Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 березня 2023, питання №82688 250₴

Військкомат не дає направлення на МСЕК

Військовослужбовець звільнений у зв’язку з непридатністю за психічним станом (є рішення ВЛК), стоїть на обліку у міському ВК. Обласний, міський та районний ВК відмовляються надавати направлення на МСЕК без пояснення причини. Скажіть, будь ласка, куди звертатись в такому разі?

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ФОРМУЛЮВАННЯ В ПОСТАНОВІ ВЛК.

    В резулятивній частина висновку може міститися наступне:

    • якщо наявна довідка про обставини травми та посвідчення учасника бойових дій;
    • поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ), пов’язане із захистом Батьківщини;
    • якщо наявна довідка про обставини травми без посвідчення УБД:
    • поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ) пов’язане з виконанням обов’язків військової служби;
    • за відсутності довідки про обставини справи та посвідчення УБД:
    • захворювання (поранення, контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ) пов’язане з проходженням військової служби.

    Якщо згідно рішення ВЛК Ваше захворювання не пов'язане з військовою службою, то військомат не повинен відправляти Вас на МСЕК. В такому розі на МСЕК направляє сімейний лікар.

    Статус особи з інвалідністю внаслідок війни надається особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (пункт 1 Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2015 року № 685 (далі - Порядок)).

    Віктор Клієнт рік тому

    Дякую за відповідь!

    Є довідка про обставини травми, посвідчення УБД, захворювання ТАК пов’язане

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ПИШИТЬ ЗАЯВУ НА ІМ'Я ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРА З ВИМОГОЮ НАДАТИ ВАМ НАПРАВЛЕННЯ НА МСЕК.

    В РАЗІ ВІДМОВИ ВИМАГАЙТЕ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    ЗАЯВУ ПИШІТЬ В ДВОХ ЕКЗЕМПЛЯРАХ, НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ НЕХАЙ ПРОСТАВЛЯТЬ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Вікторе!

    Якщо Ви звільненні з військової служби, то направлення на МСЕК Вам повинен надати військомат!

    Інша справа, коли Ви досі рахуєтесь в особовому складі частини. В такому випадку порядок направлення на МСЕК інший.

    Якщо Ви отримали поранення, контузію, каліцтво чи захворювання командир військової частини має видати довідку про обставини травми. Пам’ятайте, що якщо інвалідність отримана внаслідок захворювання, то довідка не видається. Якщо командир не видав довідку про обставини травми, після прибуття в госпіталь потрібно написати рапорт на командира з проханням видати довідку.

    Якщо довідка про обставини травми не буде видана протягом 15-30 днів з моменту надходження рапорту та пояснень звертайтесь до штабу оперативного командування, якому підпорядковується в/ч, з оскарженням бездіяльності. Відмова у видачі довідки також може бути оскаржена шляхом подання рапорту до штабу оперативного командування. Ця довідка потрібна для проходження військово-лікарської комісії та медико-соціальної експертної комісії, а також для отримання одноразової грошової допомоги.

    За відсутності довідки про обставини травми чи захворювання подавайте довідку про безпосередню участь в бойових діях , витяг з наказу по стройовій частині, копію військового квитка, УБД та будь-які інші документи, які засвідчують участь в боях у період отримання поранення. Комісія може встановити зв’язок на підставі таких документів. У разі відмови звертайтеся до Центральної військово-лікарської комісії.

    В лікувальному закладі начальник відділення має видати Вам виписний епікриз та направлення на військово-лікарську комісію. Ці документи має засвідчити начальник госпіталю. Вони потрібні для оформлення відпустки за станом здоров’я в частині проходження військово-лікарської комісії.

    Далі настає черга проходження військово-лікарської комісії. Це комісія лікарів при військово-медичному лікувальному закладі. Тут Ви отримуєте постанову про причинний зв’язок поранення (травми, контузії, каліцтва). Його видає голова комісії. Він потрібен для встановлення зв’язку між пораненням чи захворюванням та участю у бойових діях.

    Згодом Ви потрапляєте на медико-соціальну експертну комісію. Це комісія лікарів при районній поліклініці. Її голова видає Вам довідку про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності.

    З цією довідкою Ви йдете до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації, де отримуєте посвідчення інваліда війни, залежно від групи інвалідності. Посвідчення видається у день звернення особи.

    Які документи потрібні для отримання довідки в медико-соціальній експертній комісії?

    • Копія паспорта
    • Копія ідентифікаційного коду
    • Копія медичної книжки
    • Свідоцтво про хворобу, видане ВЛК (відповідно з додатком №11 до наказу Міністерства оборони України №402 від 14.08.2008 року)
    • Копія трудової книжки (у разі наявності)
    • Довідка про придатність військовослужбовця або військовозобов’язаного до військової служби (у разі необхідності)
    • Документи про безпосереднє залучення до виконання завдань в АТО (ООС) районі її (їх) проведення або направлення на прибуття у відрядження для безпосередньої участі в АТО (ООС).

    При цьому кожна медико-соціально експертна комісія може уточнювати необхідний перелік документів.

    Яким чином отримати довідку медико-соціально експертної комісії?

    При завершенні стаціонарного лікування у закладі охорони здоров’я обов’язково отримайте довідку військово-лікарської комісії, виписний епікриз, свідоцтво про хворобу.

    Далі у медроті військової частини візьміть направлення на медико-соціальну експертну комісію. У направленні має бути вказаний строк служби. Якщо військова частина не видала направлення на медико-соціальну експертну комісію, потрібно написати рапорт на ім’я командира військової частини з проханням видати направлення на медико-соціальну експертну комісію. Для звільнених з військової служби направлення на медико-соціальну експертну комісію видає районний військкомат.

    У районній лікарні або місцевому воєнному госпіталі потрібно звернутися до профільного лікаря з проханням скликати медико-соціальну експертну комісію. Комісія видає довідку про призначення групи інвалідності або визначає відсоток втрати працездатності у 3 екземплярах – для пенсійного фонду, для особистого зберігання, для архівів.

    Для поранених, які перебувають на лікуванні та не можуть пересуватися комісія проводить виїзне засідання і документи подає медичний заклад.

    Як схочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Обов'язково допоможу та підготую усі необхідні рапорти та скарги!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю, Вікторе!

    Направлення на МСЕК для отримання одноразової грошової допомоги дійсно потрібно отримати в ТЦК та СП. Раджу Вам подати письмову заяву на ім'я начальника ТЦК та СП про видачу Вам направлення на МСЕК. У разі відмови потрібно буде оскаржувати її в судовому порядку. Інших варіантів не вбачаю.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ДОДАТКОВО ОЗНАЙОМТЕСЬ: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D1%8...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Віктор!

    Додатково до моєї відповіді хочу повідомити...

    Статус особи з інвалідністю внаслідок війни надається:

    Військовослужбовцям, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво, захворювання) внаслідок безпосередньої участі в бойових діях.

    Це стосується військовослужбовців, резервістів, військовозобов’язаних осіб, які перебували у складі добровольчого формування, яке увійшло до складу ЗСУ/МВС/Нацгвардії, працівників, осіб рядового та начальницького складу Збройних Сил України, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Військових прокуратур, МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, добровольчих та інших військових формувань, підприємств, установ, організацій, залучених в АТО, ДФС, поліції.

    За умови якщо така особа захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і отримала інвалідність внаслідок захворювання, поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

    Який розмір одноразової грошової допомоги внаслідок отримання інвалідності або встановлення відсотку втрати працездатності?

    • Якщо інвалідність військовослужбовця (крім строкової служби) настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) або захворювання, яке він дістав під час виконання обов’язків військової служби (чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин), допомогу виплачують у розмірі:
      • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, — у разі встановлення інвалідності I групи (1 073 600 грн);
      • 300-кратного прожиткового мінімуму — II групи (805 200 грн);
      • 250-кратного прожиткового мінімуму — III групи (671 000 грн).
      Виплата військовослужбовцю (крім строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, нараховується у розмірі:
      • 120-кратного прожиткового мінімуму — I групи (322 080 грн);
      • 90-кратного прожиткового мінімуму — II групи (241 560 грн);
      • 70-кратного прожиткового мінімуму — III групи (187 880 грн).
      Якщо йдеться про військовослужбовця строкової служби, військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, то для цих категорій осіб, інвалідність яких настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного їм під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період строкової військової служби, проходження таких зборів, служби у військовому резерві, грошова допомога виплачується у таких розмірах:
      • 322 080 грн — для І групи інвалідності;
      • 241 560 грн — для ІІ групи інвалідності;
      • 187 880 грн — для ІІІ групи інвалідності.

    Статус не надається, а кошти не виплачуються, якщо поранення, каліцтво, контузія настали внаслідок:

    • вчинення особою злочину або адміністративного правопорушення;
    • вчинення особою дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;
    • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
    • подання особою завідома неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

    Повторюсь, у разі виникнення питання, зверніться до мене персонально.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У разі коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, ВЛК приймає постанову (висновок) про:

    • непридатність до військової служби у мирний час;
    • обмежену придатність у воєнний час;
    • непридатність зі зняттям /виключенням з обліку.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів (про те чи підлягає постанова затвердженню ВЛК визначено в Положенні).

    Постанова ВЛК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби чинна протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду.

    Постанови ВЛК щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повинні бути реалізовані негайно (пункт 22.12 Положення).

    Тому подавайте заяву на начальника тцк сп з вимогою видати направлення у канцелярію у двох примірниках на обох мають проставити штамп про прийом та номер реєстрації , після 15-ти днів вам нададуть відповідь письмово, яку оскаржіть у центральну МОУ , або у суді де зобов яжіть видати цей документ судом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням напишыть заяву/рапорт приблизно наступного змісту

    Начальнику Територіального центру комплектування та соціальної підтримки ___

    (правильна назва згідно територіального розташування)

    ___

    (ПІП Начальника ТЦК, звання)

    ___

    ___

    (ПІП, рік народження,

    контактний номер телефону)

    Р А П О Р Т

    Я, ___ (ПІП), звільнений з військової служби (дата звільнення та № військової частини).

    Згідно з постановою військово-лікарської комісії №___ від___ мене визнано непридатним до військової служби, стан мого здоров’я не дозволяє здійснювати обов’язки військової служби.

    Керуючись Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року №1317 та з метою встановлення групи інвалідності/визначення відсотку втрати працездатності/визначення потреби в протезуванні прошу видати мені у встановленому порядку направлення на медико-соціальну експерту комісію.

    Додатки

    1. Копія постанови військово-лікарської комісії №___ від___202_р.

    2. Інші підтверджуючі документи (за наявності).

    20__ року ___/ (ПІП)

    Удачі


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України