Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 05 вересня 2023, питання №91826 760₴

Придатність до військової служби. Чи можливе виключення?

Доброго вечора! Маю гіперметропію високого ступеня та амбліопію слабкого ступеня. Чи маю право на виключення з військового обліку?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Лише при таких симптомах: а) короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будьякого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр;

    гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче.

    В любому випадку рішення щодо придатності приймається ВЛК.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Доброго вечора! Маю гіперметропію високого ступеня та амбліопію слабкого ступеня. Чи маю право на виключення з військового обліку?

    У даному випадку потрібно проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

    Точно сказати, яким буде висновок ВЛК з такими захворюваннями, складно. Єдине, що можна констатувати - це відносить до статті 31Б Розкладу хвороб.

    Стаття 31

    Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

    а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    РОЗ'ЯСНЕННЯ:

    Стаття 31: під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I-III Розкладу хвороб враховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

    У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

    Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов’язків.

    В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказані у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

    Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Для конкретної відповіді на Ваше запитання Ви надали замало інформації. Бо відповідно до Вашої гостроти зору з корекцією можливо надати висновок з приводу амбліопії. Щодо далекозорості, то тут потрібно приймати до уваги показники, які визначають далекозорість ока в одному із мерідіанів.

    Якщо надавати відповідь без цих даних, то можу вказати Вам діагнози для виключення Вас з військового обліку згідно Розкладу хвороб.

    Гіперметропія відноситься РХ до статті 30, пункт а) якої зазначає, що для виключення Вас з військового обліку Ви повинні мати:

    "короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр" (це вже зі змінами відповідно до Наказу МОУ № 490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України")

    Амбліопія відноситься Розкладом хвороб до статті 31 в пункті а) якої викладене наступне:

    "гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче"

    Так як амбліопія в Вас слабкого ступеня, то наврядчи Ваш зір з корекцією має показники, які зазначені у данному пункті.

    Отже, виходячи з вищезазначеного при гіперметропії більш ніж у 12 D Вас можуть визнати непридатним з виключенням з військового обліку.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 8 місяців тому

      Дякую. Не підпадаю. Бо далекозорість +6,25 діоптрій.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        За цими показниками підпадаєте під статтю 30 пункт в):

        "короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 6,0 дптр і до 8,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр і до 6,0 дптр".

        Виходячи з цього можете бути визнані ВЛК або придатними, або обмежено придатними до проходження військової служби.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Олександре! Можливо в Вас є якісь інші підстави для відстрочки від мобілізації окрім Вашого стану здоров'я, наприклад, сімейні обставини. Раджу уважно передивитись статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Корнійчук Євген Іванович

    Вибачте за неуважність. Вы будете визнані обмежено придатними до військової служби або придатним це буде визначатися індивідуально.

    Тому можно не розраховувати розраховувати на виключення

    Ст. 30, 31

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України