Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 07 июля 2023, вопрос №87995 150₴

Довіреність від дитини на отримання документів

Добрий день. Потрібно забрати паспорти дитини ( 15 років) в паспортному сервісі Берліні. Територіально знаходимось в Ірландії . У сина закінчився термін дії паспорту і по цій причині він не може перетнути кордон. Можу я, його мама, оформити нотаріально довіреність на отримання документів без нього? Дякую

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Вікторія!

    Ваш син може оформити на Вас довіренність за Вашою згодою в українському консульстві або у місцевого нотаріуса. В останньому випадку двіренність треба перекласти на українську мову та завірити переклад також нотаріально.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Забрати готовий паспорт може той з батьків, який подавав документи для оформлення закордонного паспорту (зі своїм паспортом та свідоцтвом про народження дитини) без присутності дитини.

    Або Ви можете уповноважити іншу особу отримати закордонний паспорт дитини (від 12 до 16 років) на підставі довіреності, засвідченої в установленому порядку.

    Ознайомтесь з інформацією за посиланням https://pasport.org.ua/faq/688

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю, Вікторія!

    Добрий день. Потрібно забрати паспорти дитини ( 15 років) в паспортному сервісі Берліні. Територіально знаходимось в Ірландії . У сина закінчився термін дії паспорту і по цій причині він не може перетнути кордон. Можу я, його мама, оформити нотаріально довіреність на отримання документів без нього? Дякую

    Так, можете. Взагалі даний паспорт можете отримати Ви, як матір дитини, або уповноважити іншу особу на отримання даного паспорту.

    Це можливо зробити 2 способами:

    1. Через консульство України в країні Вашого перебування. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Вікторія!

    МОЖНА ОФОРМИТИ ДОВІРЕНІСТЬ ЗВЕРНУВШИСЬ ДО КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ, АБО ТАМ ЖЕ ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ПРОДОВЖЕННЯМ ДІЇ ПАСПОРТА ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви можете оформити довіреність у консульстві України за кордоном. Або якщо документы подавав один з батьків, то він має право їх і забрати.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    необходимо в консульстве оформить доверенность и направить ее почтой доверенному лицу в УКРАИНУ, далее , доверенное лицо идет к нотариусу делает нотариальный перевод доверенности на украинский язык и проставляется апостиль для легализации(нужно уточнить нужен ли апостиль), далее начинает процедуру получения документов на основании доверенности.

    После получения документа доверенное лицо хранит его в указанном месте или пересылает почтой в страну пребывания

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 242. Представництво за законом

    1. Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.";

    "

    Стаття 31. Часткова цивільна дієздатність фізичної особи, яка не досягла чотирнадцяти років

    1. Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років (малолітня особа), має право:

    1) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини.

    Правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість;

    2) здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

    2. Малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду.

    Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

    1. Крім правочинів, передбачених статтею 31 цього Кодексу, фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право:

    1) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;

    2) самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;

    3) бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;

    4) самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку).

    2. Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

    На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування...

    Стаття 34. Повна цивільна дієздатність

    1. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).".

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#n733):

    "Стаття 154. Права батьків по захисту дитини

    1. Батьки мають право на самозахист своєї дитини, повнолітніх дочки та сина.

    2. Батьки мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав та інтересів дитини, а також непрацездатних сина, дочки як їх законні представники без спеціальних на те повноважень.

    3. Батьки мають право звернутися за захистом прав та інтересів дітей і тоді, коли відповідно до закону вони самі мають право звернутися за таким захистом.".

    ---

    Доброго дня, пані Вікторіє! По-перше, Ви, як матір своєї неповнолітньої дитини, є її законним представником і представляти її інтереси, в тому числі, в органах державної влади прямо, безпосередньо, без спеціальних на те повноважень, тобто без довіреності. По-друге, дитина у 15 років не має повної цивільної дієздатності, не має права видати довіреності (вчиняті односторонні правочини) - нотаріус має відмовити у посвідчені такої довіреності.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України