Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 15 червня 2023, питання №86808 250₴

Можно ли сменить гражданство одного из супругов (иностранца) в свидетельстве о браке

Брак между гражданкой Украины и гражданином рф.
Гражданин рф получил гражданство Израиля и собирается возвращаться в Украину.
Вопрос, можно ли в свидетельстве о браке сменить гражданство супруга с рф на Израиль?
По приезде в Украину планируется заново делать временный вид на жительство уже с гражданством Израиля, поэтому нужно соответствующее свидетельство о браке

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Артеме!

    Гражданин рф получил гражданство Израиля и собирается возвращаться в Украину.Вопрос, можно ли в свидетельстве о браке сменить гражданство супруга с рф на Израиль? По приезде в Украину планируется заново делать временный вид на жительство уже с гражданством Израиля, поэтому нужно соответствующее свидетельство о браке

    Для змін у свідоцтві про шлюб Вам треба звернутись до ДРАЦС та надати відповідні документи, які підтверджують необхідність таких змін.

    Відповідно до частини першої-четвертої статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» суб’єктами реєстрації актів цивільного стану є:

    • відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження;
    • виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті;
    • дипломатичні представництва і консульські установи України проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті щодо громадян України, приймають і розглядають заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання. Державна реєстрація зміни імені та розірвання шлюбу проводиться дипломатичними представництвами і консульськими установами України лише щодо громадян України, які постійно проживають за кордоном.

    Внесення змін до актового запису про народження проводиться за заявою:

    • особи, щодо якої складено актовий запис;
    • одного із батьків, опікуна, піклувальника дитини;
    • опікуна недієздатної особи;
    • представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

    Внесення змін до актових записів цивільного стану за дорученням або через представника не дозволяється. Разом з тим, заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін до актового запису про народження і не може бути подана особисто, може бути подана через представника або надіслана поштою за умови її нотаріального засвідчення.

    Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.Відповідно до частини першої статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

    Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану.Відповідно до частини третьої статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" заява подається при пред’явленні заявником паспорта або паспортного документа.Громадяни України, а також іноземці і особи без громадянства, які проживають за кордоном, подають аналогічну заяву про внесення змін до актового запису про народження, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до дипломатичного представництва або консульської установи України.

    Питання про внесення змін до актових записів про народження розглядається у тримісячний строк з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.Відповідно до п. 1.10 Правил внесення змін за наявності поважних причин цей термін продовжується з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі (за місцем їх подання), але не більше, ніж на три місяці.

    На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ реєстрації актів цивільного стану складає обгрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

    У разі відмови у внесенні змін до актового запису у висновку мають бути чітко вказані причини відмови. При врученні (направленні) висновку про відмову заявнику одночасно роз’яснюється порядок його оскарження.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до Закону України „Про органи реєстрації актів громадянського стану" одним із завдань цих органів є внесення до актових записів необхідних змін, доповнень та виправлень.

    До ситуацій, за яких можуть мати місце внесення змін і доповнень в актові записи цивільного стану належать, зокрема установлення неправильності в актовому записі, відсутність прізвища, імені, по батькові батьків дитини, зміна батьком або матір’ю прізвища, зміна прізвища дитини, зміна прізвища, імені, по батькові, місця і часу народження при усиновленні тощо.

    Порядок внесення змін, доповнень врегульовано розділом V Кодексу про шлюб та сім’ю, що зберігає свою чинність у частині, яка не суперечить Сімейному кодексу України, до прийняття спеціального закону, а також Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 26.09.2002 № 86/5.

    Відповідно до наведених нормативно-правових актів виправлення помилок і внесення змін до актових записів цивільного стану при наявності достатніх підстав і при відсутності спору між заінтересованими особами провадиться органами реєстрації актів цивільного стану.

    При наявності спору між заінтересованими особами виправлення запису провадиться на підставі судового рішення.

    За загальним правилом заяви громадян про внесення змін, доповнень приймаються і розглядаються відділами реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції за місцем проживання заявника.

    зверніться з заявою до органу РАЦС

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    24%
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Нормативна база

    Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних відділів державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі – відділ державної реєстрації актів цивільного стану) за місцем проживання заявника, а у випадках зміни прізвища особи – за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України) (пункт 2.1 розділу II Правил).

    Для внесення змін до актового запису цивільного стану особа повинна подати:

    1. заяву встановленої форми;
    2. свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;
    3. інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті (пункт 2.6 розділу IІ Правил).

    Заява повинна бути заповнена розбірливо, у ній мають бути надані вичерпні відповіді на всі запитання (пункт 2.2 розділу IІ Правил).

    Документи, складені іноземною мовою, подаються для внесення змін до актових записів цивільного стану разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку (абзац третій пункту 1.5 розділу I Правил).

    На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2 до Правил.

