Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 30 березня 2023, питання №83172 150₴

перереєстрація транспортного засобу Після розлучення

Доброго дня! Після розлучення з дружиною викупив у неї машину за договором 2015р. Вона на той момент вже змінила прізвище. Техпаспорт та реєстрацію не змінював на себе, техпаспорт на неї з моїм прізвищем, я вписаний у примітках, як особа якій дозволено використання МС. Договір оригінал у мене на руках. Які у мене можуть бути проблеми зараз при спробі перереєстрації, чи можна не займатися зараз цим питанням зараз, їздити так?

Відповіді юристів (7)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Все залежить від форми та змісту договору.

    Готовий проконсультувати з Вашого питання більш детально.

    НАТИСНІТЬ Звернутися

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Якщо у Вас є договір-купівлі продажу, то Ви маєте повне право авто перереєструвати. Бажано було б подивитись договір, але і без нього хочу зазначити таке:

    Технічний паспорт на авто не відноситься до категорії документів, які треба змінювати при зміні приізвища.

    Відповідно до ст. 35 Сімейного кодексу України, наречені мають право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу. Зміна прізвища тягне за собою ряд обов'язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після одруження. Таким чином, якщо відбулася зміна прізвища – протягом місяця необхідно замінити такі документи:

    паспорт громадянина України;

    паспорт для виїзду за кордон;

    облікова картка платника податків (РНОКПП);

    водійське посвідчення;

    Якщо все ж таки виникне така потреба, можна буде отримати в органах ДРАЦС, де у дружини був зареєстрований шлюб, довідку про зміну прізвища.

    Перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі:

    • отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування;
    • зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників-юридичних осіб;
    • місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів;
    • зміни кольору;
    • переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

    При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться.

    До сервісного центру МВС подаються оформлені в установленому порядку документи, що:

    • підтверджують правомірність придбання транспортного засобу;
    • заява (заповнюється в ТСЦ);
    • свідоцтво про реєстрацію;
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) покупця та продавця або:
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію;
    • у разі оформлення договору купівлі-продажу в ТСЦ, необхідно надати оціночну або середньоринкову вартість транспортного засобу та документ про сплату податку на дохід від продажу об’єкта рухомого майна (виключення становлять: легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди. Необхідність надання оціночної або середньоринкової вартості та оподаткування виникає лише у випадку продажу/обміну протягом звітного (календарного) року більш ніж одного легкового автомобіля та/або мотоциклу, та/або мопеду);
    • висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу (вноситься до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо є офіційний договір купівлі-продажу то ви як власник можете перереєструвати авто на себе, додасте копію свідоцтва про розлучення мають оформити.

    Перечень органов, осуществляющих государственную регистрацию, порядок регистрации, а также порядок ведения соответствующих реестров устанавливаются законом.

    Таким органом, осуществляющим регистрацию транспортных средств, является сервисный центр МВД, который при оформлении авто руководствуется Порядком о государственной регистрации (перерегистрации), снятие с учета автомобилей, автобусов, а также самоходных машин, сконструированных на шасси автомобилей, мотоциклов всех типов, марок и моделей, прицепов, полуприцепов, мотоколясок, других приравненных к ним транспортных средств и мопедов, утвержденного Постановлением № 1388 от 7 сентября 1998 года.

    Согласно положениям пункта 33 указанного Порядка перерегистрация транспортных средств производится в случае получения свидетельства о регистрации вместо утраченного либо не пригодного для использования, изменения их владельцев, места стоянки, местонахождение или наименование владельцев - юридических лиц, места жительства или фамилии, имени или отчества физических лиц, которые являются владельцами транспортных средств, а также в случае изменения цвета, переоборудование транспортного средства или замены кузова, других составных частей, имеющих идентификационные номера. При перерегистрации транспортных средств в случае изменения их владельцев снятие с учета таких транспортных средств не проводится.

