Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 сентября 2023, вопрос №92020 300₴

Військовий облік підліток

Доброго дня, підліток народився у жовтні 2006 року, до якого місяця необхідно стати на військовий облік? Які підтверждуючі документи необхідно принести, якщо у підлітка неврологічні та психіатричні діагнози (приватних клінік, чи тільки державних)?

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю, Наталія!

    Доброго дня, підліток народився у жовтні 2006 року, до якого місяця необхідно стати на військовий облік?

    Військовому обліку підлягають особи з 17-річного віку. Тому коли виповниться 17 років, тільки після цього можна ставати.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    2. Для проведення приписки громадян України у районах (містах) утворюються призовні дільниці.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    Які підтверждуючі документи необхідно принести, якщо у підлітка неврологічні та психіатричні діагнози (приватних клінік, чи тільки державних)?

    Треба брати із собою всі медичні заключення, у тому числі приватних закладів охорони здоров'я.

    Успіхів. Завжди до Ваших послуг.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    13.3%

    Доброго дня.

    30 грудня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів - Постанова № 1487 від 30 грудня 2022 року

    У новому Порядку зазначено, що взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з-поміж призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

    Однак мобілізувати або призвати на військову службу можуть тільки чоловіків, які досягли 18 річного віку.

    Які підтверждуючі документи необхідно принести, якщо у підлітка неврологічні та психіатричні діагнози (приватних клінік, чи тільки державних)?

    Моя думка брати все що у вас є і за весь період лікування сина. В будь якому випадку це не буде лишнім.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Ставати на облік може вже. Треба йти до військкомату не в момент, коли виповнилось 16 років, а в той рік, коли має виповнитися 17 років.

    Так, із собою необхідно мати:

    • документ, що посвідчує особу,
    • індивідуальний податковий номер,
    • обліковий військовий квиток,
    • документи, які стосуються стану здоров'я, сімейного стану, навчання тощо.

    Якщо у вас є індивідуальні медичні показання, то слід мати із собою висновок лікарсько-консультативної комісії, повну історію хвороби.

    Документи, які необхідні, для постановки на облікк

    • заява про взяття на військовий облік;
    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
    • військово-обліковий документ;
    • свідоцтво про народження дітей (якщо є);
    • лист вибуття з ЖЕКу.

    Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані протягом 7 днів стати на військовий облік та не раніше ніж за 3 дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    Успіхів
    Промський Євгеній Сергійович
    10%
    Промський Євгеній Сергійович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    підліток народився у жовтні 2006 року, до якого місяця необхідно стати на військовий облік?

    Вам потрібно було стати на облік у цьому році в січні-березні. Так як ви цей строк пропустили, звертайтесь у найближчий час для приписки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про військовий обов'язок і військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    ...

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    Які підтверждуючі документи необхідно принести, якщо у підлітка неврологічні та психіатричні діагнози (приватних клінік, чи тільки державних)?

    Раджу брати усі документи, що є у вас в навності.

    Успіхів!

    Ваш юрист,

    Євгеній Промський.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Громадяни чоловічої статі, яким в рік приписки виповнюється 17 років, мають з’явитися до територіального центру комплектування. Процедура сповіщення відбувається через навчальні заклади або через голів сільських, селищних рад. Їм через РТЦК надсилається повістка, повістку вручають або в навчальному закладі, або через голів рад і вони розуміють, що на конкретну дату вони мають з’явитися до територіального центру комплектування.

    У 2023 році з 1 січня по 31 березня проходили приписку до призовних дільниць громадяни 2006 року народження.

    Приписка відбувається за місцем проживання. Місцем проживання є та територія, місцевість, де громадяни проживають від трьох місяців і більше.

    Необхідно мати:

    Посвідчення особи, ідентифікаційний код. Решта надається або школою, або головою ради, старостинського округу.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Приписка до призовних дільниць

    Для проведення приписки у районах (містах) утворюються призовні дільниці. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    Для приписки до призовної дільниці громадяни зобов'язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

    Важливо! Обов'язок подавати інформацію до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військовим комісаріатам) про вищевказаних громадян покладається на всі підприємства, організації, установи освіти, їх керівників, а також, органи місцевої влади (сільські, міські та селищні ради і тд). І за недотримання цього обов'язку передбачена відповідальність.

    Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни:

    1. які відбувають покарання в установах виконання покарань;
    2. до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    Громадянам приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил. (стаття 14 Закону )

    довідки можна подати тих установ , що мають відповідну ліцензію на медичну практику.

    Якщо голова ВЛК матиме заперечення він може направити на окремі дослідження у іншу державну лікарню за письмовим направленням.

