Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 21 серпня 2023, питання №90489 150₴

Опекунские органы после регистрации фоп и получения эмансипации говорят что мне нужно еще разрешение от них

Скинула выписку из едр, мне говорят что я должна явится и написать заявление какое то. Насколько мне известно, я получаю дееспособность с момента регистрации фоп, и больше никому ничего не обязана. Говорят что если я не напишу заявление то подадут в розыск.

Відповіді юристів (13)

    Богун Сергій Павлович

    Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Яна!

    Не зовсім зрозуміло, з ким Ви переписуєтесь в месенджері.

    Втім, повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю (частина третя ст. 35 Цивільного кодексу України).

    За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

    Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки (частина четверта ст. 35 ЦКУ).

    Тому у разі потреби, якщо хтось буде Вас шантажувати, як от, наприклад, у наведеному Вами повідомленні, можу Вам допомогти практично із захистом Ваших конституційних прав!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно частини 3 статті 35 Цивільного кодексу України

    Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

    За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

    Повна цивільна дієздатність ВИНИКАЄ з моменту ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ уповноваженими на те законом органами. https://guide.diia.gov.ua/view/pryiniattia-rishenn...

    Досить сумнівно, щоб орган опіки подав у розшук, але щоб до Вас взагалі не було питань - відправте рекомендованим листом заяву та копію виписки ФОП.

    Отримати результати надання послуги Ви можете особисто або поштовим відправленням на вказану при поданні заяви адресу (рекомендованим листом).

    При необхідності, звертайтесь. Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Повна дієздатність — настає з досягнення повноліття — вісімнадцятирічного віку. У випадках, коли законом дозволяється одружуватись до досягнення повноліття, особа, яка скористалася таким правом, набуває повної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу. При народженні дитини неповнолітньою жінкою також настає її повна цивільна дієздатність. У разі розірвання шлюбу до настання повноліття набута повна дієздатність особи зберігається. Цивільним кодексом України передбачається можливість надання повної цивільної дієздатності також особі, якій виповнилося 16 років і яка працює за трудовим договором або бажає займатися підприємницькою діяльністю, а також особі, яка записана матір'ю, батьком дитини до досягнення нею (ним) повноліття.Повна дієздатність надається за заявою заінтересованої особи органом опіки та піклування за письмовою згодою батьків або піклувальника, а за відсутності такої згоди — судом. Якщо особа, якій виповнилося 16 років, бажає займатися підприємництвом, то за наявності згоди на це батьків або органу опіки та піклування вона може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі особа набуває повної цивільної дієздатності у момент її державної реєстрації як підприємця. При припиненні трудового договору, припиненні фізичною особою підприємницької діяльності надана їй повна Цивільна дієздатність зберігається.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Яно!

    Відповідно до ч. 3 ст. 35 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець.

    У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

    Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки .

    Всього доброго. Успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, орган опіки не обгрунтовоє свою відповідь на законодавчому рівні. Напишіть, їм, щоб вони написали вам відповідну вимогу у письмовому вигляді з обгрунтування на законних підставах, де зазначено що ви повинні написати ту саму "заяву". Після чого можно вже буде проаналізувати вимогу, і надати вам обгрунтовану відповідь.

    Конституція України Стаття 19.Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Стаття 60.Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність..

    ВИСНОВОК. Напішіть повідомлення з вимогою надати письмове повідомлення з законодавчим обгрунтування їх вимоги.

    Також, на даний момент у органів опіки не мАє, жодних підстав вас подавати у розшук, це психологічний тиск

    Також рекомендую звернутись за захистом до БПД.

    https://legalaid.gov.ua/

    Для обміну контактів та детальної консультації - Звертайтесь! ✅

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    напишіть заяву на ім я начальника служби про те , що у вас відкрито ФОП та Ви проводите незалежну підприємницьку діяльність , додайте витяг з реєстру повний та відправте рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення з моменту вручення заява вважатиметься поданою , має бути зареєстрована та погоджена органом, так як з моменту державної реєстрації ФОП - Ви набули повної цивільної дієздатності . І не погодити цей факт орган не може та не має права.

    Цивільним кодексом України передбачена можливість надання повного обсягу цивільної дієздатності до досягнення повноліття.

    Підстави набуття неповнолітньою особою повної цивільної дієздатності

    • У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності. Момент набуття повної цивільної дієздатності — реєстрація шлюбу. Шлюбний вік для чоловіків і жінок встановлений у вісімнадцять років. Однак за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
    • Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.
    • Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця

    Чи зберігається повна цивільна дієздатність у разі припинення обставин, які були підставами для її набуття?

    У разі припинення шлюбу або визнання його недійсним (лише у разі якщо це не пов'язано з протиправною поведінкою неповнолітньої особи), набута неповнолітньою особою повна цивільна дієздатність зберігається. У разі припинення трудового договору, припинення фізичною особою підприємницької діяльності надана їй повна цивільна дієздатність зберігається.

    Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній звертається із заявою до органу опіки та піклування за місцем свого проживання. Саме по собі укладення трудового договору чи реєстрація підприємницької діяльності не надає повної цивільної дієздатності. Це є підставою для звернення у відповідні органи.

    Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування лише у разі наявності письмової згоди обох батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

    Відсутність письмової згоди хоча б одного з батьків (усиновлювачів) створює для неповнолітнього можливість надання повної цивільної дієздатності лише в судовому порядку.

    заяву краще надішліть з витягом з реєстру через укрпошту.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Так як Ви отримали статус дитини-сироти – Вас поставили на первинний облік дітей-сиріт.

    Служба у справах дітей за місцем первинного обліку дитини-сироти здійснює її супровід до набуття дитиною повної цивільної дієздатності.

    Згідно пункту 20 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини рішення про зняття дитини з первинного обліку приймається відповідною службою у справах дітей і оформлюється наказом у разі:

    • повернення дитини на виховання до батьків або до одного з них;
    • усиновлення дитини;
    • досягнення дитиною повноліття;
    • набуття дитиною чи надання їй повної цивільної дієздатності;
    • смерті дитини;
    • взяття дитини на первинний облік за місцем походження.

    Дитина вважається такою, що знята з первинного обліку, з дати прийняття відповідного рішення.

    При місцевій раді утворюється комісія з питань захисту прав дитини. Комісія має право одержувати в установленому законодавством порядку необхідну для її діяльності інформацію від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. (згідно Типового положення про комісію з питань захисту прав дитини)

    Зареєструвавшись ФОП - Ви НАБУЛИ повної цивільної дієздатності.

    Щоб Вас остаточно зняли з обліку дітей-сиріт виконавчий комітет міської ради (орган опіки та піклування) повинен винести Рішення про зняття Вас з первинного обліку дітей-сиріт у зв’язку з набуттям повної дієздатності.

    Порядок зняття з обліку дітей-сиріт затверджується місцевою радою. Поки Ви стоїте на даному обліку комісія має право звертатися до правоохоронних органів для встановлення місця перебування дитини-сироти.

    Тому, вважаю за належне – рекомендованим листом повідомити орган опіки та піклування про набуття Вами повної цивільної дієздатності для винесення рішення по зняття з первинного обліку дітей-сиріт.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n213):

    " Стаття 35. Надання повної цивільної дієздатності...

    3. Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

    За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця...".

    Закон України " Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15#Text):

    " Стаття 18. Документи, що подаються заявником для державної реєстрації фізичної особи - підприємця поза процедурою державної реєстрації, передбаченої статтею 25-1 цього Закону

    1. Для державної реєстрації фізичної особи підприємцем подаються такі документи:...

    3) нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;..".

    ---

    Доброго дня, панно Яно! Риторичне питання - чи була у Вас нотаріально посвідчена згода органа опіки та піклування на здійснення Вами підприємницької діяльності. Від цього питання залежить правомірність вимог органу опіки та піклування.

    • Турчин Ярослав Александрович

      Питання дійсно риторичне, адже Ви стверджуєте фактично, що державний реєстратор порушив закон і здійснив реєстрацію без відповідних правових підстав. Програмовий засіб Єдиноно Держреєстру не дає можливості зареєструвати ФОП дистанційно без подання відповідних документів особою до 18 років. Тож відсутність згоди виключається. Позаяк факт відсутності згоди мав би доводити орган опіки в судовому порядку, а не тероризувати недосвідчену дитину. Іншого не дано.

      Читаючи написане представником органу опіки, дуже хочеться ініціювати службове розслідування та провести атестацію особи на знання української мови, а також етики держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Чим більше в практиці стикаюсь з такими "службовцями", тим певніше переконуюсь у цілковитій недолугості системи вітчизняних органів опіки і піклування, їх некомпетентності, корупційності та манії величі осіб, які дивним чином туди потрапили без обслідування психологів, як у Нацполіції та ін. органах. Фактично 30 років йде імітація державної політики у цій галузі.

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    Вітаю, шановна Яно!

    Такі дії органу опіки є неправомірними і навіть можуть мати наслідком відкриття кримінального провадження щодо відповідної посадової особи. Згода на емансипацію органу опіки не підлягає відкликанню, а особа навіть у разі закриття / припинення підприємницької діяльності не підлягає позбавленню статусу такої, що має повну дієздатність. Ця позиція неодноразово підтверджена судами усіх рівнів, аж до Верховного Суду.

    В даному випадку мова може йти про втручання в особисте життя - порушення недоторканості приватного життя (ст. 182 Кримінального кодексу України), зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України). А так само - зловживання опікунськими правами (ст. 167 Кримінального кодексу України), які припинились на підставі закону з моменту реєстрації ФОП.

    Відповідно до ч. 2 ст. 76 ЦК України, опіка припиняється у разі досягнення підопічним 14 років. У цьому разі особа, яка здійснювала обов"язки опікуна, стає піклувальником без спеціального рішення щодо цього.

