Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 липня 2023, питання №88048

Обов'язок утримання батька-інваліда і відстрочка від мобілізації

Доброго дня!

Згідно ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації "військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати".

Після вивчення Сімейного Кодексу по цій темі і матеріалу на wiki.legalaid.gov.ua маю таке питання:

Мій батько - інвалід 1-ї групи, пенсіонер. Мати - також пенсіонер. Вони отримують непогану пенсію (вище за прожитковий мінімум) і не потребують матеріальної допомоги - а отже, і немає обов'язку утримання. Тобто, друга частина умови відстрочки просто анулюється...

Адже, цитую матеріал за посиланням вище: "Важливо, що сам факт непрацездатності батьків не зумовлює виникнення у дітей обов’язку надання їм утримання – стан непрацездатності має супроводжуватися необхідністю отримання матеріальної допомоги від дітей".

Чи маю я в такому випадку відстрочку від мобілізації, якщо у мене є ще повнолітня працездатна сестра?

Які потрібні документи для ТЦК у разі отримання повістки? Чи достатньо (окрім стандартних для цієї ситуації документів - довідки МСЕК, свідоцтв про народження і т.д.) заяви від батьків про те, що вони не потребують утримання від своїх дітей?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба оформити догляд за батьком інвалідом 1 групи. І тоді це буде а. 10 ст. 23 і всі питання відпадуть. Не хай' батько звернеться до сімейного лікаря і отримає направлення на ЛКК 080-4/0, або якщо у довідці МСЕК зазначено що є потреба в постійному догляді ідіть у соціальну службу України і оформлюйте догляд або акт про встановлення факту догляду.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Оскільки сестра є працездатною і може за потреби доглянути за батьком інвалідом 1 групи, то з отриманням права на відстрочку у Вас можуть бути істотні складнощі. Те саме, доречи станеться, якщо Ви спробуєте оформити за батькорм постійний догляд.

    Тут треба шукати інші аргументи, ніж той, що батьки не потребують ничієго утримання.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти розібратися в них!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Оформити відстрочку буде складно, відверто кажучии. Готовий спробувати допомогти, а тому звертайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Нужно видеть Ваши документы.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України