Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 15 липня 2023, питання №88377 400₴

Можливо оформити спадщину без документів?

Добрий день.
Підскажіть будь-ласка чи можливо без документів, оформити спадщину? (документи є, але мені сестра не надає їх)
І ще питання...
Є 2 автомобілі,будинок і земельна ділянка в селі, але при житті тато не оформив їх на себе(і був прописаний за іншою адресою), чи можу я на це також претендувати?
Що робити в даній ситуації?
Щиро дякую.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Элізавета!

    На жаль, це цілком життєва і позповсюджена ситуація, коли треба отримувати спадщину, а у вас на руках немає документів на нерухоме або рухоме майно, яке ви можете успадковувати. Причина банальна: інші родичі їх Вам просто не віддають.

    Зазвичай для отримання посвідчення про спадщину нотаріусу треба надати наступні документи:
    • Свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • Довідка щодо адреси, де був зареєстрований померлий в день його смерті. У ній повинні бути також особи, які були зареєстровані за цією ж адресою в день смерті померлого;
    • Необхідно підтвердити родинний зв'язок з померлим: свідоцтво про народження / свідоцтво про укладений шлюб та інші документи;
    • Ваш паспорт та ІПН;
    • Правовстановлюючі документи на будинок;
    • Техпаспорт на домоволодіння;
    • Документи на земельну ділянку;
    • Техпаспорти на авто;
    • Заповіт (при наявності).

    Більшість з перерахованих вище документів ви можете без проблем мати на руках. Однак найголовніше з цього - документи на будинок, авто та земельну ділянку. Якщо їх немає, ви не можете вступити в спадок.

    При цьому Ви повинні пам'ятати, немає значення, чи є у вас документи чи ні, вам необхідно звернутися до нотаріуса, щоб не пропустити термін для прийняття спадщини. З моменту смерті спадкодавця (у даному випадку Вашого батька) у вас є рівно шість місяців.

    При чому може статися так, що Ваша сестра вже подала документи нотаріусу на отримання спадщини. В такому випадку Вам залишається лише звернутись до того самого нотаріуса, і він обов'язково врахує Ваше право на частину спадщини, бо Ви з сестрою маєте рівні права на майно батька!

    Закон визначає, що право на спадкування отримується в порядку черговості.

    Відповідно до ч. 2 ст. 1258 Цивільного кодексу України кожна наступна черга одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків зміни черговості одержання права на спадкування.

    Статтями 1261-1265 Цивільного кодексу України передбачено П'ЯТЬ черг спадкування за законом, які у визначеному законодавством порядку закликаються до спадкування почергово.

    В межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого у рівних частках.

    Згідно статті 1261 ЦКУ першу чергу право на спадкування за законом мають серед інших діти спадкодавця (тобто Ви і сестра), у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті.

    Якщо ж сестра з якихось причин не звертається до нотаріуса, то це також не кінець світу. Оскільки вступити в спадок без документів на будинок, авто та земельну ділянку неможливо, відповідно, потрібно закрити питання в інший спосіб.

    Так, по закінченню шестимісячного терміну з того моменту, як відкрилася спадщина (тобто з дня, коли спадкодавець помер, або якщо згідно із зазначеною вище довідкою спадкоємець був зареєстрований за однією адресою зі спадкодавцем на день смерті останнього), уповноважений нотаріус повідомляє про відмову спадкоємцю в здійсненні нотаріальних дій та надання йому документів про право на спадщину у вигляді свідоцтва (за законом чи за заповітом).

    Після цього спадкоємцю необхідно звернутися в судові органи з позовною заявою, в якій вказати про визнання права власності на спадкове майно, що відкрилося після смерті спадкодавця, в порядку спадкування.

    Для того, щоби вирішити в суді питання вступу в спадок без документів на майно слід надати низку загальнообов’язкових документів.

    Ось орієнтовний перелік документації, яку необхідно додати до позовної заяви:

    • копія позовної заяви;
    • копія свідоцтва про смерть;
    • копія заповіту (при його наявності);
    • копія заяви про прийняття спадщини;
    • копія витягу про реєстрацію у спадковому реєстрі;
    • копія технічного паспорта на житловий будинок, квартиру;
    • копія паспорта громадянина України;
    • копія ідентифікаційного номера;
    • квитанція про сплату судового збору.

    При розгляді такої цивільної справи в суді позивач (він же спадкоємець) доводить своє право на спадкування, а судовий орган зі свого боку з’ясовує у відповідних структурах, чи має право спадкоємець на вказане спадкове майно. Суд робить це шляхом витребування інформації, необхідної для прийняття рішення за справою про визнання права власності на спадкову масу за наданими позивачем (спадкоємцем).

