Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 26 августа 2023, вопрос №90908

О правомерности получения пособия и пенсии за границей

Я проживаю заграницей с марта прошлого года и с апреля прошлого года я получаю денежную помощь от государства и имею статус защиты.С августа месяца прошлого года и по сей день я получаю из Украины пенсию по возрасту,пособие по потери кормильца на детей и пособие по малообеспеченности,причем из соц помощи принимающего меня государства вычитается с октября месяца прошлого года ,сумма денег эквивалентная получаемой сумме из Украины.Вопрос:правомерно ли то,что я получаю указанную выше помощь из Украины,нужно ли мне ее вернуть назад и если нужно вернуть,то в каком объеме?

Ответы юристов (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, не бачу жодних проблем. У любому разі повернення коштів, можливо лише у судовому порядку за рішенням суду, який і станове суму повернення. На даний момент вам нічого хвилюватися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Не бачу жодної підстави для повернення пенсії по втраті годувальника і тим більше належної Вам пенсії за віком!

    Ну, про отримання пенсії за віком взагалі немає чого казати - тут все ясно, і Ви має те право отримувати її і за кордоном. А от що стосується пенсії в зв'язку з втратою годувальника, то зупинюсь на цьому окремо.

    Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається:

    непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії за III групою інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, інвалідність яких настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу;

    дітям — незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника;

    батькам і чоловіку (дружині) померлого, які не були на його утриманні, якщо втратили джерело засобів до існування.

    Непрацездатними членами сім’ї вважаються:

    — чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“;

    —діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

    — діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

    —чоловік (дружина), а в разі їх відсутності — один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років;

    — усиновленідіти мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми;

    — пасинок і падчерка мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми, якщо вони не одержували аліментів від батьків;

    — неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

    Члени сім’ї вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, якщо вони:

    —були на повному утриманні померлого годувальника;

    — одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування;

    — члени сім’ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

    НАРЕШТІ, ГОЛОВНЕ:

    Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним а членам сім’ї, які досягли пенсійного віку — довічно.

    Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім’ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

    ОТЖЕ, ВИЇЗД ЗА КОРДОН НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ ДОПОМОГИ ДЕРЖАВИ У ЗВ'ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА, І ВИ МАЄТЕ НА НЕЇ ПОВНЕ ПРАВО!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України