Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 28 сентября 2023, вопрос №93740 250₴

Выезд за границу с двоюродной сестрой.

Добрый день, ситуация следующая. Я мужчина 25лет(военнообязанный), у меня есть двоюродная сестра(26лет), могу ли я с ней выехать за границу? У сестры была 2-я группа инвалидности с рождения, синдром "Рассела–Сильвера", с 18 до 22 пенсионное и сам статус продлевали, но после 22 попросили деньги чтобы продлить инвалидность, сестра отказалась. Так же у нее умерла мама полтора года назад, остался папа(46лет) работает на предприятии, и младший брат(19лет) учится на стационаре в университете. Вопрос, если ей восстановят инвалидность, смогу ли я(двоюродный брат) с ней выехать за границу как опекун? Заранее благодарю за ответ.

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.4%

    Вітаю!

    Вопрос, если ей восстановят инвалидность, смогу ли я(двоюродный брат) с ней выехать за границу как опекун? Заранее благодарю за ответ.

    У даному випадку бажано поновлювати інвалідність. Якщо вона буде, наприклад, 2 групи, зможемо застосувати наступний пункт:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Або згідно з даним пунктом:

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Але на практиці дуже часто отримати висновок ЛКК про потребу в постійному догляді набагато складніше, аніж інвалідність. Водночас хотів би наголосити, що й інвалідність зараз оформити не так просто.

    У Вашій ситуації потрібно ще багато працювати.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня!

    Якщо Ваша сестра поновить інвалідність, то тоді згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Якщо ж це їй не вдасться, то в даному випадку Ви можете оформити на неї постійний догляд. Тоді підстава для виїзду з тої ж Постанови буде виглядати так:

    "особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

    або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Оформлення постійного догляду можливе за умови проходження лікарсько-консультативної комісії, направлення на яку дає сімейний лікар. Результатом такого проходження повинно бути отримання сестрою довідки ЛКК форми 080-4 про необхідність постійного догляду.

    Проте останній варіант, як на мене, складніший за перший, оскільки в даному випадку Вам прийдеться оформлювати або компенсацію на догляд на непрофесійній основі, або акт встановлення факту здійснення догляду, а це в свою чергу може бути проблематично, оскільки в Вашої сестри ще є батько та брат.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    14.4%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у Вас теоретично є 2 підстави для перетину кордону: У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    • особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд АБО документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.
    • особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд АБО висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    У Вас теоретично є підставі для виїзду, але згідно них обох Ви повинні здійснювати догляд за сестрою, адже Ви не є членом сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України)

    Тому, у Вашому випадку встановлення другої групи інвалідності Вашій сестрі має другорядне значення, адже головним документом від якого залежить чи будуть у Вас шанси на виїзд за кордон - це висновок МСЕК або лікарсько-консультативної комісії про потребу Вашої сестри у сторонньому догляді.

    Маючи на руках такий висновок - Ви зможете спробувати оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або компенсацію на догляд. Але тут є також свої нюанси.

    Але, знову ж повторюсь, без наявності у Вашої сестри документу про потребу Вашої сестри у постійному догляді - ні одна з підстав (навіть, якщо у сестри буде 2 група інвалідності) - для Вас не підійде.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    14.4%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Необхідно мінімум 2 група інвалідності у родички.

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    14.4%

    Доброго вечора, Joff!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 27 січня 1995 р. № 57(у редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 25 серпня 2010 р. № 724)

    ПРАВИЛАперетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;...

    баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій);

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Виїзд за межі України супроводжуючих осіб самостійно без осіб, зазначених в абзаці одинадцятому цього пункту, здійснюється за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про ротацію супроводжуючих осіб з числа працівників закладу догляду з урахуванням вимог до таких осіб, визначених абзацом одинадцятим цього пункту.

    Нацсоцслужба протягом трьох робочих днів після перетину державного кордону організованими групами осіб з інвалідністю, зазначеними в абзаці одинадцятому цього пункту, повідомляє про це МЗС із зазначенням держави подальшого перебування таких осіб.

    Після прибуття осіб з інвалідністю, зазначених в абзаці одинадцятому цього пункту, на місце тимчасового перебування за межами України супроводжуючі особи зобов’язані протягом семи робочих днів звернутися до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування для взяття таких осіб на консульський облік.

