Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 червня 2023, питання №86362 250₴

Возврат денег за работу, на которую я не поехал

Ситуация такая. Я сейчас в Польше. Я студент украинского вуза. Искал работу за границей и попал на одно агентсво которое предоставляет работу по студенческой программе в Германии. Цена за все было 300 эвро +-. 200 я уже заплатил, для того что бы они меня оформили(это было в марте). Сейчас июнь. Должен был поехать на работу в начале июня, больше времени уже ждать нету. Я нашел другую работу в Польше.
Но теперь вопрос, можно ли вернуть деньги которые я заплатил.
Скажу больше, я должен заплатить еще 100-150 євро, как бы за услуги. Если я не заплачу, то со временем это перерастает как бы в кредит... Все данные готов предоставить в личной переписке.
Есть полное видео все переписки, есть подписанные договора в сервисе Вчасно. Большое спасибо.

Відповіді юристів (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    100%

    Доброго дня.

    Необхідно бачити всі документи на підставі яких Ви сплачували гроші, для того щоб розуміти який саме договір Ви уклали.

    За загальним правилом, якщо Вам були надані відповідні послуги, а Ви відмовились в подальшому від працевлаштування, то право на повернення авансу у Вас не має, якщо інше не передбачено укладеним договором.

    Можливо передбачено якийсь строк, протягом якого ВИ можете відмовитись від договору, тобто потрібно вивчати первісні документи.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Если есть договор, то вернуть деньги можно только в судебном порядке в Украине.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 11 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про міжнародне приватне право" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15#Text):

    "Стаття 16. Особистий закон фізичної особи

    1. Особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є...

    Стаття 32. Зміст правочину

    1. Зміст правочину може регулюватися правом, яке обрано сторонами, якщо інше не передбачено законом.

    2. У разі відсутності вибору права до змісту правочину застосовується право, яке має найбільш тісний зв’язок із правочином.

    3. Якщо інше не передбачено або не випливає з умов, суті правочину або сукупності обставин справи, то правочин більш тісно пов’язаний з правом держави, у якій сторона, що повинна здійснити виконання, яке має вирішальне значення для змісту правочину, має своє місце проживання або місцезнаходження...

    Стаття 44. Право, що застосовується до договору за відсутності згоди сторін про вибір права

    1. У разі відсутності згоди сторін договору про вибір права, що підлягає застосуванню до цього договору, застосовується право відповідно до частин другої і третьої статті 32 цього Закону, при цьому стороною, що повинна здійснити виконання, яке має вирішальне значення для змісту договору, є:...

    8) виконавець - за договорами про надання послуг;...".

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 906. Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг

    1. Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.".

    Договір між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_174#Text):

    "Стаття 1 Правовий захист

    1. Громадяни однієї Договірної Сторони користуються на території іншої Договірної Сторони у відношенні своїх особистих та майнових прав таким же правовим захистом, які і громадяни цієї Договірної Сторони.

    2. Громадяни однієї Договірної Сторони мають право вільно і без перешкод звертатися до органів іншої Договірної Сторони, до компетенції яких відносяться цивільні та кримінальні справи, можуть виступати в них, подавати клопотання, пред'являти позови, а також здійснювати інші процесуальні дії за тих же умов, що і громадяни цієї Договірної Сторони...".

    ---

    Доброго дня, пане Олеже! По-перше, в даному випадку підлягає до застосування право Республіки Польща. По-друге, у Цивільному кодексі Польщі має бути стаття, подібна ст.906 ЦК України про відшкодування виконавцем шкоди за порушення договору про надання послуги. В даному випадку виконавець - резидент Польщі порушив ваш договівр наданням послуги на початку червня місяця. По-третє, Ви маєте право звернутись до судової установи Польщі з позовом до виконавця про відшкодування майної шкоди. Вважаю за належне і доцільне направити виконавцю заяву про порушення ним договору (строку надання послуги), про втрату для Вас інтересу та доцільності у його послузі, про повернення сплоачених Вами коштів під страхом звернення до суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України