Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 29 серпня 2023, питання №91074

Можно ли получить наследство?

Добрый день.
Меня зовут Антон. (г. Харьков).
Просьба проконсультировать по данному вопросу.
Моя мать проживала в гражданском браке с человеком с 2006 года.
Жили они в его частном доме (г. Харьков).
В 2015 году в этом доме получила прописку моя мать (есть отметка в паспорте).
В июле 2022 г. умер гражданский муж. В марте 2023 г. умерла моя мать. Подскажите пожалуйста, имею ли я юридические права на этот дом? У собственника дома близких родственников не было, только племянники. Могу я претендовать на него в виде наследства? Или в другом виде? Если да, какие мне необходимо произвести действия. Заранее спасибо!

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба звернутися до суду з позовом про визнання Цивільного шлюбу. Після отримання рішення, звертайтесь до нотаріуса.

    Для обміну контактів Звертайтесь.

    Ангеліна
    Ангеліна 8 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день, Вам потрібно звернутись до суду для встановлення факту проживання однією сім'єю Вашої матері та її покійного чоловіка. Після встановлення цього факту у рішенні суду Ваша мати стане спадкоємцем четвертої черги - особою, яка проживала зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини. В цьому разі буде вважатись, що Ваша мати фактично прийняла спадщину, без звернення до нотаріуса.

    Спадкоємець, який проживав із спадкодавцем на момент його смерті, вважається, таким що прийняв спадщину, якщо протягом строку для його прийняття, він не подав заяву про відмову від прийняття спадщини (стаття 1268 Цивільного кодексу)

    Після отримання рішення суду Вам потрібно буде звернутись до нотаріуса для оформлення спадщини після матері.

    Але звертаю увагу, що цей варіант спрацює, якщо у чоловіка Вашої матері немає спадкоємців 1-3 черги або вони відмовились від спадщини. Інакше спадкоємці 1-3 черги витіснять Вашу матір як спадкоємця 4 черги.

    Для довідки:

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

    У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини.

    У п'яту чергу спадкують інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно (двоюрідні внуки, двоюрідні племінники, двоюрідний дід та баба тощо). При цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів більш далекого ступеня споріднення.

    Успіхів, в разі необхідності допомоги, звертайтесь!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    Вам треба доводити в судовому порядку, що Ваша матір жили однією сім'єю з померлим, і, скорше за все, Ви цього зробити не зможете. Хоча треба вивчати ситуацію більш предметно.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України