Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 16 липня 2023, питання №88439

Список документів для перетину кордону

Доброго дня, підкажіть будь ласка чи можу я перетнути кордон, якщо я від першого шлюбу маю спільну дитину, аліменти виплачую. Колишня дружина з дитиною за кордоном. Нинішня дружина має також двох дітей від першого шлюбу, але її колишній не допомагає з утриманням дитини. Також важливо те, що одна дитина має інвалідність. Житло ми орендуємо. Тож, чи можу я виїхати з сім'єю за кордон та які документи потрібно пред'явити на пункті пропуску?
Завчасно дякую.

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Чи сплачує у другому шлюбі біологічний батько аліменти? Чи маєте довідку про наявність заборгованості?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Якщо батько дітей дружини сплачує аліменти, то він вважається таким, що їх утримує, і в такому випадку шансів на Ваш виїзд практично немає.

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2.02.23 року:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

    Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

    1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    або

    2) посвідчення батька багатодітної сім’ї;

    або

    3) рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

    або

    4) свідоцтво про смерть матері дитини;

    або

    5) рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;

    або

    6) рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;

    або

    7) рішення суду про оголошення матері померлою.

    Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон без дітей, за наявності зазначених документів або їх нотаріально завірених копії.

    Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

    Підтверджуючими документами можуть бути:

    рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо."

    крім того:

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності

    свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями),

    посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”,

    або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги),

    або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,

    або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);"

    Якщо будуть уточнюючі питання звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України