуцкий Вадим Петрович
    24%
    Чернуцкий Вадим Петрович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

    Добрий день.

    Фактичне проживання дітей з Вами не має вирішального значення у питанні відстрочки. Головне, це щоби Ви не були позбавлені батьківських прав чи не було заборгованості зі сплати аліментів. Адже для відстрочки потрібен факт утримання Вами дітей. Цей факт приймається як існуючий, за відсутності доказів наявності протилежного. Тому берете три свідоцтва про народження та звертаєтесь за відстрочкою. Важливо щоби Ваша цивільна дружина не була одинокою матір'ю. А то інколи вважають, що якщо ім'я та по-батькові у свідоцтві про народження дитини (там, де відомості про батька) співпадають, то цього достатньо. Важливо аби й прізвище дітей співпадало з батьковим (в цьому разі воно, зазвичай, не співпаде з матереним)

    В разі необхідності уточнень, заертайтесь.

    З повагою, Чорнуцький В.П.

    • Mykola Клиент 7 месяцев назад

      Дякую Вам за відповідь. По першій дитині всі документи є.А ось по двом іншим як довести факт утримання? Якщо я правильно зрозумів, то при правильному оформленні свідоцтва про народження і якщо мати двох дітей не є одинокою мамою - доводити факт утримання тоді не потрібно?Наперед дякую!

      • Чернуцкий Вадим Петрович
        Чернуцкий Вадим Петрович 7 месяцев назад

        Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

        Так, при правильному оформленні свідоцтв про народження дітей (якщо матір дітей не є одинокою мамою), окремо доводити факт утримання не має необхідності. Достатньо того, що вона не позбавила Вас батьківських прав та не зверталася з приводу аліментів.

        • Mykola Клиент 7 месяцев назад

          дуже Вам дякую!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам необхідно мати ОРИГІНАЛИ ТА КОПІЇ для тцк та (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ):

    - Свідоцтва про народження на кожну дитину.( де ви записані батьком дітей)

    - Договір по аліментах на дітей./рішення суду.

    - Свідоцтво /рішення суду про розрив шлюбу із колишньою дружиною.( з визначенням місця проживання з батьком)

    - Виписки з банку щодо сплати аліментів (необов язково). бажано

    - Довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів.

    На дітей ,що не записані на Вас як батька , треба довідку з органу МС про те,що така дитина перебуває на Вашому повному утриманні. ( або рішення суду , що встановлює факт утримання)

    якщо у рішенні суду , буде визначено проживання з вами ви самостійно зможете приймати рішення , щодо виховання дітей і їх переміщення банк і двс не треба буде) , якщо у рішенні не вказано проживання з батьком всі папери треба мати.

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі за станом здоров я)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( документ про родинні зв язки татреба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань, медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.) Постанова КМУ 840 от 11.08.23 – поки ДПСУ не отримувала роз яснень детальних.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    • жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.
    • чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.
    • Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    1.09.23 постанова КМУ

    студентам та курсантам, які вчаться на авіаційних спеціальностях та не підлягають призову під час мобілізації.

    Вони можуть виїхати з України для отримання практичної підготовки або в авіаційних школах за кордоном.

    Для цього потрібна довідка від закладу освіти України щодо направлення студента або курсанта для проходження практичної льотної підготовки в іноземному закладі освіти або в авіаційній школі та військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (обʼєднаного районного), міського (районного у містах, обʼєднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Микола!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;"

    Отже для оформлення відстрочки, Ви повинні довести, що утримуєте трьох дітей.

    З приводу дитини від першого шлюбу питань не виникає, бо Ви сплачуєте аліменти. З дітьми від цивільного шлюбу складніше, бо Ви з їх матір'ю офіційно не знаходитесь у шлюбі. Тому, щоб довести, що Ви їх утримуєте необхідно, щоб їх батько не брав прямої участі в їх вихованні, а отже не сплачував аліменти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Mykola Клиент 7 месяцев назад

      ДякуюТак усі 3 дитини від мене)Тобто діти в моєму цивільному шлюбі - мої діти і в свідоцтвах про народження вписане моє ПІБ.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді Вам потрібно доводити, що Ви їх утримуєте. Якщо б Ви були в офоційному шлюбі з їх матір'ю, то проблем би не виникло.

        • Mykola Клиент 7 месяцев назад

          Окрім оформлення шлюбу, чи можу я якось ще підтвердити?Дякую!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Окрім оформлення шлюбу, як варіант, Ви можете звернутись до суду із заявою про встановлення факту перебування фізичних осіб на утриманні.

            • Mykola Клиент 7 месяцев назад

              Окей, Дякую за пораду!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Радий бути корисним!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Стаття 180 Сімейного кодексу України говорить про те, що батьки зобов'язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття, тобто 18 років.

    Загалом, для отримання відстрочки Вам необхідні такі документи:

    • Заява про відстрочку
    • Свідоцтво про народження 3х дітей до 18 років
    • Свідоцтво (рішення суду) про розірвання шлюбу
    • Договір про сплату аліментів на дитину від першого шлюбу
    • Документ про спільне проживання з дітьми які були народжені не в шлюбі (Акт обстеження житлових умов або Витяги з реєстру територіальної громади )

    Можливо Вам вдасться отримати Довідку про те, що дитина знаходиться на утриманні одного з батьків, складність її в тому, що для її оформленя необхідно надати Акт обстежень житлових умов заявника, де вказано, що мати не бере участі у вихованні дитини.

