Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 февраля 2023, вопрос №81351 150₴

Аліменти з військовго

Добрий день. Суд призначив стягнення аліментів 1/4 частини всіх видів заробітку. Він воєнний і знаходиться зараз на першій ліній фронту. І зарплата складає 120т це премія і гз.
Скажіть будь ласка аліменти будуть зніматися як положено 1/4 чи будуть якісь максимальні обмеження? Якщо так, то чи можна ці обмеження прибрати?


Також питання стосовно пенні. У нього є заборгованість по аліментах, чи можу я подати до суду на примусове стягнення аліментів та пеню по ним? Чи задовільнить суд моє прохання повністю? Якщо чоловік не буде чинити опір

Ще питання. Якщо у нього заборгованість по аліментах близько 100 тисяч я можу розраховувати на пеню в такому ж обсязі? Чи суддя може зменшити відсото пені?

Рішення суду було ще у грудні 2021 року, а виконавчий лист на аліменти забрала лише у лютому 2023

Ответы юристов (9)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    З листопада 2022 року аліменти стягуються з усієї суми грошового забезпечення, включаючи так звані бойові.

    Максимальний розмір аліментів не може бути більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    РОЗМІР АЛІМЕНТІВ 2023

    Вік дитини, років

    Мінімальний гарантований розмір аліментів за періодами 2023 року, грн

    01.01.2023-31.12.2023

    до 6 років

    1136

    6-18

    1416,50

    18-23

    1342

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Левченко Ксенія Сергіївна
    20%
    Левченко Ксенія Сергіївна год назад

    Юрист, г. Винница, 17 лет опыта

    Доброго дня. Обмеження по розміру не прибрати, хіба, що батько дитини самостійно із Вами складе договір про їх розмір. Граничний розмір встановлено з грудня 2022 року та у 2023 році – 26840 грн. Щодо пені і заборгованості, звісно можете подати, проте стягуватиметься разом із аліментами і заборгованістю не більше 50% місячного доходу. В разі потреби в юридичному супроводі натискайте "Звернутись". Всього найкращого.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Дійсно, з кінця 2022 року аліменти стягуються з усіх видів грошового забезпечення військовослужбовця, включно із винагородою у 1000 грн. та у 3000 грн.

    В той же самий час максимальний розмір аліментів не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів на дитину. Тобто з грудня 2022 року та у 2023 році це складає 26840 грн. Пені і заборгованость також можна стягувати, але в будь-якому разі у сумі, що не перевищує 50% місячного доходу чоловіка.

    Для довідки: у 2023 мінімально гарантований розмір аліментів в залежності від віку складає: до 6 років - 1136 грн., від 6 до 18 років - 1416,50 і від 18 до 23 років - 1342 грн.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Богданов Микита
    26.7%
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго дня.Максимальний розмір аліментів повинен бути встановлений у вашому судовому рішенні. Якщо ви звертались до суду у наказному провадженні, то максимальний розмір аліментів 26840 грн. (десять прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку). Якщо в судовому рішенні відсутній максимальний розмір, тоді він не обмежується.Можливо в судовому порядку нарахувати та стягнути пеню. Розмір пені встановлюється у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості (ст. 196 СКУ). Проте тут повинна бути вина боржника. Якщо виконавчий лист (Судовий наказ) був переданий лише нещодавно і заборгованість у зв'язку з цим, то шансів мало на пеню. Проте треба детально ознайомитись з розрахунком заборгованості.Пеня це відповідальність, тому її розмір може бути зменшений за клопотанням іншої сторони (боржника).Із заробітної плати не можуть стягувати більше 50%.Звертайтесь, займаюсь сімейними справами.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня, Сашо!

    Скажіть будь ласка аліменти будуть зніматися як положено 1/4 чи будуть якісь максимальні обмеження?

    Все залежить від того, як Ви зверталися до суду - із заявою чи позовом про стягнення аліментів

    Максимальний розмір аліментів закріплено ВИКЛЮЧНО при стягненні аліментів та визначенні їх розміру у наказному провадженні, тобто через видачу судового наказу. Тоді суд визначає розмір аліментів у частці (1/4, 1/3, 1/2) та обмежує розмір аліментів на рівні не більше розмірів прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Максимально можливий розмір аліментів

    якщо дитині до 6 років – 22720 грн

    6-18 років - 28330 грн

    18-23 років – 26840 грн.

    Якщо ж йде мова про стягнення аліментів у ПОