Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 вересня 2023, питання №92699 250₴

Звільнення військовослужбовця за сімейними обставинами

Доброго дня. Чоловік та дружина проходять службу в НГУ в одній частині. Жінка знаходиться в декретній відпустці. Чи можна чоловіку звільнитися зі служби на пунктом "один з подружжя, обоє з яких проходять службу і мають дітей до 18 років"? Основне питання чи обовязково дружині виходити з декретної відпустки?

Відповіді юристів (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Сергію!

    Мушу сказати так - питання однозначно не врегульовано, але в мене такий кейс був: жінка продовжила перебувати у відпустку по догляду, а чоловік був звільнений з військової служби.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Сергій Клієнт 8 місяців тому

      Просто у різних юристів різні версії. Деякі юристи стверджують що в декреті жінка перебуває не на стадії виконання службових обовʼязків, тому чоловік не може бути звільнений, а інші кажуть що жінка в декреті продовжує бути військовослужбовцем та їй нараховується вислуга, вона просто тимчасово відсутня тому для звільнення чоловіка є законна підстава. Як впевнитися в правильній версії? Які можуть виникнути проблеми?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Сергію!

    Правильної версії, як такої, у даній ситуації не буде. Можете звернутись за роз'ясненнями до Генерального Штабу або Міністерства оборони України.

    Моя думка є такою, що жінка в цей час не перебуває в штаті, їй не нараховується постійне грошове забезпечення і звільнення чоловіка за даною підставою є неможливим.

    Але повторюсь - мав успішний кейс з даного питання і більше, чув ще не про один такий випадок.

    Успіхів.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Перш за все, необхідно знати підстави проходження військової служби - мобілізація, контракт, кадрова служба.

    В залежності від цього і можливо надати консультацію.

    • Сергій Клієнт 8 місяців тому
      І чоловік і дружина на контракті. Контракти закінчені та продовжені у звʼязку з воєнним станом
      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Ви маєте право на звільнення.

        Відповідно до аб. 10 п.п. "г" п. 3 ч. 5 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", особи, які проходять військову службу по контракту, під час мобілізації, можуть бути звільнені за підстав: один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років.

        Відповідно до ст. 24 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", початком проходження військової служби є день зарахування до списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) - для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом.

        Згідно ч. 3 цієї статті закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України. Із списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) військовослужбовець не виключається та контракт не припиняється (не розривається) у разі настання інших випадків, визначених законодавством.

        Відповідно до статті 11 Закону № 2011 військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. На період вагітності та пологів зазначений у медичному висновку військовослужбовець-жінка на підставі наказу командира (начальника, керівника) увільняється від виконання службових обов’язків.

        Але жодний нормативний акт не містить положення, що жінка, в цей період не проходить військову службу.

        Таким чином, Ви обидва вважаєтесь такими, що проходити військову службу і маєте права на звільнення

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Ви точно маєте право на звільнення, оскільки декретна відпустка дружини не заперечує перебування останньої на військовій службі! Пам'ятаймо, Вашу дружину зі служби не звільнили! Отже, на моє переконання, виходити з відпустки дружині зовсім необов'язково.

    Порядок звільнення такий:

    Ваша підстава для звільнення за сімейними обставинами під час воєнного стану передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Необхідне я виділив жирним шрифтом.

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Для звільнення рекомендую написати рапорт на ім'я командира частини і, додавши до нього документи, які підтверджують перебування дружини на військові службіі, просити про звільнення з лав ЗСУ. Рапорт можна написати в довільній формі. Його можу підготувати Вам і я, як також допомогти зібрати всі необхідні підтверджувальні документи.

    От що далі каже про порядок звільнення закон:

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    Маю грунтовний досвід в вирішенні цього питання. Можу реально допомогти!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Сергій!

    Бачу, що Ви - контрактник. Але це нічого не змінює: контрактна військова служба під час воєнного стану включає таку саму підставу для відстрочки, як і для мобілізованих у моїй першій відповіді.