    Рішення, до якого прийде суд, буде правовстановлюючим документом. Саме на його основі ви зможете отримати спадщину.

    Після визнання права власності на спадкове майно за позивачем (спадкоємцем), після вступу даного рішення в законну силу, спадкоємець звертається до служби реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Реєстрація права власності на вказане правовстановлюючими документами спадкове майно відбувається із врахуванням останніх змін.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Підскажіть будь-ласка чи можливо без документів, оформити спадщину? (документи є, але мені сестра не надає їх)І ще питання...

    Цілком можливо, якщо сестра також буде вступати у спадок, вона буде зобов'язана надати такі документи. Спадкову справу веде один нотаріус.

    Вам обов'язково протяном 6 місяців необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса та подати заяву про прийняття спадщини.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. (Підпункт 2.1 пункту 2 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    З відкриттям спадщини нотаріус з’ясовує відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

    Факт смерті і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування у Вас свідоцтва про смерть або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

    Є 2 автомобілі,будинок і земельна ділянка в селі, але при житті тато не оформив їх на себе(і був прописаний за іншою адресою), чи можу я на це також претендувати?

    Якщо авто куплені під час шлюбу, але оформлені на дружину - спадкоємці мають право на частину батька (1\2 спільної власності).

    Щодо земельної ділянки - потрібно більше інформації, а саме - на якій підставі вона знаходилася у користуванні батька?

    Що робити в даній ситуації?

    Спочатку - зверніться до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини.

    Після сплину 6 місяців - Вам необхідно звернутися до нотаріуса із заявовою про видачу свідоцтва про спадщину.

    Якщо нотаріус відмовляє прийняти заяву\відкрити спадкову справу\видати свідоцтво про спадщину - він протягом трьох робочих днів виносить постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. (Відповідно до пункту 3 глави 13 розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 нотаріус на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, зобов'язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз'яснити порядок її оскарження)

    Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього.

    Видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку нотаріусом проводиться також за умови отримання витягу з Державного земельного кадастру, у тому числі шляхом безпосереднього доступу до нього.

    Якщо у Вас немає необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів - вирішити дане питання можна лише в судовому порядку.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Єлизавето!

    Добрий день.Підскажіть будь-ласка чи можливо без документів, оформити спадщину? (документи є, але мені сестра не надає їх)І ще питання...

    Документи, які необхідні для вступу в спадщину

    Обов'язковий перелік необхідної документації, для надання нотаріусу, щоб вступити у спадок:

    • свідоцтво про смерть спадкодавця;

    • документ, який доводить родинний зв'язок з померлим - свідоцтво про народження людини, яка претендує на майно (свідоцтво про укладення шлюбу (якщо мала місце зміна прізвища) і, можливо, низка інших документів, що підтверджують родинні стосунки з спадкодавцем);

    • паспорт спадкоємця і ідентифікаційний код у разі його наявності;

    • правовстановлюючий документ на будинок (це може бути свідоцтво про право власності на житло, свідоцтво про приватизацію, договір про дарування, договір про купівлю-продаж тощо);

    • технічна документація на домоволодіння (частіше це Технічний паспорт);

    • довідка, в якій повинна бути вказана адреса, де був зареєстрований померлий (спадкодавець) в день його смерті, а, також, вказані особи, що зареєстровані за тією ж адресою з спадкодавцем в день смерті останнього.

    Реєстрація померлого (спадкодавця)

    Особливість довідки про адресу, за якою був зареєстрований померлий, тобто спадкодавець, полягає саме в тому, що виходячи з цього документа констатується інформація про те, чи зареєстрований був потенційний спадкоємець за однією і тією ж адресою з спадкодавцем саме на день смерті останнього.

    Коли ж спадкоємець не був зареєстрований за однією адресою з спадкодавцем на день його ж смерті, тоді йому слід протягом шести місяців з дня смерті спадкоємця, написати заяву нотаріусу і виявить бажання прийняти спадщину.

    Якщо ж спадкоємець з спадкодавцем на день його ж смерті був зареєстрований за однією адресою, тоді строки для прийняття спадщини необмежені( можна звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини і через 1 рік і пізніше)

    Документ, що підтверджує смерть спадкодавця

    Свідоцтво про смерть спадкодавця - це документ, у якому обов'язково вказується місце, дата та причина смерті людини, про що і відображено в державному реєстрі.

