Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 червня 2023, питання №86926 150₴

Скажіть будь ласка,якщо власник квартири (приватизована на одну особу) хоче її продати ,а там прописані дочка і її діти повнолітні .Чи є на це юридично законним

Мати невладах з дочкою і хоче її вигнати з хати з її повнолітніми дітьми.Придумавши продати хату (порадили добродії так) ,асама поїде в село жити.
Це кооперативна квартира яка перейшла у спадок від її тата .Приватизувавши на себе хоча на той момент прописано її чоловік (помер на даний момент)і їхні діти.Син виписаний , а дочка прописана з дітьми

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Володимире!

    Якщо мати є власником квартири, то вона має право її продати. Наявність зареєстрованих в квартирі інших осіб не є для того перепоною. Новий власник отримавши право власності на квартиру може виписати цих осіб через ЦНАП, пред'явивши відповідні документи, які підтверджують право власності.

    Підставою для цього служать положення ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», згідно з якими зняття з реєстрації місця проживання здійснюється, в тому числі на підставі інших документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Володимир!

    ТАК, ВОНА МОЖЕ ЗНЯТИ З РЕЄСТРАЦІЇ ЗВЕРНУВШИСЬ ДО ЦНАП АБО ЧЕРЕ ДІЮ, ЯК ВЛАСНИК ЖИТЛА:

    Зняття з місця проживання | Дія (diia.gov.ua)

    Положеннями статті 18 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» передбачено право власника за заявою в паперовій формі зняти з місця реєстрації осіб, що зареєстровані у його житлі. Таку заяву можна подати до органу реєстрації місця проживання за місцезнаходженням майна безпосередньо або через ЦНАП.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Володимире!

    Вона має повне право продати квартируі без зняття доньки з реєстрації, але тільки у випадку, якщо потенційний власник на це погодиться.

    Хоча зараз власник має повне право звернутись до ЦНАПу із відповідною заявою про зняття цих осіб з місця реєстрації, справа по суті одного-двох днів.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо мати єдиний власник квартири, то вона має право її продати без вашої згоди, а також вас виписати.

    Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    Ст. 319 цивільного кодексу України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1739

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю, Так мати на це має право це передбачено ст.319 ЦКУ

    Стаття 319. Здійснення права власності

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

    3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    4. Власність зобов'язує.

    5. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

    6. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

    7. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    8. Особливості здійснення права власності на культурні цінності встановлюються законом.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1739

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Власник може робити зі своїм майном ,що бажає. Діти є повнолітніми особами і мають самостійно вирішувати питання житла. Це жодним чином не залежить від власника майна.

    . Спрощено процедуру зняття з зареєстрованого/задекларованого місця проживання (перебування).

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) відбувається шляхом звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) з наступних підстав:

    1) за заявою самої особи про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування);

    2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них. Якщо в житлі декілька співвласників – всі вони подають згоду на зняття з місця проживання/перебування конкретної особи. Тобто законом вводиться можливість зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла приватної форми власності без згоди такої особи, в тому числі дитини, разом з батьками, які не є власниками.

    Разом з цим, слід очікувати, що зазначені зміни можуть вплинути на спори, що виникають під час спадкування, а також інші спірні ситуації, пов’язані з нерухомим майном.

    Крім того, змінами передбачено, що у разі якщо місце проживання (перебування) особи було задекларовано або зареєстровано на підставі договору оренди, виключення з реєстру територіальної громади інформації про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) особи за заявою власника (співвласників) житла здійснюється лише після закінчення строку дії договору оренди або його дострокового розірвання чи визнання його нікчемним.

    Ви можете це зробити звернувшись з відповідною заявою до ЦНАП

    https://diia.gov.ua/services/znyattya-iz-zareyestrovanogo-miscya-prozhivannya

    https://guide.diia.gov.ua/view/deklaruvannia-mists...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Пост. Пленуму ВСУ "Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-87#Te...):

    "6...а) пай, внесений подружжям в ЖБК у період сумісного проживання за рахунок спільних коштів, а також за рахунок коштів, подарованих подружжю або одержаних ним у позичку, а після повної сплати пайового внеску - квартира, є їх спільним майном...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    " Стаття 1268. Прийняття спадщини...

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.";

    "Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.".

    ---

    Доброго дня, пане Володимире! По-перше, питання викладене не зовсім зрозуміло ("Це кооперативна квартира яка перейшла у спадок від її тата. Приватизувавши на себе хоча на той момент прописано її чоловік (помер на даний момент)і їхні діти.") - як я зрозумів, мова йде про кооператинву квартиру, в якій на момент батька матері дочки ця дочка проживала. В такому випадку, по-друге, дочка матері (онучка) вважається такою, що прийняла спадщину від діда, тобто мати оформила "приватизацію" квартири на свою користь незаконно, онучка, дочка матері була усунена від права власності на квартиру. По-третє, оскільки дочка матері має, як я вважаю, право власності квартиру, то ні вона, ні її діти не можуть бути зняті з реєстрації місця проживання - точніше, на даний момент, це право власності не оформлене документально, але підлягає захисту. Вважаю за належне та необхідне для дочки матері звернутись до Служби у справах дітей, а також звернутись до суду з позовом про визнання права власності на квартиру.

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Доброго дня!

    Єдиним власником квартири є мама, згідно наданої вами інформаціі, яка згідно чинного законодаства може розпоряджатіся квартирою на свій власний розсуд, без впливу інших осіб, що передбачено ст.319 Цивільного кодексу України.

    Правом власності є право мами на квартиру, яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власник (мама) володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, в тому числі продати.

    Тобто мама має право вчиняти щодо своєї квартири будь-які дії, що не суперечать закону, серед іншого, укладати договори відчуження цього майна, а саме, договори купівлі-продажу, міни, дарування, пожертви, ренти, довічного утримання (догляду) тощо.

    В свою чергу після продажу квартири новий власник отримавши документ про право власності на квартиру може виписати (зняти з реєстрації) осіб, що зареєстровани в квартирі, через ЦНАП, пред'явивши відповідні документи, що підтверджують право власності на підставі положеннь ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», згідно з якими зняття з реєстрації місця проживання здійснюється, в тому числі на підставі інших документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням.

    Гарного дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України