Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 березня 2023, питання №83141

Право на компенсацію

Доброго дня. Цікавить питання такого формату.
Чи має право на компенсацію в разі загибелі військово службовця під час ведення бойових дій сестра вищезазначеного військовослужбовця ?
Загиблий не мав ні батьків, ні дружину, тільки повнолітння донька.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Одноразова грошова допомога виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста. Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Гордієнко Юрій Петрович
    Гордієнко Юрій Петрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Доброго дня, Сергій!

    За наявності свідоцтва про смерть військовослужбовця / військовослужбовиці, на допомогу можуть розраховувати, як члени їхніх сімей, так і утриманці.

    Зокрема, це:

    • батьки;
    • дружина / чоловік;
    • неповнолітні діти;
    • утриманці (діти, які не мали й не мають своїх сімей / діти, які стали особами з інвалідністю до повноліття / діти, обоє з батьків, яких загинули або зникли безвісти; інші родичі на утриманні).

    Виплату можуть одержати й цивільні дружина / чоловік, брат або сестра, дідусь або бабуся, повнолітні діти загиблих, вітчим або мачуха, у разі, якщо через суд буде доведено спільне проживання та побут із військовим / військовою...

    Для отримання більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися" поряд з моїм фото...

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Сергію!

    Згідно п.2 постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану»

    Сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

    Особи, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією постановою, можуть реалізувати це право з дня його виникнення. Днем виникнення такого права є дата загибелі особи, зазначеної у пункті 1 цієї постанови, в період дії воєнного стану, що зазначена у свідоцтві про смерть.

    У разі відмови однієї або кількох осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією постановою, від її отримання або якщо зазначені особи протягом трьох років з дня виникнення у них такого права його не реалізували, їх частки розподіляються між іншими особами, які мають право на одноразову грошову допомогу. Особам, які мають право на одноразову грошову допомогу, виплата їх частки здійснюється незалежно від реалізації такого права іншими особами.

    Стаття 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” зазначає , що у випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

    Отже, сестра та повнолітня дитина матимуть право на отримання грошової допомоги якщо вони перебували на утриманні загиблого військовослужбовця та нададуть підтверджуючий документ.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України