Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 11 вересня 2023, питання №92367 250₴

Чи звільняється працівник автоматично з посади директора та вчителя, якщо в наказі прописано, що звільнити з посади директора у зв'язку із закінченням строк трудового договору, п.2 ст.36 КЗпП України.

Доброго вечора! Хочу консультації у такому харчуванні, якщо це можливо. Педагогічний працівник працює у ЗЗСО з 1988 року вчителем трудового навчання. у 1994 році призначений заступником директора з навчально-виховної роботи. У 2021 році на конкурсній основі призначений директором цього закладу за договором на 2 роки. Весь цей час від 1988 по 2023 роки читав години технологій та трудового навчання. У серпні 2023 року ним же написано заяву про звільнення з посади за станом здоров'я, але бажає працювати вчителем далі. Питання: Чи звільняється ця людина автоматично з посади директора та вчителя, якщо в наказі прописано, що звільнити з посади директора у зв'язку із закінченням строків трудового договору, п.2 ст.36 КЗпП України. Щиро дякую. Чекаю відповіді.

Відповіді юристів (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, дана особа звільняється з посади директора та позбавляється педагогічних годин.

    Справа в тому, що викладання директором - це не окрема посада, а лише довантаження до основної посади директора в межах дозволених Інструкцією 102 годин. А тому при звільненні з посади директора, автоматично особа позбавляється і відповідних годин.

    Тому якщо є бажання працювати далі на посаді вчителя, треба подавати окрему заяву про призначення на посаду вчителя. Законодавство дозволяє одним днем звільнити з посади директора, а іншим - призначити на посаду вчителя.

    Успіхів.!

    • Марія Клієнт 8 місяців тому

      Щиро Вам дякую

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        40%

        Марія.

        Будь-ласка. Успіхів Вам та всього доброго.!

    Турчин Ярослав Александрович
    60%

    Вітаю Вас, пані Марія! Так, це рахується внутрішнім суміщенням, тому особа звільнена з посади директора - припиняє роботу і за посадою вчителя у цьому закладі освіти.

    Особа звільнена з посади директора - припиняє роботу і за посадою вчителя у цьому закладі освіти (Верховний Суд).

    Наказ про скасування суміщення не видається, оскільки у випадку такого звільнення з посади директора - суміщення скасовується автоматично. Дане твердження є безспірним та неодноразово підтверджене Верховним Судом України, а тому інший порядок до цих правовідносин застосований бути не може.

    Для продовження роботи вчителем - треба вживати заходи з прийняття на посаду вчителя, тобто слід подавати нову заяву про прийняття на роботу і видавати про це відповідний наказ.

    Далі, детальніше обгрунтування цієї ситуації, яка слід зазначити неодноразово розглядалась судами та були сформовані відповідні роз"яснення.

    Відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

    Згідно з пунктом 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерство юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 (далі Положення) сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

    Пунктом 8 Положення передбачено, що звільнення з роботи за сумісництвом проводиться, зокрема, з підстав, передбачених законодавством, а також у разі прийняття працівника, який не є сумісником..

    Основним місцем роботи є посада директора Закладу освіти, яка донавантажена годинами посади вчителя, що свідчить про суміщення професій/посад.

    Верховний Суд у постанові від 14 листопада 2018 року у справі № 804/3583/17 (провадження № К/9901/5587/17, № К/9901/5602/17) зазначив, що суміщення професій/посад розцінюється як виконання працівником на тому ж підприємстві поряд із основною роботою, встановленою його трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою).

    Водночас, суміщення професій (посад) має такі особливості:

    • робота за другою посадою не відображається в табелі обліку використання робочого часу;
    • друга посада залишається вакантною;
    • для допущення працівника до роботи за суміщенням посад, за загальним правилом, достатньо подання заяви працівником та видачі керівником наказу про суміщення;
    • окремий трудовий договір не укладається, запис у трудову книжку про суміщення не вноситься;
    • порядок оплати праці встановлюється на підставі положень колективного договору та вказується у наказі про суміщення;
    • оплата роботи за другою посадою на законодавчому рівні класифікується як надбавка до заробітної плати.

    Положення ч. 4 ст. 24 КЗпП України в цьому контексті до правовідносин застосуванню не підлягають.

    Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов`язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП України).

    У постанові Верховного Суду від 18 травня 2022 року в справі № 756/12798/18 (провадження № 61-16500св21) зазначено, що суміщення професій (посад) дозволяється, як правило, в межах тієї ж категорії персоналу, до якої відноситься даний працівник. При виконанні робіт за суміщенням працівникові встановлюються доплати до основної заробітної плати.

    Виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника характеризується, зокрема, такими ознаками:

    - виконання додаткових обов`язків у цьому разі означає фактичну заміну працівника, тимчасово відсутнього з причин, які дозволяють зберігати за відсутнім працівником місце роботи (відрядження, відпустка тощо);

    - поряд з виконанням додаткових функцій працівник продовжує виконувати свою основну роботу, яка передбачена трудовим договором;

    - виконання додаткових обов`язків відбувається протягом його робочого дня, який встановлений умовами укладеного з ним трудового договору;

    - виконання додаткових обов`язків оформлюється наказом керівника підприємства про покладання додаткових функцій з виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника;

    - призначення працівника виконуючим обов`язки тимчасово відсутнього працівника здійснюється за згодою працівника, якого призначають;

    - відповідно до статті 105 КЗпП України працівнику також провадиться доплата за виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника;

    - порядок оплати праці встановлюється на підставі положень колективного договору та вказується у відповідному наказі.

    Отже, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом.

    Суміщення професій (посад) - виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою без звільнення від своєї основної роботи.

    Тобто суміщення професій (посад), на відміну від сумісництва, - це виконання працівником на тому ж підприємстві поряд із основною роботою, встановленою його трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) без укладення додаткового трудового договору.

    Відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальну середню освіту», трудові відносини в системі загальної середньої освіти регулюються законодавством України про працю, Законом України "Про освіту", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

    Згідно з положеннями ст. 25 цього ж Закону педагогічне навантаження вчителя закладу загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності - це час, призначений для здійснення освітнього процесу. Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку. Педагогічне навантаження вчителя закладу загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності обсягом менше тарифної ставки, передбаченої частиною першою цієї статті, встановлюється тільки за його згодою. Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства України про працю.

    Умови оплати праці керівних та педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів визначені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, Зі змісту пункту 91 цієї Інструкції вбачається, що керівним працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку). Керівні працівники дитячих дошкільних закладів можуть виконівати роботу вихователів у цій же установі в обсязі не більше 18 годин на тиждень У сільській місцевості директори і їх заступники при відсутності вчителів або викладачів з відповідних предметів можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік) з дозволу відповідного органу управління освіти.

    Статтею 23 КЗпП України визначено, що трудовий договір може бути:

    1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

    2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

    3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

    Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

    Згідно із ст. 24 КЗпП України трудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов`язковим. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

    Трудове законодавство не передбачає укладення окремого трудового договору за суміщуваною посадою. Адже відповідно до ст. 105 КЗпП України працівник поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, фактично виконує додаткову за іншою професією (посадою). При цьому, у разі звільнення працівника, який суміщає іншу посаду (професію), видавати наказ про увільнення його від виконання додаткових обов`язків немає потреби, оскільки після звільнення у нього в цій організації не буде основної роботи, отже він фізично не зможе поряд з нею виконувати додаткову роботу.

    Відтак, наказ про скасування суміщення видавати не потрібно, оскільки у випадку такого звільнення суміщення скасовується автоматично.

    Гарного Вам дня та успіхів у вирішенні даного питання!

    З повагою,

    юрист Ярослав Турчин

    • Марія Клієнт 8 місяців тому

      Щиро Вам дякую

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Оскільки Ви були призначені директором школи на конкурсній основі, за правилами прийому керівників закладів середньої освіти з Вами укладався строковий трудовий договір.

    Законом України «Про освіту» (частина друга статті 25) визначено, що засновник закладу освіти або уповноважена ним особа «укладає строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти, обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти», а також «розриває строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти з підстав та у порядку, визначених законодавством та установчими документами закладу освіти». Ця норма є загальною для всіх засновників усіх закладів освіти, якщо інше не зазначено в спеціальному законі.

    Закінчення строку трудового договору може бути підставою для його припинення (працівника звільняють за п. 2 ст. 36 КЗпП, окрім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не висунула вимоги про їх припинення.

    Днем звільнення вважають останній день дії трудового договору.

    Стаття 47 КЗпП зобов’язує будь-якого роботодавця у день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення. Не є винятком і випадки звільнення після закінчення строкового трудового договору.

    Це те, що витікає в подібних випадках із загального тлумачення норм трудового законодавства, які стосуються розірвання строкового трудового договору.