    У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Я ВВАЖАЮ, ЩО У ВАШОМУ ВИПАДКУ ЩОСЬ ЗМІНИТИ НЕМОЖЛИВО, ТОМУ ЩО НА ЧАС ЗАКЛЮЧЕННЯ БРАКУ ВАШ ЧОЛОВІК БУВ ГРОМАДЯНИНОМ росії.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    16%
    Иванюк Руслан Эдуардович 11 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю, Зверніться в РАТЦС

    Відділ реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

    Заяви про внесення змін розглядаються у тримісячний строк з дня їх надходження до відділу реєстрації актів цивільного стану. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці. Крім того, якщо виникла потреба поновлення втраченого актового запису, до якого необхідно внести зміни, перебіг тримісячного строку припиняється.

    Коло осіб, які мають право звертатись із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану визначено законодавством. Це особи, щодо яких було складено актові записи, батьки та законні представники неповнолітніх і недієздатних осіб, спадкоємці померлого.

    Внесення змін до актових записів цивільного стану за дорученням або через представника не дозволяється. Разом з тим, заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін до актового запису про народження і не може бути подана особисто, може бути подана через представника або надіслана поштою за умови її нотаріального засвідчення.

    Разом із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану заявниками подаються документи необхідні для її розгляду та вирішення питання по суті, зокрема паспорт або паспортний документ, свідоцтва про реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні та інші документи.

    На підтвердження достовірності представлених заявником документів про реєстрацію актів цивільного стану відділом реєстрації актів цивільного стану додаються до матеріалів справи копії відповідних актових записів, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому.

    На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ реєстрації актів цивільного стану складає обгрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

    У разі відмови у внесенні змін до актового запису у висновку мають бути чітко вказані причини відмови. При врученні (направленні) висновку про відмову заявнику одночасно роз’яснюється порядок його оскарження. Після чого можно буде звернутися до суду.

    Водночас потрібно зазначити, що у випадку внесення змін на підставі рішення суду, органу опіки та піклування, оформленого розпорядженням або рішенням райдержадміністрації чи виконавчого комітету відповідних рад, при потребі до них також додаються відповідна заява про внесення змін та інші необхідні для виконання документи.

    Унесення змін до актових записів цивільного стану провадиться відділом реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. Після цього виписується нове свідоцтво про реєстрацію акта цивільного стану, яке видається заявнику або надсилається до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника для вручення йому. Одночасно анулюється первинне свідоцтво, подане заявником для внесення змін, яке в подальшому знищується у встановленому порядку.

    Якщо є питання натискайте кнопу звернутися, якщо питання закрито не забувайте про галочку.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Проблем іноземному громадянину з укладенням шлюбу з громадянкою україни не буде.

    Для реєстрації шлюбу з іноземцем в Україні достатньо підготувати пакет документів та подати заяву до уповноваженого на укладення швидких шлюбів організатора (РАЦС, державне або комунальне підприємства). Подача заяви, за рідкісними виключеннями, відбувається за особистої присутності обох наречених.

    Після того, як працівники перевірять пакет документів та їх відповідність законодавчим вимогам, вони приймають заяву та назначають дату укладення шлюбу. У назначений час необхідно знову прибути до місця подачі заяви для безпосередньої реєстрації шлюбу та отримання свідоцтв.

    Якщо один з наречених раніше перебував у шлюбі, для реєстрації нового шлюбу необхідно буде надати документ, що підтвердить розлучення. Це можуть бути свідоцтва про розлучення, довідки про сімейний стан, рішення суду.

    Крім цього, обов'язково необхідно надати:

    • паспорт, по якому було здійснено в'їзд в Україну та його нотаріально засвідчений переклад на українську мову (для іноземців);
    • паспорт у формі книжечки з реєстрацією місця проживання або ID-картка з довідкою/витягом про реєстрацію місця проживання (для громадянина України);

    посвідка на тимчасове або постійне проживання в Україні з довідкою/витягом про реєстрацію місця проживання (для іноземців, які мають посвідки).

    Також зважайте, що , шлюб з громадянином України є підставою для отримання як посвідки на тимчасове, так і посвідки на постійне проживання. Проте врахуйте, що на постійну посвідку іноземець зможе претендувати тільки після 2 років у шлюбі. До цього, можна оформлювати посвідку на тимчасове проживання.

    Успіхів

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Раджу звернутись із цим питанням безпосередньо до РАЦС, але на мій погляд - змінити свідоцтво у цій ситуації буде неможливо, оскільки особа і далі продовжує бути громадянино рф і на момент укладення шлюбу вона мала російське громадянство.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте!

    Вопрос, можно ли в свидетельстве о браке сменить гражданство супруга с рф на Израиль? - нет, потому что брак он заключал в статусе гражданина рф, а не Израиля.

    По приезде в Украину планируется заново делать временный вид на жительство уже с гражданством Израиля, поэтому нужно соответствующее свидетельство о браке - оно и так соответствующее. Просто нужно будет подать копию как паспорта гражданина Израиля, так и паспорта гражданина рф. Более подробно - https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-inozem...

    Удачи!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України