Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 11 августа 2023, вопрос №89906 150₴

Помощь с водительское удостоверение

Здравствуйте, подскажите пожалуйста, я проживают заграницей уже несколько лет, получил в Украине первые права на два года, можно ли, чтоб в Украине по доверенности сестра получила за меня новые? Если я закажу через Дію.
Скажите если консультация платная

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Отримати посвідчення водія можливо особисто або через укрпошту (якщо сервіс працює - потрібно оформити послугу в кабінеті водія https://e-driver.mvs.gov.ua/login)

    По довіреності не зможете отримати, адже відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    23. Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвідчення громадянина України, або посвідки на постійне проживання, або посвідки на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, чи пред’явлення одного із зазначених документів в електронній формі засобами Порталу Дія та оригіналу медичної довідки встановленого зразка, дійсної на дату подання заяви про обмін посвідчення водія або отримання його після втрати чи викрадення.

    29-1. Посвідчення водія, виготовлене на бланку, оформлене засобами електронного кабінету водія або Порталу Дія через адміністратора єдиної інформаційної системи МВС, за бажанням особи та за додаткову плату також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку в порядку, встановленому МВС та Мініфраструктури.

    Додатково можете ознайомтесь з інформацією за посиланням Обмін та відновлення посвідчення водія знову доступні онлайн

    Якщо термін дії посвідчення водія закінчився за кордоном, то його обмін здійснюється на загальних підставах в сервісному центрі МВС.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    якщо ви офіційно перебуваєте закордоном - отримали тимчасовий захист і наразі не маєте змоги прибути до Сервісного центру МВС України.

    Вам необхідно звернутись до консульства, аби зробити запит до відповідного СЦ МВС та отримати Ваш дублікат посвідчення поштою. за умови оплати такого пересилання з Вашої сторни + консульський збір. Після отримання посвідчення консульство може вручити його Вам особисто під підпис, після пред'явлення документів, що посвідчують Вашу особу. так, як вимогає Постанова.від 8 травня 1993 р. № 340(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 20 травня 2009 р. № 511

    за довіреністю центр МВС не видасть

    Кабмін прийняв постанову, за якою:

    ➡️ Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт) і номерні знаки, оформлені через портал Дія або Електронний кабінет водія, можна буде отримати поштою або кур'єром.

    ➡️ Посвідчення водія можна буде пересилати через міжнародні поштові відправлення. Громадяни України за кордоном зможуть здійснити обмін посвідчення водія через Дію або ЕКВ та отримати пластиковий документ у поштовому відділенні відповідної країни.

    Ці функції стануть доступними після набрання чинності постановою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    По-перше, отримати водійске посвідчення Ви можете лише особисто у сервісному центрі МВС.

    Згідно пункту 23 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвідчення громадянина України, або посвідки на постійне проживання, або посвідки на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, чи пред’явлення одного із зазначених документів в електронній формі засобами Порталу Дія".

    По друге, таке посвідчення також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку. У відповідності із пунктом 29-1 згаданого вище Положення:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, оформлене засобами електронного кабінету водія або Порталу Дія через адміністратора єдиної інформаційної системи МВС, за бажанням особи та за додаткову плату також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку в порядку, встановленому МВС та Мініфраструктури".

    Для цього останнього варіанту Ви можете також звернутись по допомогу до українського консульства, яке могло б стати посередником у вирішенні цього питання. Тобто СЦ МВС переслав Ваше водійське посвідчення за умови оплати послуг безпосередньо в консульство. Далі Ви могли б отримати документ вже в консульстві під особистий підпис.

    14 березня 2023 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій надало з цього приводу такі роз'яснення:

    "У зв’язку з воєнним станом держава розширила перелік документів, які українці можуть надіслати за кордон поштою. Дозволено пересилати внутрішній паспорт, паспорт для виїзду за кордон і посвідчення особи щодо повернення в Україну.".

    Виникнуть питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, З 24 лютого 2022 року і на весь період воєнного стану в Україні діє постанова Кабміну №165. Згідно з нею, терміни надання адмінпослуг і видачі дозвільних документів зупинені. Це стосується зокрема водійського посвідчення: якщо воно стало простроченим під час воєнного стану, його дія на території нашої країни автоматично продовжується. Замінити документ можна вже після скасування воєнного стану.

    Проте заміна водійського посвідчення доступна й зараз. Про це повідомили представники Головного сервісного центру МВС у жовтні 2022 року. Заручившись технічною підтримкою ДП «ІНФОТЕХ», вони знову зробили доступною послугу обміну та відновлення прав водія онлайн. Для цього достатньо подати заявку в Електронному кабінеті водія, а готовий документ отримати в зручному для себе відділенні «Укрпошти».

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України