    Стаття 26 частина 3) Закону України Про військову службу зазначає , що контрактники під час проведення мобілізації та дії воєнного стану мають право на звільнення, якщо:

    "один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;"

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

    3) з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    ЯКЩО ПІСЛЯ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНА ВАША ДРУЖИНА ПОВЕРНЕТЬСЯ НА СЛУЖБУ, ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    З початком війни дещо змінено норми перебування жінок-військовослужбовців у відпустках по догляду за дитиною. Раніше за декретницями зберігалася посада, обраховувалася вислуга років й у званні. Тобто, перебуваючи в декреті, вона могла отримати чергове військове звання. На її місце могли взяти працівника тільки за строковим трудовим договором. З настанням особливого періоду стало зрозуміло: ЗСУ не в змозі дозволити собі розкіш зберігати посади, які командир не може ефективно кимось укомплектувати. Тоді внесли зміни і тепер посаду за такою жінкою не зберігають.

    Її виводять у розпорядження командира. Вислуга зараховується як і раніше, але не зараховується вислуга у військовому званні.

    • Сергій Клієнт 8 місяців тому

      Ось в чому і питання. Попередні відповіді всіх інших спеціалістів відрізняються.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Служба Вашої жінки призупинена, вона в розпорядженні.

    ВИ зможете звільнитися, після її виходами з відпустки по догляду за дитиною.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви маєте право на звільнення.

    Ваша дружина не звільнена з військової служби, а лише перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку – за медичними показниками) – до закінчення відпустки по догляду за дитиною.

    Так, її перевели у розпорядження командира частини згідно підпункту 16 пункту 116 "Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України"

    Але, звільнення з посади та зарахування в розпорядження командира - це не означає виключення із списків особового складу.

    Військовослужбовець, якого звільнено з посади, вважається таким, що перебуває у розпорядженні відповідного командира (начальника) військової частини, у списках якої він перебуває, з дня, що настає за днем звільнення, та до дня, з якого він приступив до виконання обов’язків за новою військовою посадою, на яку його призначено (до дня зарахування у розпорядження посадової особи, яка має право призначення на посаду).

    Згідно ч.3 ст 24 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Згідно пункту 20 Інструкції з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України НЕ ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ із списків особового складу військових частин і обліковуються як тимчасово відсутні особи, визначені пунктом 16 розділу II цієї Інструкції, а також:

    • особовий склад, який знаходиться у відрядженнях, відпустках, на навчанні (без виключення із списків особового складу військової частини) та прикомандирований до інших військових частин;

    Військова служба призупиняється лише для військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували із Збройних Сил України та інших військових формувань або добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством. (частина 2 стаття 24 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу)

    Отже, Вашу дружину не виключили зі списків особового складу військової частини та її служба не призупинена, вона лише знаходиться у розпорядженні командира у зв'язку із відпусткою, тому Ви маєте право на звільнення.

    З повагою Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Сергій! Використовуючи формальний підхід, а саме його наразі використовує юридична служба військового відомства, - так, перебування у відпустці в зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду - є проходженням військової служби, яка не припиняє дію контракту такій жінці-військовослужбовцю.

    Нагадаю, що Порядок проходження громадянами України військової служби, в т.ч. в Національній гвардії, їх права та обов’язки визначаються законами України, положеннями про проходження військової служби громадянами України в Збройних Силах України, та іншими нормативно-правовими актами.

    Указом Президента України від 3 вересня 2020 року № 372/2020 , яким були внесені зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153, а саме доповнено пунктом 48-1 такого змісту:

    «48-1. Час перебування військовослужбовця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні»;

    Час перебування військовослужбовця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні (пункт 48-1 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України).

    Громадяни, які вступили на військову службу за контрактом або за призовом, складають Військову присягу на вірність Українському народу в порядку, визначеному Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України (пункт 4 Положення).

    Статус військовослужбовця підтверджується документом, що посвідчує особу, форма та порядок видачі якого встановлюються Міністерством оборони України.

    Загальний строк військової служби військовослужбовця включає весь час перебування його на військовій службі з урахуванням випадків, передбачених пунктами 143, 195 і 209 Положення.

    Встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу (зокрема, присвоєння та позбавлення військового звання, пониження та поновлення у військовому званні, призначення на посади та звільнення з посад, переміщення по службі, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, направлення за кордон, укладення та припинення (розірвання) контракту, продовження його строку, призупинення контракту та військової служби тощо) оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України (пункт 12 Положення).

    Відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду за своїм статусом - нічим не відрізняються від відпусток щорічних... тож якщо стверджувати, що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не є часом проходження військової служби, то перебування у щорічній відпустці також?

    Початок і закінчення проходження військової служби, строки військової служби, а також граничний вік перебування на ній визначено Законом.

    Початком проходження військової служби вважається:

    ♦ день відправлення у військову частину з обласного збірного пункту, для громадян, призваних на строкову військову службу;

    ♦ день зарахування до списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) - для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, у тому числі військовозобов'язаних, які проходять збори, та резервістів під час мобілізації;

    ♦ день призначення на посаду курсанта вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти - для громадян, які не проходили військову службу, та військовозобов'язаних;

    ♦ день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або день прибуття до Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України - для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період та на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;

    ♦ день зарахування до списків особового складу військової частини - для громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом, зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву та призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

    ♦ день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки - для громадян України, які зараховані до військового оперативного резерву після їх звільнення з військової служби та призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (частина перша статті 24 Закону).

    Військова служба призупиняється для військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували із Збройних Сил України та інших військових формувань або добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством.

    Початком призупинення військової служби є день внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви, повідомлення командира (начальника) військової частини про вчинене кримінальне правопорушення, поданих відповідно до частини четвертої статті 85 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

    Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Військова служба закінчується в разі звільнення військовослужбовця з військової служби в запас або у відставку, загибелі (смерті), визнання судом безвісно відсутнім або оголошення померлим. Відповідно до статті 26 Закону звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    ♦ у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    ♦ у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Про перебування у декреті не здійснюються жодні записи у військово-облікових документах... так само як і не здійснюється запис у цивільному житті у трудовій книжці.

    З моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації контракт припиняють/розривають, а військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, звільняють із військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини, зокрема, для військовослужбовців-жінок — у зв’язку з вагітністю (пп. «г» п. 2 ч. 5 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII).

    Виняток: військовослужбовці висловили бажання продовжувати військову службу. Якщо жінка-військовослужбовець не виявила бажання припинити військову службу, під час перебування у відпустці з вагітності та пологів вона й надалі залишається військовослужбовцем.

    Військовослужбовцям-жінкам, які перебувають у відпустці у зв’яз­ку з вагітністю та пологами, а також військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці для догляду за хворою дитиною не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, строк контракту про проходження військової служби продовжується за відсутності їх клопотань про звільнення з військової служби у зв’язку з закінченням строку контракту до закінчення зазначених відпусток, а також на строк, необхідний для визначення придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та прийняття рішення щодо укладення нового контракту, про що видається наказ по особовому складу та робиться відповідний запис в обох примірниках контракту про проходження військової служби (п. 32 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008)

    Військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, що передбачає законодавство з питань соціального захисту жінок, охорони материнства й дитинства (ч. 5 ст. 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII). На період вагітності та пологів, зазначений у медичному висновку військовослужбовця-жінку на підставі наказу командира / начальника, керівника увільняють від виконання службових обов’язків та виплачують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами в розмірі 100% грошового забезпечення.

    ТОМУ, оскільки під час перебування у відпустці з вагітності та пологів військова служба не припиняється, працівниця й надалі має право на гарантії, що передбачає частина третя статті 119 КЗпП - збереження робочого місця та посади. Тому в табелі обліку використання робочого часу й надалі таку особу мають табелювати за кодом «ІН», як працівника, що проходить військову службу.

    Оскільки під час перебування у відпустці з вагітності та пологів військова служба не припиняється, працівниця й надалі має право на гарантії, що передбачає частина третя статті 119 КЗпП - збереження робочого місця та посади. Тому в табелі обліку використання робочого часу й надалі таку особу мають табелювати за кодом «ІН», як працівника, що проходить військову службу.

    ОТЖЕ, перебування у відпустках - є елементом, що включається в поняття "проходження військової служби" для осіб жіночої статі, а тому на підставі абзацу 10 підпункту "г" пункту 3 частини п"ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" - маєте право на звільнення з військової служби за контрактом під час проведення мобілізації та дії воєнного стану через сімейні обставини.