    Представнику призовника краще прибути до тцк сп(воєнкомат) разом з неповнолітнім, для оперативного складання заяв, заперечень та надання дозволів на ті чи інші обстеження.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    50%
    Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ЗМІНИ до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    "2) у главі 2:...

    «2.4. Щороку перед проведенням приписки громадян до призовних дільниць районними (міськими) ТЦК та СП направляються запити для отримання таких документів від:

    закладів охорони здоров’я (лікарів з надання первинної медичної допомоги) - виписки із медичних карт амбулаторних (стаціонарних) хворих за формою № 027/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 027/о), дані медичного огляду, що характеризують стан здоров’я призовників;

    лікарів, які надають первинну медичну допомогу, з якими укладено декларації,- медичні характеристики на допризовників за формою, наведеною у додатку 3 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352;

    структурних підрозділів соціального захисту населення районних державних адміністрацій (органів місцевого самоврядування) - відомості про осіб з інвалідністю;

    спеціальних шкіл, санаторних шкіл, шкіл соціальної реабілітації, навчально-реабілітаційних центрів - стосовно отримання медично-педагогічних характеристик;

    структурних підрозділів охорони здоров’я районних державних адміністрацій (органів місцевого самоврядування) - стосовно надання списків закладів охорони здоров’я, до яких прикріплятимуться для медичного обстеження і лікування громадяни допризовного і призовного віку, та дані на осіб, які перехворіли протягом останніх шести місяців вірусним гепатитом, черевним тифом, паратифом, дизентерією, іншими інфекційними захворюваннями.

    Зазначені в абзацах другому, третьому цього пункту медичні документи не вимагаються за наявності відповідних даних в електронній системі охорони здоров’я (далі - ЕСОЗ).»;

    пункт 2.5 викласти в такій редакції:

    «2.5. Перед медичним оглядом усім призовникам (допризовникам) проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, профілактичні щеплення у відповідності з календарем профілактичних щеплень, електрокардіографічне дослідження (далі - ЕКГ). Здійснюється вивчення медичних документів (виписок із медичних карт амбулаторних (стаціонарних) хворих, даних лікарського спостереження, результатів попередніх медичних оглядів, медичних характеристик (додаток 3 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою від 21 березня 2002 року № 352, інших документів, що характеризують стан здоров’я), у тому числі з реєстрів ЕСОЗ. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень здійснюється лікарями з закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду призовників (допризовників) відповідно до Порядку направлення пацієнтів до закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та надають медичну допомогу відповідного виду, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2020 року № 586, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 березня 2020 року за № 235/34518»;

    у пункті 2.7:

    після слів «призовників», «військ» доповнити словами «(допризовників)», «(сил), іншому військовому формуванні» відповідно, слова «які ставить військова служба до стану здоров’я» замінити словами «до стану здоров’я для виконання обов’язків на посадах»;

    доповнити пункт новими абзацами такого змісту:

    «Під час проходження медичного огляду призовник (допризовник) може додатково надавати медичні документи щодо стану свого здоров’я. Дані, вказані в додатково наданих призовником (допризовником) медичних документах, мають бути враховані лікарями під час формування висновку про придатність до військової служби за станом здоров’я та внесені до ЕСОЗ.

    Лікарі, які залучаються із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами у відповідному реєстрі ЕСОЗ, що характеризують стан здоров’я призовника (допризовника), та з іншими медичними документами, які надає призовник (допризовник)»;

    пункт 2.8 викласти в такій редакції:

    «2.8. Після закінчення медичного огляду кожний лікар вносить до облікової картки призовника та інших документів, передбачених Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352, дані про встановлений діагноз, дату проходження медичного огляду, висновок про придатність до військової служби за станом здоров’я, призначення за видами, родами військ (сил) Збройних Сил України та іншими військовими формуваннями, підписує та скріплює особистою печаткою.

    Також лікарями вносяться медичні записи до відповідного реєстру ЕСОЗ.

    На призовників, у яких виявлені захворювання або відхилення від норм, що обмежують придатність або визначають їх тимчасово непридатними (непридатними) до військової служби, оформляється висновок лікаря у відповідності з ТДВ «А». Висновок підписується лікарем з обов’язковим зазначенням дати огляду, висновком про придатність до військової служби, обмеженням за видами (родами) військ (сил), іншими військовими формуваннями та лікарем - членом призовної комісії (комісії з питань приписки)...".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    "Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

    1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться...

    3. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;".

