Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 01 сентября 2023, вопрос №91369 160₴

Роз'яснення щодо закону 9342

Така ситуація. Маю дідуся з 2 групою інвалідності (зараз працюємо над тим щоб зробити йому 1шу групу) і бабусю (їй 74 роки). Їх дві доньки знаходяться закордоном: одна вже більше 20 років (має громадянство іншої країни, має там двох дітей яких виховує сама), друга - майже півтора (має пмж в іншій країні). Ніхто з них не планує повертатись.
Також є батько (тесть дідуся), який в Україні і вже багато років не проживає з матір'ю, але офіційно не розлучились. Планує розлучитись офіційно через певний час. Окрім цього йому через пів року буде вже 60 років.

Тому є таке питання. Чи зможу я оформити постійний нагляд за дідусем, якщо батько офіційно розлучиться? Бо як я розумію, то зараз при умові якщо є інша працездатна особа у сім'ї, то не зможу оформити. Чи буде він рахуватись як член сім'ї після розлучення? При цьому чи рахується пенсіонерка бабуся у віці 74 років як працездатна особа? Вона давно не працює, має різноманітні проблеми зі здоров'ям, але не має групи. Усю важку роботу яка їй треба я роблю сам.
І чи буде вважатись батько працездатною особою в сім'ї коли йому стане 60 років і він офіційно не розлучиться?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Василь!

    Ключова вимога - у відсутності інших осіб. Зять не є особою, яка зобов'язані здійснювати утримання. Але наявність двох доньок може серйозно завадити у оформленні відстрочки.

    Взагалі-то законопроєкт № 9342 ніяким чином не стосується Вашої підстави для відстрочки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Всього доброго! З повагою.

    • Василь Клиент 7 месяцев назад

      можете пояснити чому не відноситься? я не вловив що ви маєте на увазі

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Василю!

        Тому що зміни були внесені до абзацу 11 частини першої статті 23, Ваше право на відстрочку визначено абзацом 12 частини першої статті 23. Тому ті зміни на Вас ніяк не поширюється. У Вас і так складна ситуація з оформлення відстрочки.

        Успіхів.

        • Василь Клиент 7 месяцев назад

          вибачте, але схоже на те, що абзаца 12 частини першої статті 23 не існує. можливо я помиляюсь?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Василю!

            Це не так.

            ЗАКОН УКРАЇНИ

            Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

            Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

            Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

            ...

            АБЗАЦ 11 - які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

            АБЗАЦ 12 - опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

            Успіхів.

            • Василь Клиент 7 месяцев назад

              точно, дякую вам.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Василю!

    Ваша підстава для відстрочки не відноситься до змін, які були внесені до абзацу 11 частини першої статті 23 ЗЩакону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", бо в ній йде мова тільки про дружину, чи батьків своїх чи дружини.

    Так як Ви хочете оформити догляд за дідусем то Ваша підстава для відстрочки це абзац 12 згаданої статті:

    "опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;"

    Для цієї підстави Вашому дідусю прийдеться пройти ЛКК та отримати висновок форми 080-4 про потребу у постійному догляді, якщо звісно це не зазначено у його довідці МСЕК. Далі, Вам потрібно буде надати докази того, що немає інших осіб, які б могли здійснювати цей догляд окрім Вас. Так як його доньки знаходяться за кордоном, а саме вони повинні згідно чинного законодавства доглядаити за Вашим дідусем, то проблем з цим ніяких не буде. Потрібно буде надати документи, які свідчать про їх місцезнахлдження за кордоном. Крім цього Ви повинні будете отримати довідку про компенсацію на догляд за дідусем або акт встановлення факту здійснення догляду. Ці документи будуть потрібні для того, щоб довести, що саме Ви здійснюєте догляд за дідусем.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.( в статті 51 Конституції України. Дана конституційна норма знайшла своє відображення і в Сімейному кодексі України (статті 202-206).)

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    ---

    Один з родичів , який подасть документи батька отримає відстрочку інші вже ні.

    для іншого родича доведеться оформити вже як доглядача за батьком через соц захист , або акт встановлення постійного догляду у міській раді викон комі.

    за фактом інвалідності отримає лише один , інший як доглядач через соц захист.

    треба ще довести , що родичка не має фізичної чи матеріальної спроможності доглядати батька унаслідок здоров я чи перебування у частих відрядженнях по роботі чи з питань ведення бізнесу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    25%

    "ПОРЯДОК подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%B...):

    "1. Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі - соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є:

    особами з інвалідністю I групи;

    дітьми з інвалідністю;

    громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;...".

    ---

    Доброї ночі, пане Василю! По-перше, Ваш батько, дійсно не є особою, яка зобов'язана здійснювати догляд за тестем (батько є не тестем, а зятем дідуся). По-друге, щодо доньок дідуся, то належними документа, як я вважаю можуть бути довідки консульств відповідних країн про взіття їх на консульський облік. Але й це питанняє другорядним. Більш важливом і проблематичним будеЖ, як вбачається, оформлення Вами постійного догляду відповідно до наведеного Порядку. З одного боку, цей Порядок прямо не передбачає призначення компенсації з постійного догляду за особою з інвалідності ІІ групи. З іншого боку, норма абзацу дванадцятого ч. першої ст.23 Закону про мобілізації (що підлягає до застосування у Вашому випадку) вимагає оформлення постійного догляду, але крім Порядку іншого способу оформлення догляду немає, не передбачено. Отже, залишається отримати в ЛКК медичного закладу висновок про необхідність у постійному догляді за дідусем з наступним зверненням до органу СЗН про призначення компенсації з цього постійного догляду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України