Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 березня 2023, питання №82515 150₴

Виїзд за кордон непридатного до військової служби згідно рішень 2005-2008рр

Доброго дня

В цьому році звернувся до військомату, щоб оновити свої дані та отримав нове тимчасове посвідчення, в якому вказано, що я непридатний до військової служби та знятий з військового обліку (у вкладенні) на підставі рішення призовної комісії від 2005 року, коли проходив медичне обстеження.

На зворотній стороні посвідчення вказано, що я виключений з військового обліку військовозобов'язаних з 2008 року.

Також стоїть печатка, що я знятий з військового обліку в тому ж 2008 році.

Підкажіть, будь ласка, чи маю я право перетинати кордон України з цим посвідченням, так як у військоматі запевнили, що для цього необхідно пройти нову медкомісію та отримати свіже рішення ВЛК...?

Також не зовсім є зрозумілим пояснення Державної прикордонної служби, що "Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП" - з однієї сторони в посвідченні сказано, що я непридатний до військової служби, знятий та виключений з військового обліку, а сам факт наявності печатки про зняття з військового обліку, що не є підставою для перетинання кордону...

Також цікавить, якщо після вручення повістки, в воєнкоматі направлять на нову медкомісію, чи можу я від неї відмовитися, на законних підставах, враховуючи визнання непридатним в минулому.

Дякую

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для перетину кордону треба мати з собою витяг з рішення влк або копію наказу про виключення вас з військового обліку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ігоре!

    Ваша відмітка у військовому квитку зроблена на підставі наказу МОУ, який вже визнаний нечинним. Тому на цій підставі Вас навряд чи випустять за кордон.

    Крім того, формулювання у ВК "знятий з військового обліку" є наразі некоректним, повинна стояти відмітка, аналогічна довідці ВЛК - "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    От що зазначено у останніх роз'ясненнях ДПСУ з цього приводу:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордо".

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів".

    ВИСНОВОК: Скорше за все Вам треба знову пройти ВЛК, отримати нову довідку про непридатність до військової служби з виключенням з обліку та поновити відмітку в ТЦК. Після цього з обома зазначеними документами можете спокійно перетинати кордон у будь який час! Для проходження ВЛК треба звернутись до військомату, де Ви стоїте на обліку. Вони пловинні Вас направити на цю комісію.

    Як хочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Підстави для перетину кордону певними категоріями чоловіків:

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;

    люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.

    залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

    спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;

    тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    жінку, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.

    чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.

    Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Наказ МОУ від14.08.2008р. №402 " Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text - наказ набрав чинності 28.11.2008р.)

    "... 1. Затвердити Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що додається.

    3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністра оборони України від 4 січня 1994 року № 2 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 липня 1994 року за № 177/386 (зі змінами)...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи..."

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0378-22#Text):

    " III. Відомості, що вносяться до Реєстру...

    12. Отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.".

    ---

    Доброго дня, пане Ігоре! Виходячи з дати виключення Вас з військового обліку (07.03.2008р.), Ви були обстежені в порядку раніше діючого Положення по ВЛЕ, тобто затв. наказом МОУ №2/1994. При цьому, це раніше діюче Положення про ВЛЕ (його додаток - Розклад хвороб) у випадку визнання непридатним до військової служби передбачав не виключення, а зняття з військового обліку. Тим не менше, оскільки має місце у Вашому тимчасовому посвідченні про виключення з військового обліку, Ви не зобов'язані тепер проходити знову ВЛК, маєте право відмовитись від ВЛК, а службовці РТЦК та СП не мають права направляти Вас на ВЛК - відповідно до Конституції України: по-перше, Ви не можете бути примушені робити те, що не передбачено законодавством; по-друге, службовці РТЦК та СП не маають права виходити за межі вимог чинного законодавства; по-третє, закони, нормативні акти не мають зворотної сили у часі, чинне Положення про ВЛЕ на Вас не розповсюджуються, до його затвердження Ви були зняті (виключенні) з військового обліку. Інша справа, що Ваше тимчасове посвідчення у частині виключення з військового обліку оформлене неналежним, як я вважаю, чином - запис про виключення звійськового обліку мав посилатись на постанову ВЛК (із значенням дати постанови): "визнаний непридатним до військової служби зі зняттям (виключенням) з військового обліку відповідно до п...ст... Розкладу хвороб Положження №2/1994", а не запис, як фактично: "за станом здоров'я".

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Ігор!

    ТАК, ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ ВІДСУТНІ ЗАОКННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПОНВОЛЕННЯ ВАС У ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ ТА ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК (МЕДКОМІСІЇ) ТЦКС (ВІЙСЬККОМАТУ).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ВІДСУТНІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВРУЧЕННЯ ВАМ ПОВІСТКИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ТАКОЖ, Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ігоре!

    СПРОБУЮ НАДАТИ ВАМ ПОВНІ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ:

    Підкажіть, будь ласка, чи маю я право перетинати кордон України з цим посвідченням, так як у військоматі запевнили, що для цього необхідно пройти нову медкомісію та отримати свіже рішення ВЛК...?

    ТАК, МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК ВИ БУЛИ ВИЗНАНІ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    НОВУ ВЛК ВАМ НІХТО НЕ ДАСТЬ ПРАВО ПРОЙТИ, ОСКІЛЬКИ ВИ НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ТА НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ. ПОВТОРНО ВАС ПРОСТО НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЖОДНИЙ ТЦК НЕ ПОСТАВИТЬ.

    Також не зовсім є зрозумілим пояснення Державної прикордонної служби, що "Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП" - з однієї сторони в посвідченні сказано, що я непридатний до військової служби, знятий та виключений з військового обліку, а сам факт наявності печатки про зняття з військового обліку, що не є підставою для перетинання кордону..

    ЦЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ НА ТИХ, ХТО БУЛИ ЗНЯТІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НА ПІДСТАВІ СТАРИХ НАКАЗІВ. У ВАС ЖЕ Є ВІДМІТКА НЕ ПРОСТО ПРО ЗНЯТТЯ, А ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    Також цікавить, якщо після вручення повістки, в воєнкоматі направлять на нову медкомісію, чи можу я від неї відмовитися, на законних підставах, враховуючи визнання непридатним в минулому.

    ВАМ ВЗАГАЛІ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ВРУЧАТИ ПОВІСТКУ ТА ВІДПРАВЛЯТИ НА ВЛК: ВИ НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ТА НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ. НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ. ЯКЩО БУДУТЬ СПРОБИ ВРУЧИТИ ВАМ ПОВІСТКУ, НАБИРАЙТЕ МЕНІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України