Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 25 серпня 2023, питання №90800 150₴

Чи продовжується інвалідність під час військового стану?

Під час військового стану у мене завершився термін інвалідності 3 групи. Інвалідність маю з дитинства. Комісію не проходив, не продовжував. Проте, вже більше року соціальна допомога продовжує нараховуватися кожного місяця. Підкажіть, будь ласка, як зараз законодавство регламентує цю ситуацію? Де-факто, у мене, поки військовий стан, автоматично продовжена інвалідність? Чи це просто помилка відділу соц. забезпечення?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Доброго дня, Тарасе!

    Автоматично інвалідність не продовжується, але можна пройти МСЕК й поновити довідку про інвалідність заочно!

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 березня 2022 року № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

    Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

    На період дії воєнного стану на території України:

    пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи", не застосовується;

    у разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, в тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в строки, визначені абзацом другим пункту 6 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”:

    рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;

    направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917.

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю, Тарасе!

    ЯКЩО БУТИ СПРАВЕДЛИВИМ, ТО ПОСТАНОВА № 390 ПЕРЕДБАЧАЄ ПРОДОВЖЕННЯ ГРУПИ ЗА УМОВИ НЕМОЖЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ НАПРАВЛЕННЯ. ЯКЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ, НАСКІЛЬКИ Я РОЗУМІЮ У М. ЛЬВІВ, ВИ МОЖЕТЕ ОТРИМАТИ НАПРАВЛЕННЯ НА МСЕК.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 березня 2022 р. № 390 Київ

    Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану

    1. Пункт 14 Положення про індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 р. № 757 (Офіційний вісник України, 2007 р., № 39, ст. 1547; 2020 р., № 20, ст. 763), викласти в такій редакції:

    ...

    “3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917 (Офіційний вісник України, 2013 р., № 100, ст. 3666).

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд..."

    Та умова, що визначена постановою КМУ № 390 ("...за умови неможливості направлення..."), полягає в тому, що неможливість направлення повнолітніх осіб на МСЕК, а дітей на ЛКК визначається відповідними працівниками закладів охорони здоров’я в кожному конкретному випадку окремо. У разі проведення медико-соціальної експертизи та прийняття рішення про зміну або не встановлення інвалідності чи відсотка втрати працездатності, до МСЕК і ЛКК доведена необхідність інформувати структурні підрозділи з питань соціального захисту населення та Пенсійний фонд України про прийняття рішення.

    Отже, згідно з абзацом четвертим пункту 3 Постанови та за відсутності в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення, Пенсійному фонді України інформації про прийняття МСЕК/ЛКК рішення про зміну чи відмову в продовженні інвалідності, відсотка втрати працездатності повнолітнім особам і дітям, слід вважати, що відповідна інвалідність зазначеним особам продовжена до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд. Додаткових документів чи інших записів в існуючих довідках не проводиться.

    Всього доброго. Успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо термін інвалідності закінчився у період військового стану, вона автоматично продовжується.

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/390-2022-%D0%B...

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.”.

    ПОСТАНОВА КМУ

    від 30. березня 2022 № 390

    "Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану"

    Гаряча лінія МОЗ – 0 800 505 201

    В умовах воєнного стану продовжує роботу гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України. Оператори дають відповіді на найпоширеніші питання зі сфери охорони здоров’я щоденно з 8.00 до 20.00.

    Інформаційно-довідкова служба НСЗУ – 16 77

    162 постанова от 26.02.2022 гласит виплата соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років у лютому 2022 р. та в інших місяцях під час дії правового режиму воєнного стану і які не встигли пройти обстеження та отримати висновок медико-соціальної експертизи щодо встановлення статусу особи з інвалідністю, продовжується на період дії правового режиму воєнного стану та на один місяць після дати його скасування;

    Написати заяву на управління соціального захисту, вони не мали права призупинити виплати.

    Усі соціальні виплати та пільги зберігаються за вами до закінчення строку проходження повторного огляду.☎️ Питання регулювання соціальних виплат людям з інвалідністю належить до компетенції Міністерства соціальної політики України. Тож у разі питань ви можете звертатись на номер 15-39 або на «гарячу лінію» Національної соціальної сервісної служби України – (044) 289- 87-89.

    Людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність. Якщо термін інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

    Ці положення регламентуються постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану». Відповідно до цих змін, продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.

    Крім того, діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) чи МСЕК:

    соціальні виплати,

    реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні),

    засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо,

    освітні послуги,

    відповідні пільги.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відповідно до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

    11. Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства призначається на весь строк інвалідності, встановленої МСЕК.

    14. Виплата державної соціальної допомоги припиняється, якщо особа з інвалідністю з дитинства пропустила строк переогляду стану здоров’я МСЕК або дитина з інвалідністю віком до 18 років - строк переогляду стану здоров’я лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я.

    Якщо після переогляду особі з інвалідністю з дитинства підтверджується раніше встановлена або встановлюється інша група (підгрупа) інвалідності, а дитині з інвалідністю віком до 18 років - категорія, виплата державної соціальної допомоги поновлюється з дня зупинення, але не більш як за один місяць. При цьому, якщо у разі переогляду особі з інвалідністю з дитинства встановлено іншу групу (підгрупу) (вищу або нижчу), а дитині з інвалідністю віком до 18 років - іншу категорію, державна соціальна допомога за зазначений період виплачується за попередньою групою (підгрупою) особи з інвалідністю з дитинства або за попередньою категорією дитини з інвалідністю віком до 18 років.

    Якщо строк переогляду пропущено з поважної причини, що підтверджується МСЕК, лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, то виплата державної соціальної допомоги поновлюється з дня зупинення виплати, але не більш як за три роки, за умови, що протягом цього періоду особу визнано особою з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю віком до 18 років. ЗА МІСЯЦЬ ДО ЗАКІНЧЕННЯ строку виплати державної соціальної допомоги орган соціального захисту населення зобов’язаний у письмовій формі повідомити особі з інвалідністю з дитинства, а також законному представнику дитини з інвалідністю про причину припинення виплати.

    Згідно пункту 3 постанови КМУ №225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    ВИСНОВОК

    Якщо Ви отримуєте соціальну допомогу це означає, що у Вас автоматично продовжена інвалідність, адже:

    • орган соціального захисту за місяць до закінчення строку виплати державної соціальної допомоги не повідомив Вас про припинення допомоги;
    • якщо строк дії інвалідності закінчився навесні минулого року в самому початку воєнного стану, то скоріше всього ЛКК не мала можливості направити Вас на МСЕК.

    Проте, якщо маєте змогу – краще пройти повторний огляд , тим більше в Україні під час дії воєнного стану спростили процедуру проходження медико-соціальної експертної комісії, яка працює за принципом екстратериторіальності, тобто експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1215. Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню

    1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;..".

    ---

    Доброго дня, пане Тарасе! Навіть у випадку помилкового нарахування та виплати Вам допомоги вона повернення не підлягає, а її витребування про поверення будуть незаконні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України