Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 сентября 2023, вопрос №93318 240₴

Відстрочка від мобілізації

Доброго дня. Маю матір з 1 гр. інвалідності. Також є батько не пенсійного віку та брат обмежено придатний до військової служби. Раніше була оформлена відстрочка по 11 абзацу ст. 23. Є підпис та печать, дата закінчення не стоїть. Цікавить чи вона зараз буде діяти після змін в законі чи ні?
А також як можна оформити відстрочку по абзацу 10 ст. 23 без акта встановлення догляду? Були в соцзахисті нам відмовили в наданні цього акта, бо перевищується сукупний дохід сім'ї. Як ще можна довести, що я доглядаю матір у ТЦК без цього акта. ?
Чи вистачить Довідки МСЕК(потребує постійного догляду), пенсійного посвідчення, прописка в нас однакова. Цього вистачить ТЦК? І як діяти якщо вони буду відмовляти в отриманні відстрочки?
Ще цікавить чи потрібно мені самому іти в ТЦК за телефонним дзвінком з воєнкомата зявитися для уточнення даних? Чи законні їхні дії?

Ответы юристов (15)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, відповідно до ст. 58 конституції України закон зворотньої дії не має. Тому ви по суті маєте відстрочку враховуючи внесені зміни.

    Також ви маєте рацію Що стосується а. 10 по догляду. Якщо у довідці мсек зазначено потребу у постійному догляді, або матір отримає довідку ЛКК про необхідність постійного догляду форми 080-4 вы будете мати право на відстрочку від мобілізації згідно ст а. 10 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    • Ігор Клиент 7 месяцев назад

      Дуже вдячний за надану інформацію.

      • Корнійчук Євген Іванович

        На все добре. У разі виникнення будь яких проблем з ТЦК, можу вам допомогти все вирішити у Найкращій для вас спосіб. Маю, багато досвіду, необхідні знання та навички.

        • Ігор Клиент 7 месяцев назад

          Добре, дякую буду мати на увазі. Я правильно Вас зрозумів - Якщо я подам у військомат довідку МСЕК та ЛКК без акта встановлення догляду, то ТЦК мені не повинні відмовити?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Так ви все правильно розумієте, в законі зазначено, який підтверджується довідкою мсек або лкк.

            Надання акту не передбачено законом тим паче якщо ви маєте одне місце реєстрації.

            ПРАЦІВНИКИ ТЦК, часто вводять в Оман. Але я знаю, про що кажу. Маю багато досвіду де мої клієнти отримували відстрочку без акту, маючи тільки свідоцтво про народження та довідку ЛКК або мсек де зазначено потребу у постійному догляді.

          • Корнійчук Євген Іванович

            Також, хочу вам сказати, що у разі відмови соц захисту, у зв'язку з тим, що ви маєте дохід. Вы маєте право звернутися у виконком міської ради за місцем реєстрації з заявою про видачу вам Акта про факт здійснення постійного догляду.

            Виконком і соціальна служба це різні органи. Тому можете перестрахуватися і отримати акт у виконкомі міської ради. Це не складна і не тривала процедура. Заява про видачу акта пишиться у довільній формі.

    Корнійчук Євген Іванович
    50%

    Явка до ТЦК тільки за отриманою повісткою під особистий підпис. Якщо у мсек зазначено потребу у постійному догляді, тоді для отримання відстрочки вам буде достатньо мати

    Довідка мсек +акт

    Свідоцтво про народження

    Довідка про одне місце реєстрації або інші документи що підтверджують спільне місце реєстрації.

    У разі винекнення проблем, при отриманні повістки під особистий підпис ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії зазначених документів.

    Головне у вашому випадку не боятися, вам нічого не загрожує. Вы наразі маєте законне право на відстрочку.

    У разі винекнення проблем, можу вам допомогти відстояти свої законні права та інтереси.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ігоре!

    Відповідно до статті 58 Конституції України закон зворотньої сили немає. Отже, якщо Ви отримали свою відстрочку від мобілізації ще до прийняття змін у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то вона повинна діяти і зараз, тим паче, що дата закінчення відстрочки не вказана в Вашому військово-обліковому документі. Проте, трапляються такі випадки, коли в військово-обліковому документі дата надання відстрочки не вказана, а в Вашій особовій справі в ТЦК та СП зазначений строк, на який Вам була надана відстрочка. Зазвичай цей строк становить 6 місяців.

    Ви можете оформити відстрочку по двом абзацам на вибір. Це може бути 10 абзац або 12 абзац згаданої статті.

    Абзац 10 статті 23:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Абзац 12 статті 23:

    "опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;".

    Так як в наявності у Вас є запис в довідці МСЕК про потребу у постійному догляді, то відповідно до цього довідка ЛКК форми 080-4 Вам вже не потрібна.

    Щодо акта встановлення факту догляду, то при його наданні не враховується Ваш сукупний дохід на сім'ю. Ці обставини мають значення, якщо Ви хочете отримати компенсацію на догляд на непрофесійній основі і в даному випадку, так, Вам її не нададуть, якщо сукупний дохід сім'ї перевищує 2600 грн на одну особу.

    Отже мені не зрозуміла підстава, на якій Вам було відмовлено в його наданні. Зазвичай для отримання акту подається заява до Виконкому міської Ради й після цього до Вас додому повинна прийти комісія, яка перевіряє умови проживання та встановлює факт того, що Ви здійснюєте догляд за своєю матір'ю.

