Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 21 серпня 2023, питання №90504 250₴

Виїзд за кордон військового

Доброго дня!
Чоловік вже рік служить. Нещодавно, по дорозі на місце служби, потрапив у аварію.
Зламана ключиця, була операція, знімати все що поставили через 8 - 10 місяців. Реабілітація 30 днів.
Підкажіть, будь ласка, чи може він претендувати на відмітку "тимчасова непридатність" на період цих 30 днів , та виїхати за кордон на цей термін.
Чи для чинних військовослужбовців таке неможливо?
Дякую

Відповіді юристів (10)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Ступінь придатності до військової служби приймається ВЛК. В його випадку це відбудеться після проходження реабілітації. Що стосується виїзду за кордон - питання врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України. Можу підготувати детальну консультацію з цього питання. Звертайтесь.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    10%

    Доброго дня.

    Термін "Тимчасово непридатний" надається ВЛК у випадку, коли відновлення стану особи можливе при лікуванні/реабілітації понад 30 діб.

    Такий статус може біти наданий після закінчення 30 денного строку реабілітації.

    Виїзд за кордон під час відпустки можливий тільки за дозволом командира частиини, де проходить службу чоловік.

    Першочергово, військовий має написати та подати рапорт на відпустку командиру військової частини. Додатково, у рапорті мають бути вказані:

    ● дати виїзду та повернення,

    ● місто та адреса перебування,

    ● тип транспорту та пункт пропуску, яким буде здійснюватися виїзд з України.

    Разом з рапортом військовослужбовець має надати документи, які будуть підтверджувати мету поїздки. Такими документами, наприклад, є свідоцтва про шлюб та народження дітей, а також посвідки про тимчасовий захист членів родини, які перебувають за кордоном, якщо підставою на виїзд є зустріч з родиною, яка тимчасово виїхала з України.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Для ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - НЕМОЖЛИВО, тимчасова непридатність грає роль для військовозобов'язаних.

    Чоловіки-військовослужбовці, МОЖУТЬ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН, якщо:

    1. Вони їдуть на лікування внаслідок поранень на війні (згідно п.2-7 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Виїзд осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією рф проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності:

    1) паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону);

    2) висновку про необхідність направлення особи на лікування за кордон;

    3) листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.)

    АБО

    2.Якщо виконують завдання у сфері безпеки та оборони за кордоном (Згідно п.2-15 Правил перетинання державного кордону громадянами України :

    У разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.)

    Всього добро! У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Поліна!

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2. лютого 2023 року виїзд за кордон військовослужбовців можливий у разі необхідності лікування в іноземних клініках.

    "Виїзд осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією рф проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності:

    1) паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону);

    2) висновку про необхідність направлення особи на лікування за кордон;

    3) листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном"

    Також виїзд можливий у разі визнання військовослужбовця непридатним до служби з виключенням з обліку та подальшим звільненням із ЗСУ.

    У відповідності зі згаданими роз'ясненніми:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    В усіх інших випадках виїзд військовослужбовця за кордон можливий у разі відрядження.

    Що стосується визнання військовослужбовця тимчасово непридатним, то такий порядок для цієї категорії осіб передбачений висновком ВЛК з подальшим переоглядом через 6-12 місяців, і в цей час ВС знаходиться в розпорядженні командира частини, де він служить. Відповідно це унеможливлює його переїзди за межі частини, в тому числі, за кордон.

    З повагою, адвокат, Айвазян.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо така відпустка Вам необхідна за рішенням ВЛК для лікуванння чи покращення морально-психологічного стану , то зможете , виїхати , якщо ж ні то Ви маєте право виїхати лише за наказом командкування для виконання завдань оборони закордоном , інші варіанти не можливі в умовах воєнного стану.

    Не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України на військовослужбовців, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів та які можуть бути направлені відповідно до висновку військово-лікарської комісії для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України і медичний персонал, що їх супроводжує, відповідно до Закону України від 01 квітня 2022 року № 2171-IX "Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо вдосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану".

    Виїзд осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону) та за наявності висновку про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон та листа Міністерства охороги здоров'я України про погоджений з іноземною стороною перелік осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, яких заклади охорони здоров'я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    " II. Медичний огляд...

    6. Медичний огляд військовослужбовців...

    6.11. Постанова ВЛК про потребу військовослужбовця у відпустці за станом здоров'я приймається після закінчення стаціонарного лікування в разі, коли для повного відновлення функції і працездатності необхідний термін - не менше 30 календарних днів. Постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка підлягає контролю штатною ВЛК (без затвердження).

    Постанова ВЛК про потребу у звільненні від виконання службових обов'язків (занять) за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка затвердженню штатною ВЛК не підлягає...

    6.15. Відпустка за станом здоров'я надається військовослужбовцю командиром військової частини (закладу), де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК.

    При вибутті військовослужбовця у відпустку за станом здоров'я довідка ВЛК з постановою ВЛК видається йому на руки.

    Після закінчення відпустки за станом здоров'я військовослужбовці (крім курсантів ВВНЗ) за рішенням військових комісарів, начальників гарнізонів або органів управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України можуть пройти повторний медичний огляд за місцем проведення відпустки для визначення придатності їх до військової служби...

    6.20. У разі переведення військовослужбовців для продовження лікування з одного лікувального закладу до іншого (з військового (цивільного) до цивільного (військового)), якщо це пов'язано з переїздом, ВЛК приймає відповідну постанову, яка оформлюється довідкою ВЛК та затвердженню штатною ВЛК не підлягає...

    6.35. У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

    Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-7. У разі введення на території України воєнного стану виїзд за межі України осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону) та за наявності висновку про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон та листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

    Виїзд таких осіб дозволяється у супроводі одного з членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю.

    Доброго дня!Чоловік вже рік служить. Нещодавно, по дорозі на місце служби, потрапив у аварію.Зламана ключиця, була операція, знімати все що поставили через 8 - 10 місяців. Реабілітація 30 днів.Підкажіть, будь ласка, чи може він претендувати на відмітку "тимчасова непридатність" на період цих 30 днів , та виїхати за кордон на цей термін.Чи для чинних військовослужбовців таке неможливо?

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЮ СТАТУС ТИМЧАСОВО НЕПРИДАТНИМ НІХТО НЕ ПРИСВОЇТЬ, ХІБА ЩО ПОТРЕБУЄ ВІДПУСТКИ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ'Я АБО НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ПЕРЕОГЛЯДОМ ЧЕРЕЗ 6-12 МІСЯЦІВ.

    ВИЇЗД ЗА КОРДОН ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ МОЖЛИВИЙ В РАМКАХ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ АБО У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ПОТРЕБУЮ У ЛІКУВАННІ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-7. У разі введення на території України воєнного стану виїзд за межі України осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону) та за наявності висновку про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон та листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

    Виїзд таких осіб дозволяється у супроводі одного з членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).

    Всього доброго. Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Поліна.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    З відміткою тимчасова непридатність кордон не пертне

    Військовослужбовці можуть виїжджати за кордон на лікування чи на реабілітацію. Але для цього треба відповідне направлення на лікування за кордон та лист від МОЗ про те, що закордонна установа охорони здоров'я приймає їх на лікування. Також можуть виїхати ті, хто проходить військову підготовку за кордоном.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    10%
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України