    Так, при наявності паспорта і документів, що підтверджують родинні зв'язки зі спадкодавцем, спадкоємець має законне право звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану з проханням надати свідоцтво про смерть спадкодавця. Зазвичай свідоцтво про смерть спадкодавця можуть отримати близькі родичі (чоловік, дружина, діти, батьки).

    Відсутність документів - це пряма дорога до суду

    Як вступити в спадщину, якщо родичі не дають документи або, якщо у спадкоємця з іншої причини немає документів на успадковану квартиру, які повинні бути надані нотаріусу, згідно з зазначеним вище списком. Можливість вступити у спадок в Україні надана за допомогою судової процедури.

    Оскільки вступити в спадок без документів на квартиру або домоволодіння неможливо, відповідно, потрібно закрити питання, якщо немає документів на успадковану квартиру або домоволодіння іншим способом.

    Так, по закінченню шестимісячного терміну з того моменту як відкрилася спадщина, тобто з дня коли спадкодавець помер, або якщо згідно із зазначеною вище довідки спадкоємець був зареєстрований за однією і тією ж адресою з спадкодавцем на день смерті останнього, уповноважений нотаріус повідомляє про відмову спадкоємцю в здійсненні нотаріальних дій та надання йому документів про право на спадщину у вигляді свідоцтва (за законом чи за заповітом).

    Після цього спадкоємцю необхідно звернутися в судові органи ( суд) з позовною заявою, в якій вказати: «Про визнання права власності на спадкове майно», що відкрилося після смерті спадкодавця, в порядку спадкування.

    ...

    Є 2 автомобілі,будинок і земельна ділянка в селі, але при житті тто не оформив їх на себе(і був прописаний за іншою адресою), чи можу я на це також претендувати?Що робити в даній ситуації?

    Потрібно детально встановити правовий статус даного майна. Він не приватизував його? Чи не встиг просто на себе отримати документи?

    Потрібно розбиратись.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Вітаю У разі неможливості оформити спадщину у нотаріальному порядку, у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, спадкоємець має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Але перше, що він повинен зробити, це все ж таки звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у шестимісячний термін з дня смерті спадкодавця й отримати від нього письмову відмову у вчиненні нотаріальних дій. А вже потім, після всіх дій в нотаріальній конторі, йти до суду з позовом про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

    Як правило, такі позови подаються у разі відмови нотаріусом оформити спадщину через відсутність документів, у разі відмови компетентних органів у видачі державних актів на право власності на земельну ділянку тощо. Відповідачами у таких справах виступають органи влади (міська (сільська, селищна) рада, райдержадміністрація тощо), або інші особи (спадкоємці), які оскаржують чи не визнають право власності.

    Рішення суду про визнання права власності на об’єкти нерухомого майна і буде вашим правовстановлюючим документом, на підставі якого проводиться реєстрація. Відповідно до п. 9 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», реєстрація прав власності проводиться на підставі судових рішень.

    При зверненні до суду за захистом права на оформлення спадщини через відсутність правовстановлюючого документа для підтвердження того, існувало або було відсутнє право спадкодавця на майно, необхідно з’ясувати, коли і як виникло це право. До січня 1966 року, відповідно до «Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР», затвердженої 31.01.1966 р. Міністерством комунального господарства УРСР, не підлягали реєстрації будинки та домоволодіння, розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але не приєднані до них. Тобто реєстрація будинків в сільській місцевості до січня 1966 року була відсутня. І лише у відповідності до «Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, які перебувають у власності юридичних та фізичних осіб», затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики від 09.06.1998 р. № 121, власники повинні були здійcнити державну реєстрацію прав власності на всі без винятку об’єкти нерухомості. Отже, майно, набуте у власність до 29.06.1998 року, можна вважати виниклим і набутим в установленому законом порядку.

    Вищевикладеними фактами не обмежується коло питань, що виникають під час успадкування землі та будинків, і вирішенню багатьох проблем посприяло б підвищення загальної правової культури та культури поваги до власності в країні. Відповідальні власники повинні подбати про наявність всіх необхідних документів, щоб у спадкоємців не виникало труднощів, пов’язаних з її оформленням або ж, що найгірше, щоб вони не позбулися майна.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо інші спадкоємці відкриють спадкову справу ,то нотаріус встановить коло родичів та письмово повідомить кожного. Але вам треба у 10-ти місячний термін (у воєнний стан) подати свою заяву про вступ у спадок.

    Але за відсутності документів, нотаріус надасть вам постанову про відмову та спрямувати до суду для подання позову про визнання права на майно у порядку спадкування.