    ОТЖЕ, перебування у відпустках - є елементом, що включається в поняття "проходження військової служби" для осіб жіночої статі, а тому на підставі абзацу 10 підпункту "г" пункту 3 частини п"ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" - маєте право на звільнення з військової служби за контрактом під час проведення мобілізації та дії воєнного стану через сімейні обставини

    Слід також враховувати, що в умовах дифіциту мобілізаційного ресурсу - кожен військовослужбовець має важливе значення для військового керівництва, тому можуть чинитись штучні бюрократичні перепони та здійснюватись спроби введення в оману, що це не передбачено. Але позиція Ваша має бути однозначною... Ви маєте законне право на звільнення, оскільки Ваша дружина залишається військовослужбовцем, що проходе військову службу згідно з законом.

    Гарного Вам дня та позитивного вирішення цієї ситуацію!

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Сергій.

    - ТАК ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ЗІЛЬНЕННЯ:

    "1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється: ...

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:...

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;...".

    - ВАША ДРУЖИНА ПЕРЕБУВАЄ У ВІДПУСТЦІ ТА РАХУЄТЬСЯ НА СЛУЖБІ, ТОМУ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО ЇЙ ВИХОДИТИ З ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ, ЦЕ ЇЇ ПРАВО, А НЕ ОБОВ'ЯЗОК.

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ У ВОЄННИЙ ЧАС ЗА КОНТРАКТОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби або під час дії воєнного стану визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.. ...

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:...

    3) під час проведення мобілізації та дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

    ґ) за власним бажанням (для військовослужбовців із числа іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України).

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    12.04.22 Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян (реєстр. №7209).Законом встановлено додаткові підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану, а саме: вагітність; перебування у відпустці для догляду за дитиною; звільнення одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають неповнолітню дитину (дітей); виховання неповнолітньої дитини (дітей) самостійно. Також запропоновано надати жінкам та чоловікам, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який проходить військову службу, право на відстрочку від призову за мобілізацією та на строкову службу. Відповідні зміни внесено до законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №767820.09.2022.якщо батько вступив до лав ЗСУ, а третя дитина народилася вже після цього – будемати права на демобілізацію, додано до закону ще одну причину для звільнення з військової служби під час воєнного стану: наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років. Тож, якщо дитина народилась вже під час служби, або сімейні обставини змушують повернутись, то військовий матиме право на демобілізацію.( вступив у дію)

    моніторьте тут: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40250

    Образцы рапортов здесь https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrainskoi-viiny/zrazky-raportiv-ta-zaiav

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008):

    " 32. Військовослужбовцям-жінкам, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, а також військовослужбовцям, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці по догляду за хворою дитиною не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку (далі - шестирічного віку за медичними показниками), строк контракту про проходження військової служби продовжується за відсутності їх клопотань про звільнення з військової служби у зв'язку із закінченням строку контракту до закінчення зазначених відпусток, а також на строк, необхідний для визначення придатності до проходження військової служби за станом здоров'я та прийняття рішення щодо укладення нового контракту, про що видається наказ по особовому складу та робиться відповідний запис в обох примірниках контракту про проходження військової служби...

    121... Для тимчасового заміщення посад, укомплектованих військовослужбовцями-жінками, на період відпусток у зв'язку з вагітністю та пологами, а також посад, укомплектованих військовослужбовцями на період відпусток по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку - за медичними показниками), командири (начальники) військових частин можуть тимчасово приймати на роботу цивільних осіб, які мають споріднені спеціальності, з укладенням з ними на цей період строкового трудового договору..";

    " 34. Контракт припиняється (розривається):...

    у день, зазначений у наказі командира (начальника) військової частини по стройовій частині про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини...".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    " Стаття 24. Початок, призупинення і закінчення проходження військової служби. Час та місце виконання обов’язків військової служби...

    3. Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Із списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) військовослужбовець не виключається та контракт не припиняється (не розривається) у разі:...

    настання інших випадків, визначених законодавством.".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! Перебування дружини у відпустці по догляду за дитиною не скасовує її статут військовослужбовця, не припиняє дію контракта, не виключає її зі списків особового складу - тому Ви маєте право на звільнення з військової служби.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України