    ---

    Доброго дня, пані Наталю! По-перше, під час воєнного стану призов на строкову військову службу та медичний огляд призовників з метою приписки до призовних дільниць не проводиться. По-друге, з власного досвіду батька та як правник рекомендую подавати медичні документи про стан здоров'я сина попередньо до призовної комісії заявою на ім'я керівника РТЦК та СП про залучення цих документів до медичної карти призовника та врахування їх при визначенні ступеня придатності до віськовоїь служби, а також батькам, як законним представникам неповнолітньої дитини бути присутнім під час призовної комісії та діяти в якості іі (його) представника, захищаючи його права та інтереси.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталля!

    Порядок здійснення військового обліку та права і обов’язки призовників та військовозобов’язаних у разі постановки та зняття з обліку врегульовані Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

    Згідно пунктів 21-23 Порядку:

    «Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа:

    призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

    військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

    Взяття громадян на персонально-первинний та персональний військовий облік, а також їх виключення з такого обліку здійснюється лише після взяття (зняття, виключення) зазначених громадян на військовий облік (з військового обліку) у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

    Взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    22. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службуˮ.

    23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних».

    Крім того, згідно статті 14 Закону Украйни «Про військовий обов’язок і військову службу», яка регулює приписки до ТЦК осіб допризовного віку та призовників:

    «1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    2. Для проведення приписки громадян України у районах (містах) утворюються призовні дільниці.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    5. Керівники житлово-експлуатаційних організацій, підприємств, установ та організацій незалежно від підпорядкування і форм власності, які здійснюють експлуатацію будинків, органи місцевого самоврядування, на які покладено ведення первинного обліку військовозобов'язаних і призовників, а також керівники інших підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності щороку в строки, встановлені Кабінетом Міністрів України, зобов'язані подавати до відповідних районних (міських) військових комісаріатів списки громадян України, які підлягають приписці до призовних дільниць.

    6. Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до районного (міського) військового комісаріату в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

    7. Для проведення приписки громадян України до призовних дільниць у районних (міських) військових комісаріатах утворюються комісії з питань приписки у такому складі:

    голова комісії - районний (міський) військовий комісар;

    члени комісії:

    представник районного (міського) органу управління освітою;

    представник уповноваженого підрозділу органу Національної поліції, який проводить роботу з неповнолітніми;

    лікар, який організовує роботу медичного персоналу з медичного огляду громадян України, які підлягають приписці;

    психолог відповідного державного (комунального) закладу, розташованого на території району (міста);

    секретар комісії.

    8. Персональний склад районної (міської) комісії з питань приписки, порядок її проведення затверджуються щороку головою районної державної адміністрації (виконавчого органу міської ради).

    9. На районні (міські) комісії з питань приписки покладаються:

    організація і проведення медичного огляду допризовників, які викликаються на комісію, визначення їх придатності для військової служби;

    виявлення і попередній відбір кандидатів для направлення до вступу на навчання у вищих військових навчальних закладах або військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів;

    направлення призовників, придатних за медичними та іншими показниками, для проходження підготовки з військово-технічних спеціальностей;

    направлення для медичного огляду до призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних або Київської міської призовних комісій призовників, яких визнано непридатними до військової служби за станом здоров'я, та таких, що виявили незгоду з результатами медичного огляду;

    прикріплення до лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання громадян України, яких визнано під час приписки тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я, та таких, що потребують обстеження або медичного нагляду. Відвідування лікувально-профілактичних закладів згідно з рішенням комісії з питань приписки для громадян-допризовників обов'язкове;

    прикріплення до відповідних навчальних закладів громадян України, які мають низьку освітню підготовку або не володіють чи недостатньо володіють державною мовою;

    організація роботи з вивчення особистості призовників, їх морально-ділових якостей та сімейного стану;

    зняття з військового обліку призовників та взяття на військовий облік військовозобов'язаних громадян, яких:

    - за станом здоров'я визнано непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час;

    - раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    виключення з військового обліку громадян, яких:

    - за станом здоров'я визнано непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    - раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    10. За результатами медичного огляду громадянина України і з урахуванням рівня його освітньої підготовки, особистих якостей, роду діяльності та спеціальності комісія з питань приписки може прийняти одне з таких рішень:

    придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у Збройних Силах України чи іншому військовому формуванні;

    тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;

    підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);

    непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов'язаних;

    непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;

    підлягає взяттю на військовий облік військовозобов'язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил».

    Рекомендую Вам подати до ТЦК всі наявні у Вас медичні документи, в яких міститься інформація простан здоров’я підлітка. При тому не грає ролі, з лікарні якої форми власності будуть ці документи!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Підлітку необхідно було стати військовий облік призовників ще у січні - березні 2023 року.

    Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до ТЦК строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи.