    Якщо авто та земельні ділянки не оформлені , треба встановити їх статус та вивчити підстави на яких померлий їх отримав і далі визначити алгоритм дій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мошко Майя Михайлівна
    Мошко Майя Михайлівна 10 місяців тому

    Адвокат, м. Чернігів, 22 роки досвіду

    Доброго дня

    Основне, що ви маєте зробити для початку - це протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця звернутись до будь-якого нотаріуса за останнім місцем проживання батька з заявою про прийняття спадщини. Якщо до Вас з такою заявою вже звернулись інші спадкоємці, то вас направлять за місцем подання першої заяви. Для цього достатньо Вашого паспорта, РНОКПП, свідоцтва про смерть батька, свідоцтва про народження Ваше, документи, що підтверджують зміну прізвища (напркилад про шлюб, в разі необхідності). Оформлювати спадщину ви маєте право у будь-який після закінчення строку на прийняття спащини. Тоді й Вам знадобляться правовстановлюючі документи на майно. Скоріш за все їх нададуть нотаріусу інші спадкоємці для оформлення своєї частки у спадщині. В іншому випадку, залежно від конкретної ситуації, може виникнути потреба у зверненні до суду.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю Майже кожному з нас доводилося, а може, ще й доведеться оформляти спадщину від близьких людей. І досить часто в цьому випадку виникають проблеми з оформленням будинків, щодо яких немає документів, що підтверджують право власності. Можливо, спадкодавець за життя просто не встиг отримати свідоцтво про право власності на будинок, а може, і не поспішав цього робити, гадаючи що і «так все моє», однак потім у дітей та й онуків виникає багато труднощів щодо оформлення спадщини на таке майно. Особливо поширеними є такі випадки неоформлення в сільській місцевості. Що ж потрібно робити, якщо все ж таки вам у спадок залишається майно, а документів на нього годі й шукати?

    Ч. 2 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» передбачено, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації. Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 3 цього ж Закону, будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації, відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з ч. 3 цієї статті, та у випадках, визначених ст. 28 цього Закону.

    Таким чином, нині державна реєстрація права власності на нерухомість є обов’язковою умовою можливості особи, яка вважає себе його власником, здійснювати будь-які угоди щодо майна, включаючи можливість оформити спадщину.

    У разі неможливості оформити спадщину у нотаріальному порядку, у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, спадкоємець має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Але перше, що він повинен зробити, це все ж таки звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у шестимісячний термін з дня смерті спадкодавця й отримати від нього письмову відмову у вчиненні нотаріальних дій. А вже потім, після всіх дій в нотаріальній конторі, йти до суду з позовом про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

    Як правило, такі позови подаються у разі відмови нотаріусом оформити спадщину через відсутність документів, у разі відмови компетентних органів у видачі державних актів на право власності на земельну ділянку тощо. Відповідачами у таких справах виступають органи влади (міська (сільська, селищна) рада, райдержадміністрація тощо), або інші особи (спадкоємці), які оскаржують чи не визнають право власності.

    Рішення суду про визнання права власності на об’єкти нерухомого майна і буде вашим правовстановлюючим документом, на підставі якого проводиться реєстрація. Відповідно до п. 9 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», реєстрація прав власності проводиться на підставі судових рішень.

    При зверненні до суду за захистом права на оформлення спадщини через відсутність правовстановлюючого документа для підтвердження того, існувало або було відсутнє право спадкодавця на майно, необхідно з’ясувати, коли і як виникло це право. До січня 1966 року, відповідно до «Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР», затвердженої 31.01.1966 р. Міністерством комунального господарства УРСР, не підлягали реєстрації будинки та домоволодіння, розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але не приєднані до них. Тобто реєстрація будинків в сільській місцевості до січня 1966 року була відсутня. І лише у відповідності до «Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, які перебувають у власності юридичних та фізичних осіб», затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики від 09.06.1998 р. № 121, власники повинні були здійcнити державну реєстрацію прав власності на всі без винятку об’єкти нерухомості. Отже, майно, набуте у власність до 29.06.1998 року, можна вважати виниклим і набутим в установленому законом порядку.

    Вищевикладеними фактами не обмежується коло питань, що виникають під час успадкування землі та будинків, і вирішенню багатьох проблем посприяло б підвищення загальної правової культури та культури поваги до власності в країні. Відповідальні власники повинні подбати про наявність всіх необхідних документів, щоб у спадкоємців не виникало труднощів, пов’язаних з її оформленням або ж, що найгірше, щоб вони не позбулися майна.

    https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/pryjnyattya-s...

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України