    Проте, якщо з Вами розривається договір про роботу на посаді директора школи, зовсім не означає, що Ви автоматично звільняєтесь також з посади вчителя і не можете далі працювати у тому самому закладі середньої освіти.

    За згодою сторін Ви можете бути залишені на посаді педагогічного працівника (вчителем технологій та трудового навчання) окремим наказом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Марія Клієнт 8 місяців тому

    Щиро Вам дякую. А чи буде розірваним педагогічний стаж, якщо цей працівник дальше прийнятий на роботу , але з 04 вересня. Тобто звільнений 30 серпня, а прийнятий на роботу у цьому ж закладі 04 вересня

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні в якому разі разі! Не існує поняття перерваного педагогічного стажу. Рахуються навіть дні роботи, не тільки місяці та роки. До розрахунку береться загальний термін роботи на педагогічній посаді, навіть якщо місць роботи було декілька.

      • Марія Клієнт 8 місяців тому

        Щиро Вам дякую

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Прошу! Був радий допомогти.

    Турчин Ярослав Александрович

    ШАНОВНА ПАНІ МАРІЯ! З УСІЄЮ ПОВАГОЮ ДО ВАС, Якщо Вам потрібна не відповідь юристів як воно є насправді, а щоб подобалось, то дійсно можете слухати нічим не підкріплені "казочки" фейкових професіоналів на різних платформах про те як Ваше суміщення посад продовжує діяти незалежно від звільнення з посади директора та що не все так однозначно.

    Щоб Ви розуміли мою позицію та мотиви. Я усіма руками за педагогів та їх права. Дуже хочеться, щоб закон завжди був на Вашому боці, адже я як ніхто інший усвідомлюю та розумію тяжкість Вашої праці протягом останніх 30 років.

    Я сам за однією з вищих освіт - викладач закладу вищої освіти, працював за фахом, навчаюсь наразі в аспірантурі в Німеччині. По материнській лінії - з сім"ї педагогів, покоління яких в освітянській галузі працювали ще з середини ХІХ століття. Тож ставлення до професії і колег-освітян однозначно небайдуже.

    Але реалії, нажаль, інші. І усі, кому "адвокати - казкарі" розповідали про те, що не все так однозначно - останні 5 років 100 % програли УСІ судові спори в усіх судах України, аж до нового Верховного Суду, який чітко встановив уже 100 разів, що відносини в яких директор має педагогічне навантаження - це внутрішнє суміщення і якщо людина припиняє свою роботу на посаді директора, НАЖАЛЬ, вона вважається такою, що припинила і внутрішнє суміщення, адже перед вступом на посаду директора така особа ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ / має звільнятися з посади вчителя, оскільки посада керівника закладу освіти та юридичної особи передбачає, що робота виконується як основна.

    Найближча перевірка КРУ (нова назва - Держаудитслужба) та Держ.інспекції з питань праці у школі - виявить це порушення і будуть проблеми не тільки у особи, що буде керівником закладу освіти, централізованої бухгалтерії (якщо немає окремої у школі), а й в першу чергу у Вас. Адже це незаконно і грубо порушує чинне законодавство. І повірте спеціалісти цих служб, на відміну від деяких юристів, це добре знають і не забувають при перевірках застосовуват фінансові штрафні санкції.

    Щоб не спекуювати й не жонглювати законодавством на словах далі, наведку конкретний приклад із реального життя реального вже колишнього директора школи і вже колишнього вчителя, який намагався довести, що може продовжувати працювати вчителем після звільнення з посади директора школи. Людина в такій же ситуації як у Вас - судилась з відділом освіти.

    Рішення Яготинського районного суду Київської області від 10.08.2021 р. по справі № 382/561/19 (Набрало законної сили з 22.02.2022 р.).

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/98964770

    Одразу кажу - результат НУЛЬ, незважаючи на обнадійливі та такі приємні душі казочки адвоката, який лише викачав купу грошей з клієнтки, нічого не зробивши. Бо він її або надурив - усвідомлюючи провальність судового спору, або і сам за некомпетентністю не знав практики Верховного Суду, яка ОБОВ"ЯЗКОВО наразі враховується іншими судами при винесенні рішень в даній категорії справ.

    Зарах ХХІ століття, нажаль, окремі адвокати застрягли ще в часах Міжнародних пактів, які підписував СРСР чи в кращому випадку в періоді роз"яснень Пленуму вже 5 років як неіснуючого Верховного Суду України.