    Згідно з ч. 1 ст. 77 ЦК України, піклування припиняється у разі надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

    Рекомендую у разі спроб звернень до Вас не у офіційний спосіб (офіційний спосіб - письмове листування органом влади на офіційному бланку) та у такій відверто нешановливій (похабній) формі - попередити, що такі дії є неправомірними і можуть мати наслідком цивільну та/або кримінальну відповідальність

    Крім того, для убезпечення від зловживання правом на розшук особи, що без вісти зникла, пропоную написати до Органу опіки офіційного листа, в якому викласти наступні аспекти:

    Орган опіки та піклування (офіційна назва та поштова адреса)

    від ___ Ваше П.І.Б., реєстраційний номер картки платника податків (РНОКПП),

    адреса для листування, мобільний телефон.

    Щодо звернення до мене невстановленої особи,

    яка представилась працівником органу опіки

    Я, прізвище, ім"я та по батькові, рік народження, місце народження, отримала емансипацію (повну цивільну дієздатність) відповідно до статті 35 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), на підставі згоди / дозволу (назва органу, дата, реєстраційний №) для реалізції права на підприємницьку діяльність. Право на підприємницьку діяльність мною реалізоване (дата, № рішення про державну реєстрацію з виписки про реєстрацію ФОП).

    Нагадую, що відповідно до ч. 2 ст. 76 ЦК України, опіка припиняється у разі досягнення підопічним 14 років. У цьому разі особа, яка здійснювала обов"язки опікуна, стає піклувальником без спеціального рішення щодо цього.

    Згідно з ч. 1 ст. 77 ЦК України, піклування припиняється у разі надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

    Повідомляю, що відповідно до приписів Конституції України і реалізованих на її виконання положень Цивільного кодексу України, а саме - ч. 2 ст. 313 ЦК України, фізична особа, яка досягла 14 років, має право на вільне самостійне пересування по території України і вибір місця перебування. Згідно з ч. 4 ст. 313 ЦК України, фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом.

    До мене за допомогою месенджера соціальної мережі Facebook звернулась невстановлена особа, що представилась посадовою особою органу опіки та піклування. Дана особа, з явним незнанням / недотриманням Мовних норм (Постанова КМУ від 22 травня 2019 р. № 437) і у неприйнятній для посадової особи формі, з явною зневагою, зажадала від мене прибуття за місцезнаходженням органу опіки та написання незрозумілих заяв, погрожуючи ініціювати мій розшук.

    Нагадую, що відповідно до ст. 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Нагадую, що державна влада в Україні здійснюється офіційно та публічно. Посадова особа має реалізовувати свої повноваження по взаємодії з громадянами на своєму робочому місці, якщо інше не передбачено специфікою посади чи законом, або шляхом видання офіційних письмових розпорядчих актів, листів тощо.

    Будь-яке втручання посадових осіб чи будь-кого іншого у приватне життя особи без законної мети та не у спосіб, що передбачені законодавством - є протиправним і переслідується по закону. Зокрема, такі дії можуть свідчити про наявність складу кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена ст. 167, 182, 364 Кримінального кодексу України.

    Зважаючи на викладене, прошу офіційно підтвердити або спростувати ініціювання Службою опіки та піклування (зазначити точну назву органу влади, що давав дозвіл на емансипацію) переписки зі мною у мережі Facebook.

    Зі свого боку, повідомляю, що проживаю в м. ___, ні від кого не переховуюсь, відкрита до законного діалогу у офіційно-правовій площині, а тому законні підстави мого розшуку у будь-яких осіб - відсутні. Факт свого перебування у відповідному місці підтверджую офіційним документом, що підтверджує даний факт, посвідчений приватним нотаріусом ___ міського нотаріального округу ___ області ___ - прізвище, ім"я та по батькові нотаріуса (зареєстровано в реєстрі за № ___).

    Залишаю за собою право, у разі подальших неправомірних дій - ініціювати службове розслідування перед керівництвом органу, звертатися до органів влади та посадових осіб вищого рівня, правоохоронних органів або органів судової влади за відповідним правовим захистом, висвітлювати такі дії із зазначенням персональних даних і посад у засобах масової інформації та соціальних мережах, реалізовувати своє право на подальше спілкування з представниками органу влади через свого адвоката або представника.

    До звернення додаю - документ, що підтверджує факт місцезнаходження особи у певному місці, посвідчений нотаріально (копію, посвідчену нотаріально).

    Дата підпис.

    До листа пропоную долучити нотаріально засвідчену копію документа, оформленого у приватного нотаріуса щодо посвідчення факту перебування у певному місці (ст. 81 Закону України "Про нотаріат"). Оригінал цього документа теж засвідчену нотаріусом - залишити собі.

    Лист направити на поштову адресу органу опіки рекомендованим листом з описом вкладення через УДППЗ "Укрпошта". Можу розписати за потреби покроково як це зробити.

    Дані дії убезпечать від протиправних спроб розшуку через правоохоронні органи і в подальшому дасть змогу довести обізнаність органу у Вашому місцезнаходженні та зловживання правом.

    Усю переприску збережіть за допомогою скріншотів про всяк випадок.

    Якщо будуть ще питання - пишіть сюди, або особисто.

    Яна Клієнт 8 місяців тому

    всем большое спасибо!поставила их на место, угрозы прекратились :)Еще раз спасибо❤️

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! За потреби звертайтесь!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України