Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 мая 2023, вопрос №85626

Спадкування, на території РФ громадянину України

Здравствуйте .
Нужна помощь юриста, я вам опишу свою проблему.
Я родилась в Крыму в 92 году.
Семья не благополучная была , мать умерла в 2004, до 2007 жила с отцом и бабушкой. В 2007 отца посадили в тюрьму. В 2007 моя сестра родная ( по матери) оформила на меня опеку и забрала в Киевскую область. Позже отец вышел из тюрьмы , отношения не наладились у нас он продолжал пить . Я с ним долго не общалась . Вчера моя соседка написала что он умер неделю назад в санатории в Старом Крыму , его похоронили родственники в Ярком поле(Кировский район). Они же получили на руки свидетельсво о смерти.
В Крыму осталось два дома и паи (паи бабушки и дедушки по отцовской линии) . Я не знаю до конца что он сделал с домами и землёй ( не знаю было ли завещание) соседка говорит были какие-то доверенности на этих родственников ( позже он с ними поругался и сказал что они нечего не получат это все со слов соседки) . Возможно ли мне как то претендовать на наследство (если такое имеется) если у меня паспорт украинский и выданный в Украине, у меня только в свидетельстве указано что я родилась в Крыму район и поселок, нет не названия улицы ни номера дома . Плюс у меня нет на руках сведетельства о смерти отца ( звонила в ЗАГС могут выдать дубликат ) тереториально на данный момент я вообще нахожусь в Польше (выехать не могу так как жду разрешение на работу и ВНЖ). Знаю что есть у меня только пол года что б вступить в наследство. Возможно ли вообще что-то сделать без личного присутствия по доверенности , что бы может в будущем что то получить.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анастасія!

    Стаття 1216 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачає, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

    Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

    Стаття 111 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" з метою забезпечення реалізації права на спадкування на тимчасово окупованій території визначає, що:"У разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів".

    Якщо, спадкодавець проживав у Криму, а ви наразі знаходитесь у Білій Церків,, то вам не слід їхати в окупований Крим, а подавати заяву про прийняття спадщини необхідно білоцерківському державному або приватному нотаріусу.

    Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Важливо! На час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці (постанова КМУ від 24.06.2022 № 719)

    Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Отримавши свідоцтво про смерть, Ви можете звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та пакетом документів.

    Нотаріусу слід надати:

    • свідоцтво про смерть українського зразка;
    • заповіт, якщо він є;
    • паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця;
    • документи, що підтверджують ваш родинний зв’язок зі спадкодавцем – свідоцтва про шлюб, народження тощо;
    • правовстановлюючі документи на спадкове майно, якщо вони є – в іншому випадку нотаріус може отримати цю інформацію з відповідних державних реєстрів.

    Нотаріус реєструє вашу справу у Спадковому реєстрі та зі спливом десяти місяців надасть вам свідоцтво про право на спадщину.

    Без цього документу ви не зможете зробити жодних юридичних дій зі спадковим майном.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України