    Из этого следует, что действие Вашей доверенности, а также ее срок для нового собственника никакого значения не имеют, поскольку снятие с учета Вашего авто при проведении его перерегистрации не проводиться.

    Исходя из вышеизложенных положений, покупатель, который стал новым владельцем авто, сможет его переоформить на основании нотариально оформленного договора купли-продажи, так как снятие с учета в этом случае не требуется равно как и постановка на учет,

    Если вы вписаны в техпаспорт можно передвигаться на ТС , до завершения военного положения , если в вашем регионе сервисные центры мвс продолжают работать то можно провести перерегистрацию на Вас.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олександре!

    Статтею 34 Закону України «Про дорожній рух», зокрема, передбачено, що власники транспортних засобів та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів.

    Державна реєстрація транспортних засобів здійснюється на підставі Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388:

    Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС.

    Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).

    Перереєстрація транспортних засобів проводиться в разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або непридатного для користування, зміни їх власників, місця реєстрації або найменування власників - юридичних осіб (крім зміни найменування юридичної особи у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство), місця проживання або прізвища, власного імені, по батькові (за наявності) фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, а також у разі заміни номерних знаків, отримання чи перезакріплення індивідуальних номерних знаків, зміни кольору, переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

    Підставою для перереєстрації транспортного засобу є також свідоцтво про реєстрацію та копії договору про поділ спільного майна подружжя, свідоцтва про право на спадщину або рішення суду про визнання недійсними договору купівлі-продажу, міни, дарування, що засвідчені в установленому порядку.

    Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію автомобіля в Україні прописано в Адміністративному Кодексі України, а саме ст. 121 ч.6

    Керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (850 грн)

    Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною шостою цієї статті, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин,сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    " 7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів...

    8... Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:...

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;...".

    ---

    Доброго вечора, пане Олександре! У період, коли власником авто була (формально по техпаспорту) дружина, Ви були належним користувачем авто. Після довогору по викуп авто (поділ майна) право власності на авто перейшло на Вас, при цьому, якщо строк визначення Вас, як належного користувача авто, не встановлений, то Ви маєте право на користування та управління авто, при цьому, тепер ще є його власником. Вбачається, що ваш договір про вику авто є нотараільно посвідченний - вважаю за необхідне мати Вам його з собою разом з техпаспортом. Ви маєте право на переєстрацію авто на Ваше ім'я не будь-яких, як я вважаю, санкцій. Крім того, Ви маєте право не проводити пререєстрацію авто впродовж воєнного часу та 10 днів після його припинення чи скасування.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Зараз можете їздити просто так, до закінчення воєнного стану та 10 днів після нього. Але, на мій погляд, це все одно не вихід, і якщо є можливість, спробуйте переоформити автомобіль на себе. Для цього загляніть у договір та перевірте там наявність пункту щодо перереєстрацію.

    Якщо договір нотаріально повсвідчений і наявний пункт щодо перереєстрації, може це робити вже зараз.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович
    20%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю. Порядок перереєстрації транспортного засобу

    Перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі:

    • отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування;
    • зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників-юридичних осіб;
    • місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів;
    • зміни кольору;
    • переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

    При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться.

    До сервісного центру МВС подаються оформлені в установленому порядку документи, що:

    • підтверджують правомірність придбання транспортного засобу;
    • заява (заповнюється в ТСЦ);
    • свідоцтво про реєстрацію;
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) покупця та продавця або:
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію;
    • у разі оформлення договору купівлі-продажу в ТСЦ, необхідно надати оціночну або середньоринкову вартість транспортного засобу та документ про сплату податку на дохід від продажу об’єкта рухомого майна (виключення становлять: легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди. Необхідність надання оціночної або середньоринкової вартості та оподаткування виникає лише у випадку продажу/обміну протягом звітного (календарного) року більш ніж одного легкового автомобіля та/або мотоциклу, та/або мопеду);
    • висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу (вноситься до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС).

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України