Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 29 травня 2023, питання №86030

Дарча на чужу людину

Доброго дня!
Я маю дідуся який виявив бажання оформити на мене дарчу (однокімнатна квартира), але нас цікавить вартість усієї процедури +- з урахуванням того що по документах він мені не рідний. Сьогодні взяли акт оцінки квартири з БТІ (оголошена вартість 600 000грн).
І ми розглядаємо інший варіант, його законна дружина, тобто моя бабуся мені рідна, чи буде нам дешевше оформити спочатку дарчу з нього на бабусю а потім через деякий проміжок часу, з неї на мене, так як ій я рідний внук.

Як нам поступити в даному випадку?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    до загальної вартості договору дарування входять:

    • оформлення дарчої — від 3500 грн;
    • внесення договору до реєстру — 1800 грн;
    • оцінка нерухомого майна — від 2 500 грн у залежності від необхідної терміновості;
    • державний податок — 1% від вартості нерухомості;
    • при даруванні далекому родичу або особі, яка не перебуває у родинних стосунках з дарувальником — додаткові 5% і 1,5% військовий збір від суми оцінки;
    • якщо подарунок робить громадянин України нерезиденту, потрібно сплатити 18% податку, а також військовий збір 1,5% від оціночної вартості нерухомості.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Яка вартість оформлення договору дарування?

    Якщо дарування відбувається між родичами 1 або 2 лінії споріднення витрати наступні:– 5000 грн. – вартість послуг нотаріуса;– 500 грн. – вартість оцінки нерухомості;– 1% від ціни договору державне мито.

    Хто відноситься до родичів 1 і 2 лінії споріднення?

    До першої лінії спорідненості відносяться: діти, батьки, чоловік дарувальника (це той, хто дарує свою нерухомість).До другої лінії споріднення відносяться: рідні брати та сестри дарувальника, його бабуся і дідусь, онуки.

    Яка вартість оформлення дарування?Якщо сторони договору, не є родичами 1 або 2 лінії?

    В даному випадку послуги нотаріуса коштують 5000 Грн. і додатково оплачується податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5% від вартості нерухомості плюс 1,5% військовий збір. Вартість нерухомості визначає сертифікований оцінювач. Послуги оцінювача – 500 грн.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Дешевше, звичайно, якщо спочатку дідусь подарує квартиру своїй дружині (Вашій рідній бабусі) - адже не буде сплачуватись податок (5% + 1,5%, що становить 39 тис. грн), а потім коли Ваша рідна бабуся оформить право власності на квартиру - вона оформить дарчу на Вас.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України