    Орган місцевого самоврядування або школа повинні були подати список призовників до ТЦК, а ті в свою чергу оформити сповіщення призовників. Якщо Ваш син не отримував повістку - йому необхідно звернутись до ТЦК в зручний час. З собою необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код, медичні документи, а решта надається або школою, або органом місцевого самоврядування.

    Якщо виникли додаткові питання – готовий на них відповісти. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго Вам дня, пані Наталія!

    До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання (ч. 3 ст. 14 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу").

    Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності щороку у строки та в порядку, встановлені Кабінетом Міністрів України, зобов’язані подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списки громадян України, які підлягають приписці до призовних дільниць.

    Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

    Раніше вимагали такі документи (новий список для ТЦК та СП Міноборони не затверджувало поки):

    — паспорт або свідоцтво про народження;

    — копію атестата, диплома, свідоцтва чи довідку про освіту;

    — довідку з домоуправління або виконкому сільської (селищної, міської) ради про склад сім’ї;

    — довідку з місця роботи або навчання із зазначенням: у працюючих посади, фаху, з якого часу працює; в молоді, яка навчається — на якому курсі або в якому класі навчається;

    — характеристику з місця роботи або навчання;

    — 4 фотокартки розміром 3×4 см (знімок без головного убору);

    — посвідчення і довідки про складання спортивних розрядів, про спеціальність, одержану в навчальній організації ТСОУ і в навчальному закладі системи профтехосвіти;

    — посвідчення водія автомобіля;

    — довідку про середній заробіток, підписану керівником та головним бухгалтером і засвідчену печаткою підприємства.

    Інформація про осіб чоловічої статі, які досягли 17-річного віку, передається у військові комісаріати зі шкіл і житлово-експлуатаційних організацій. При цьому допризовник зобов'язаний особисто з'явитися до військкомату в строк, зазначений у повістці.Відповідно до пункту 10 статті 14 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», за результатами медогляду допризовників приписна комісія повинна прийняти одне з таких рішень:

    • придатний до військової служби і підлягає призову до ЗСУ
    • тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування
    • підлягає направленню на додаткове медобстеження, з проведенням повторного медичного огляду (із зазначенням дати)
    • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов'язаних
    • непридатний до військової служби, з виключенням з військового обліку (застосовується в крайніх випадках, при наявності серйозних захворювань)В абсолютній більшості випадків, за результатами медичного обстеження приписна комісія РВК приймає рішення про придатність до військової служби і можливість призову на строкову службу (по досягненню призовного віку). В окремих випадках, рішення про придатність приймається після надання часу на лікування, проведення додаткових медобстежень і повторного медогляду. У будь-якому разі, громадянин отримує приписне посвідчення і переводиться у категорію «призовник».

    Від явки на приписку звільняються особи, які мають тяжкі захворювання та позбавлені можливості вільного пересування, що повинно підтверджуватися довідками відповідних лікувально-профілактичних закладів або медико-соціальних експертних комісій, які можуть представити їх близькі родичі.

    ✔Громадянам, приписаним до призовних дільниць, видається ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ПРИПИСКУ до призовної дільниці та проводиться роз`яснення їх прав та обов`язків з додержання правил військового обліку.

    Гарного Вам дня! У разі виникнення додаткових питань - з радістю відповім на них!

    Адвокат Евгений Александрович
    11.7%

    Доброго вечора, Наталія.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    Відповідно до частини п’ятої статті 33 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Затвердити Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що додається.

    2. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

    3. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади протягом шести місяців з дня набрання чинності цією постановою здійснити перегляд і приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність з цією постановою.

    Прем'єр-міністр України

    Д. ШМИГАЛЬ

    Інд. 29


    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 30 грудня 2022 р. № 1487

    ПОРЯДОКорганізації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    Про затвердження Порядку органі... | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua)

    21. Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа:

    призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;...

    Звертайтеся через функціонал біля фото.

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго Дня треба стати на облік після виповнення 17 років, у разі відвідування ТЦК із собою необхідно мати:

    • документ, що посвідчує особу,
    • індивідуальний податковий номер,
    • обліковий військовий квиток,
    • документи, які стосуються стану здоров'я, сімейного стану, навчання тощо.

    Якщо у вас є індивідуальні медичні показання, то слід мати із собою висновок лікарсько-консультативної комісії, повну історію хвороби.

    Документи, які необхідні, для постановки на облікк

    • заява про взяття на військовий облік;
    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
    • військово-обліковий документ;
    • свідоцтво про народження дітей (якщо є);
    • лист вибуття з ЖЕКу.

    Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані протягом 7 днів стати на військовий облік та не раніше ніж за 3 дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    Беріть усі маючі медичні документи, вас перенапрвлятть на перевірку до державної установи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України