    Чи Ви робили спільну заяву про походження дітей народжених не в шлюбі чи Вас , як батька , вписали зі слів матері?

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю.

    Доброго дня! Чи маю я право на відстрочку від мобілізації, якщо в мене троє дітей від різних шлюбів (одна дитина від першого шлюбу і двоє дітей в цивільному шлюбі). Старшій дитині від першого шлюбу 6 років, але на даний момент вона згідно договору про виховання дитини проживає с мамою. Згідно договору я регулярно сплачую аліменти. Дві інші дитини проживають зі мною і моєю дружиною в цивільному шлюбі, тобто ми офіційно не розписані. Усі свідоцтва про народження дітей на моє імʼя. Фінансую і забезпечую дітей я.

    Звичайно, що Ви маєте повне право на відстрочку від мобілізації. Для її отримання потрібно довести факт утримання дітей, у Вашій ситуації - зокрема дитини, яка не проживає з Вами.

    Зробити це дуже просто - подати до ТЦК довідка про відсутність заборгованості зі сплати аліментів.

    По іншим 2 дітям потрібно довести факт їх проживання разом з Вами. Чи спільне місце реєстрації 2 дітей з Вашим?

    Турчин Ярослав Александрович
    24%

    Вітаю Вас, Миколо! Так, Ви маєте право на відстрочку. Для цього Вам необхідно завчасно подбати про необхідні документи, що доводять факти перебування усіх Ваших дітей на Вашому утриманні.

    Такими документами, окрім свідоцтв про народження дітей, можуть бути:

    1) Щодо першої дитини - у Вас наявна нотаріально засвідчена угода (цього достатньо). У разі наявності нормальних відносин з матір"ю дитини - в ідеалі можна попросити додатково укласти їй у нотаріуса Заяву на адресу "Усім компетентним органам, кого це стосується" на підтвердження того, що станом на момент підписання заяви, Ви виконуєте свої обов"язки за договором належним чином, жодних претензій по сплаті аліментів до Вас немає.

    2) Щодо дітей у цивільному шлюбі - або свідоцтво про шлюб (у разі укладення шлюбу), або нотаріальна угода (угоди) щодо виховання дітей з визначенням у цих угодах сум аліментів на дітей. І так само заява матері, посвідчена у нотаріуса, на адресу "Усім компетентним органам, кого це стосується" , що станом на момент підписання заяви, Ви виконуєте свої обов"язки за договором належним чином, жодних претензій по сплаті аліментів до Вас немає.

    Крім цих двох документів, також підтвердженням може бути Судовий наказ про стягнення аліментів на кожну дитину... але у такому разі необхідна буде додатково довідка від Державного судового виконавця, що відсутні борги по сплаті аліментів, адже пани-воєнкоми роздруківку чи витяг з Єдиного реєстру боржників - не визнають... Цей шлях чи не найдовший і найскладніший, але також може мати місце.

    Власне може мати місце і встановлення факту утримання дітей в судовому порядку, але цей шлях ще довший, і ще складніший, враховуючи систематичну роботу органів влади по перешкоджанню чоловікам у набутті статусів, та отриманні документів, які дають можливість уникнути мобілізації.

    ОТЖЕ, Ваше право на відстрочку є беззаперечним і питання лише в тому, щоб подбати про наявність докази не лише фактів наявності дітей, що підтверджуються свідоцтвами про народження, а й доказів перебування дітей на утриманні поза шлюбом.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Mykola Клиент 7 месяцев назад

      Дякую за гарні поради!

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня!

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;...

    Всього доброго!

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Відстрочка для батька з 3 неповнолітніми - так, Ви маєте право на відстрочку згідно абз.4 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Відстрочка повинна бути оформлена окремою довідкою на бланку ТЦК або відповідною відміткою у військово-обліковому документі (п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки). Також звертаю вашу увагу, що обов'язкова явка до ТЦК лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    Всього найкращого!

    Токмач Галина Николаевна

    Зразок заяви на відстрочку:

    Керівнику ___ТЦК та СП

    ___

    Адреса: ___

    Від: ___

    ___року народження

    Адреса проживання:

    Тел.:

    Заява

    Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як військовозобов'язаному чоловіку, на утриманні якого перебуває троє дітей віком до 18 років..

    Вказані вище обставини підтверджуються документами, що додаються до заяви.

    Прошу розглянути це звернення у передбачені законодавством строки та проставити відповідну відмітку у моєму військово-обліковому документі.

    Додатки:

    1. Копія мого паспорта;
    2. Копія паспорта моєї цивільної дружини;
    3. Копія свідоцтва про народження дитини (в цивільному шлюбі);
    4. Копії свідоцтва про шлюб та рішення суду про розірвання шлюбу;
    5. Копії свідоцтв про народження 2-х дітей;
    6. Банківська виписка про сплату аліментів на 2-х дітей.

    ___ 2022 р. Підпис ПІБ

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України