    Закордонна дипломатична установа України протягом семи робочих днів зобов’язана через МЗС поінформувати Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття осіб з інвалідністю, зазначених в абзаці одинадцятому цього пункту, на консульський облік.

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    14.4%

    Доброго дня, ви будете мати право на перетин кордону, якщо оформите догляд за сестрою.

    Для цього треба, по перше продлити інвалідність, проаналізувати довідку мсек, якщо там зазначено, потреба у постійному догляді. Треба, щоб сестра звернулась разом з вами до соціальної служби України за місцем реєстрації з заявою про встановлення вас доглядачем.

    Якщо у висновку мсек відсутня потреба у постійному догляді, треба що сестра звернулась до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК про необхідність постійного догляду, отримати довідку ЛКК формы 080-4 і після чого звертатися до соціальної служби України.

    Щоб отримати акт про встановлення факту догляду вам потрібно звернутися з заявою до виконкому міської ради за місцем реєстрації сестры.

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;...

    Токмач Галина Николаевна
    13.6%

    Вітаю!

    Вопрос, если ей восстановят инвалидность, смогу ли я(двоюродный брат) с ней выехать за границу как опекун? - як опікун, ні тому що для цього вона має бути визнана недієздатною в судовому порядку (ч.1 ст. 58 ЦК України). У даному випадку потрібно розглядати варіант з оформленням постійного догляду. Так, процедура оформлення догляду визначена Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%B...). Догляд здійснюється за:

    • особами з інвалідністю I групи (крім тих, хто потребує допомоги внаслідок психічного розладу);
    • дітьми з інвалідністю;
    • громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
    • невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
    • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

    Хто має право здійснювати догляд?

    Особи з-поміж членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (чоловік, дружина, діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти та вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю).

    Які документи підтверджують потребу в догляді?

    Для громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень – висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ; для осіб з інвалідністю – копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією.

    Для невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, – висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді за формою, затвердженою МОЗ.

    Водночас для дитини з тяжким перинатальним ураженням нервової системи, тяжкою вродженою вадою розвитку, рідкісним орфанним захворюванням, онкологічним, онкогематологічним захворюванням, дитячим церебральним паралічем, тяжким психічним розладом, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежний), гострим або хронічним захворюванням нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги – довідка про захворювання, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ.

    Крім зазначених вище документів, подається в паперовій чи електронній формі:

    • паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу (посвідка на постійне проживання/посвідчення біженця/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, для іноземця та особи без громадянства);
    • заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
    • заява про згоду отримувати соціальні послуги;копії свідоцтва про народження дитини (в разі надання дитині соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі);
    • декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги. Якщо одного із зазначених документів бракує, уповноважений орган відмовляє заявнику у встановлений законодавством строк.

    Чи впливає дохід особи, яка має намір здійснювати догляд, на отримання компенсації?

    Так, згідно з Порядком розмір компенсації відповідно до ст. 13 Закону України "Про соціальні послуги" обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Наприклад, якщо ви вже здійснюєте догляд за особою з когнітивними порушеннями та маєте дохід понад 2684 грн на місяць, ви не маєте права на отримання компенсації за догляд.

    Куди звернутися для оформлення документів, за призначенням і виплатою компенсації за догляд

    Ви можете звернутись до Центру надання адміністративних послуг або до управління соціального захисту населення місцевої ради.

    У які строки призначається компенсація за здійснення догляду?

    Уповноважений орган протягом двох робочих днів після отримання заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги із наявністю всіх необхідних документів здійснює комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, за показниками згідно з додатком, визначеним Порядком.

    За результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, уповноваженим органом готується висновок (терміни не визначені).

    Водночас уповноважені органи мають право робити запити та в строк до п’яти календарних днів із дати надходження відповідного запиту безоплатно отримувати від ДПС, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для перевірки достовірності даних, отриманих від фізичних осіб, які надають соціальні послуги та звертаються за призначенням компенсації.

    Всього найкращого!

    Токмач Галина Николаевна

    Joff!

    Як варіант також можна спробувати отримати Акт встановлення факту здійснення догляду. Однак спочатку - висновок ЛКК про потребу двоюрідної сестри в постійному догляді. Це може бути: висновок 080-4/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text або № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#n...):

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України