    Довести ТЦК, що Ви здійснюєте постійний догляд за своєю матір'ю, можна лише за допомогою довідки про призначення компенсації на догляд на непрофесійній основі або акта встановлення факта здійснення догляду.

    Проте, хочу наголосити на тому, що дані вимоги ТЦК та СП незаконні, бо акт встановлення факту здійснення догляду згідно чинного законодавства видається особі для перетину кордону. Щодо довідки про компенсацію, то якщо Ви взмозі доглядати за своєю матір'ю самі і Вам не потрібна соціальна допомога, то для чого Вам тоді треба оформлювати компенсацію?

    Крім того, ані в 10, ані в 12 абзаці не йде мова про відсутність інших осіб, які б могли здійснювати такий догляд. Відповідно до цього Ви маєте право на відстрочку навіть за наявності інших осіб, які можуть доглядати за Вашою матір'ю.

    Отже, Ви маєте право на відстрочку, так як Ваша матір потребує постійного догляду, а Ви як син, зобов'язані такий догляд їй надавати. Згідно зі статтею 51 Конституції України: "повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків."

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клиент 7 месяцев назад

      Дуже дякую за інформацію. Так я і не хотів компенсації запитав просто про цей акт, а вони почали за якусь компенсацію і т. д. . Через те, що я живу з матір'ю не так давно, бо зі своєю дружиною живемо поруч, і кожного дня був у неї. То вони почали говорити про те що я там раніше не жив, а це вам для військомата потрібно і т. д., почали якісь шукати відмовки типу тут таких як ви до нас кожен день приходять. , тому сказали що не нададуть. Але я ще спробую піти до міського голови і ще раз все дізнатися.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ігоре! Якщо вирішите все ж таки оформлювати акт, то Ви повинні подати заяву до Виконавчого комітету міської Ради із проханням надати Вам акт факту здійснення догляду. Потім повинна прийти коміссія і перевірити факт того, що Ви здійснюєте такий догляд. Якщо це так, то Вам видадуть цей акт. Проте, мабуть, виникнуть проблеми із тим, що ще є батько та Ваш брат, котрі також можуть здійснювати за матір'ю такий догляд, але можливо є такі обставини за яких вони на це не здатні? Наприклад, працюють, або живуть в іншому місці тощо?

        • Ігор Клиент 7 месяцев назад

          Хотів би ще раз уточнити у Вас ось ви писали - "Крім того, ані в 10, ані в 12 абзаці не йде мова про відсутність інших осіб, які б могли здійснювати такий догляд. Відповідно до цього Ви маєте право на відстрочку навіть за наявності інших осіб, які можуть доглядати за Вашою матір'ю." Так чому тоді мені можуть відмовити в цьому акті якщо ще є батько та брат(він живе окремо в іншому селі зі своєю сімєю) ? Тоді виходить якщо живемо я батько і мати інвалід, то мені цей акт не нададуть ? Чи як? Буду вдячний за відповідь! Просто вже зовсі заплутався.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, згоден, можна й заплутатись. З приводу відсутності інших осіб - це йде мова про отримання відстрочки у ТЦК. За цими двома абзацами Вам повинні надати відстрочку у ТЦК незалежно від того, що є ще батько та Ваш брат. Дані норми не містять цього, наприклад, як абзац 11.

            А ось акт видають особам, які здійснюють догляд за іншою особою. Ось дивіться, комісія приходить до Вас до дому і перевіряє, що дісно, Ваша матір є інвалідом, дійсно Ви проживаєте з нею разом, але ж є ще Ваш батько... Тоді комісія й каже, що в Вашої матері є чоловік, чому він за нею не доглядає?

            Доречи не відповів Вам ще на одне Ваше питання. До військкомату Ви повинні йти тільки у разі того, якщо отримуєте повістку особисто. Ніяки телефоні дзвінки, повідомлення, повістки у поштових ящиках чи у дверях, законними не вважаються, а отже можете їх ігнорувати.

            • Ігор Клиент 7 месяцев назад

              Виходить палка з двох кінців. А чому ж тоді я повинен в ТЦК нести цей акт якщо його виявляється не реально взяти? Виходить, що наче і маю право на відстрочку, а довести її виходить, що не реально в моєму випадку? Чи все-таки якось можна вирішити це питання? Буду вдячний за допомогу.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, Ви праві. Ви маєте право на відстрочку. Проте на практиці трапляється по різному. Можливо Вам її нададуть, а можливо дадуть відмови у зв'язку з тим, що немає підтверджувальних документів про те, що Ви здійснюєте догляд за своєю матір'ю. У такому разі потрібно буде оскаржувати дану відмову.

            Я не говорю Вам, що акт нереально взяти, я лише вказую Вам на ті обставини, які, можливо, можуть цьому завадити. Як варіант, можливо батько зможе на деякий час поїхати до Вашого брата, наприклад. У такомц разі Ви залишитесь з матір'ю лише удвох й тоді у комісії питань буде менше. В цьому випадку батьку та брату потрібно буде отримати у селищній раді акт фактичного проживання, в якому буде зазначено, що він живе не з Вами, а у іншому місті. Ви у свою чергу, теж можете взяти після того такий акт, де буде зазначено, що у Вашій квартирі хоч і прописані троє, але фактично проживають двоє людей - Ви і Ваша матір.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради, зверніться до міської ради нехай виконком видасть простий акт без встановлення виплат та підтвердить факт догляду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України