    За період з 2017 року законодавство значно змінилося. Судова практика встановлюється та буває й змінюєься дуже динамічно. Завдання суддів та адвокатів - постійно слідкувати за актуальною практикою. В той же час. адвокат має не вводити клієнтів в оману та не ганьбити професію незнанням елементерних речей, що ставить під питання законність та можливу корупціогенність отримання адвокатського свідоцтва й відсутність реальної практики, тобто введення клієнтів в оману.

    Так от, наведене мною рішення пройшло усі судові інстанції України і має статус остаточного.

    Рішення у апеляції (Постанова Київського апеляційного суду від 22.02.2022 р.)

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/104029209

    Рішення в касації(Постанова Верховного Суду від 27.02.2023 р.)

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/109211303

    Всі три інстанції відмовили позивачці у визнанні її права на продовження роботи вчителем після звільнення з посади директора, чим вкотре підтвердили вказаний мною безапеляційний факт - Особа звільнена з посади директора - припиняє роботу і за посадою вчителя у цьому закладі освіти.

    І таких рішень судів безліч.

    Врешті-решт, кожна доросла людина вільна самостійно вчиняти, які їй хочеться. Якщо відділ освіти, який координує діяльність Вашого закладу освіти - це влаштовує і ніхто не збирається судитись та перевіряти - будь-ласка. Все, що не оскаржено, вважається до цього часу законним, скільки б теоретично не вказували юристи про незаконність ситуації.

    Але якщо, все ж з часом Ви дізнаєтесь, що я був правий - будь-ласка, якщо не складно, зайдіть на цей сайт та напишіть коментар, що все відбулось саме та, як я і казав.

    З повагою та надією на розуміння,

    юрист Ярослав Турчин

    • Марія Клієнт 8 місяців тому

      Щиро Вам дякую.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо маєте бажання продовжити працю вчителя, то треба подавати окрему заяву про призначення на посаду вчителя. Законодавство дозволяє одним днем звільнити з посади директора, а іншим - призначити на посаду вчителя.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Марія Клієнт 8 місяців тому

      Щиро Вам дякую

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#n987):

    " Стаття 22. Педагогічні працівники...

    2. Педагогічні працівники мають права, визначені Законом України "Про освіту", цим Законом, законодавством, колективним договором, трудовим договором та/або установчими документами закладу освіти.

    Педагогічні працівники закладів освіти приймаються на роботу за трудовими договорами відповідно до вимог цього Закону та законодавства про працю.

    {Абзац третій частини другої статті 22 визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), згідно з яким "педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років", унаслідок чого унеможливлено укладення безстрокових трудових договорів із цією категорією педагогічних працівників згідно з Рішенням Конституційного Суду № 1-р/2023 від 07.02.2023} Педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

    Засновники приватних та корпоративних закладів освіти самостійно визначають порядок укладання трудових договорів, у тому числі строкових, з особами, які приймаються на посади працівників відповідних закладів освіти відповідно до вимог цього Закону та законодавства про працю...

    Стаття 38. Керівник закладу загальної середньої освіти...

    5. Керівник закладу загальної середньої освіти має права та обов’язки педагогічного працівника, визначені Законом України "Про освіту", та несе відповідальність за виконання обов’язків, визначених законодавством, установчими документами закладу освіти і строковим трудовим договором.

    Розділ X ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    3. Установити, що:...

    2) набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 цього Закону;...".

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n263):

    " Стаття 23. Строки трудового договору...

    Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами."

    ---

    Доброго дня, пані Маріє! По-перше, відповідно до наведеної ч.5 ст.22 Закону про середню освіту керівник ЗЗСО має права та обов'язки педагогічного праівника - тобто, здійснення ним функцій вчителя є законним поєднанням повноважень керівника та вчителя, тому не є суміщенням (яким-небудь). По-друге, керівником подано заяву про звільнення з посади керівника, а не про звільнення з роботи; відповідно, видано наказ про звільнення з посади керівника, а не про звільнення з роботи. По-третє, керівник, до призначення на посаду, був прийнятий на роботу і працював вчителем - тобто, питання про звільнення з роботи вчителем не порушувалось і не прийнято, а отже підстав для скасування педагогічного навантаження немає. Належним було, як я вважаю, викладення у заяві про звільнення у заяві про звільнення з посади керівника клопотання про переведення на посаду вчителя та задоволення такого клопотання у наказі про звільнення з посади керівника.

    Марія Клієнт 8 місяців тому

    Щиро Вам дякую


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України