Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 28 августа 2023, вопрос №91018

льготы за оплату ЖКУ

имяю ли я право на льготы в оплате ЖКУ как инвалид колясочник первой группы..Получаю две пенсии (вторую по потере кормильца пенсию за мать)Телефоном городским не пользуюсь и не собираюсь его ставить знаю что поставят бесплатно....Интересует именно вопрос оплаты по коммуналке(свет газ вода квартплата)

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    У Законі України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», пільги інвалідам по ЖКГ у вигляді пільг на комунальні послуги не передбачені, в тому числі відсутні пільги інвалідам по оплаті за електроенергію. Однак інвалідність може бути встановлена з різних причин.Якщо мова йде про інвалідність, яка настала в результаті участі в бойових діях, то в такому випадку для громадян, що мають статус інваліда війни 1 групи, передбачені 100% знижки для оплати:• за користування житлом (квартплату) в межах норм (21 кв.м. загальної площі житла на кожного, хто постійно проживає в житловому приміщенні і має право на знижку, і додатково 10,5 кв.м. на сім'ю);• за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання;• за паливо, в т.ч. рідке, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для будинків без центрального опалення.•У такому ж 100-відсотковому розмірі мають право на пільги в ЖКГ інваліди-жертви нацистських переслідувань.Пільги за комунальні послуги інвалідам 1 групи надаються особам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від неї, а також членам їх сімей, в розмірі:• 50% знижки плати за користування житлом (квартплати, плати за утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична та теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги), вартості палива (якщо в будинку немає центрального опалення);• 50% встановленої плати за проживання в гуртожитку.

    За потреби отримання детальних роз'яснень можете використати функціонал, який надає сайт біля моєї відповіді. З радістю доможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України