Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 06 июня 2023, вопрос №86379 150₴

Яка відповідальність за відмову від повістки?

Якщо після проходження влк відмовляєшся від підпису повістки чим це загрожує, які наслідки ? адмінстративна відповідальність чи кримінальна?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Олег!

    Якщо вже після проходження ВЛК і за умови визнання Вас придатним або обмежено придатним - можлива навіть кримінальна відповідальність. Так, з однієї сторони у теорії та на практиці кримінальна відповідальність за статтею 336 Кримінального кодексу України найчастіше настає від неявки по "бойовій" повістці, але з іншої - відмова від отримання бойової повістки може розцінюватись судом аналогінчо.

    Тому у випадку відмови від отримання ТЦК цілком може передати справу до Національної поліції. А далі - складно сказати, що може бути.

    Успіхів! Всього доброго!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    23.3%

    Вітаю, після проходження влк можуть застосувати і кримінальну відповідальність. Натискайте кнопу звернутися і я вам надам алгоритм дій щоб не опинитися за гратами.

    Відповідальність за нез’явлення за повісткою про виклик до військкомату або про відмову від її прийнятя.

    ◇ За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію винна особа може бути пртягнута до адміністративної відповідальності відповідно до статті 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

    Національній поліції України надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу").

    ◇ За ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України.

    ◇ Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Якщо є питання натискайте кнопку звернутися, якщо питання вирішино натискайте галочку.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!Повістки у формі мобілізаційного розпорядження: відповідальність за неприбуття у визначену повісткою дату та час

    Може наставати кримінальна відповідальність відповідно до ст. 336 ККУ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

    Якщо це звичайна повістка , складається акт про відмову та передається до тцк сп де начальник тцк приймає постанову про накладення адмін стягнення ст. 210-1 - 3400 -5100 грн

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Олеже!

    Відмову від підпису в отриманні повістки після проходження ВЛК нічим Вам не загрожує. Працівники ТЦК просто складуть про це протокол. Проте неявка за такою повісткою вважається правопорушенням й тягне за собою відповідальність. Яку? Залежить від форми повістки, яку Ви відмовились отримувати. Скажімо, якщо це звичайна повстіка для чергового уточнення персональних даних, то відповідальність може бути адміністративною.

    Згідно статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Якщо ж Ви відмовились отримувати мобілізаційне розпорядження і не з'явились на вказану в ній дату до ТЦК, то мова може йти про статтю 336 Кримінального кодексу України.

    У відповідності до статті 336 Кримінального кодексу України:

    хилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років".

    Втім порушення кримінальної справи навіть у останньому випадку - міра крайня і не завжди обов'язкова.

    Проте я рекомендую Вам уникати таких ситуацій. Тим більше, що є абсолютно законні способи це зробити.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім та надам предметну консультацію щодо питання можливого отримання відстрочки від мобілізації. Для Вас це було б краще, аніж постійно думати над наслідками невиконання припису ТЦК!

    Богданов Микита

    Доброго вечора. Відмова від мобілізаційного розпорядження має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК і вже є багато вироків з реальним терміном за цією статтею.

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Доброго дня, Олег!

    "Якщо після проходження влк відмовляєшся від підпису повістки чим це загрожує, які наслідки ? адмінстративна відповідальність чи кримінальна"?

    - МОЖЕ МАТИ МІСЦЕ ПРИТЯГНЕННЯ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - ШТРАФ ОТ 3400 грн. ДО 5100 грн..

    ЗАОЧНО ШТРАФА БЫТЬ НЕ МОЖЕТ, ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ЕГО ПРИВЛЕЧЬ К АДМИНИСТРАТИВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НУЖНО ТОЛЬКО ЛИЧНОЕ ПРИСУТСТВИЕ, ЧТОБЫ СОСТАВИТЬ ПРОТОКОЛ И ВРУЧИТЬ ЕГО, ВЫНЕСТИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ВРУЧИТЬ ЕГО!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНИЯ ДОКУМЕНТОВ НЕ БУДЕТ ШТРАФА.

    - УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України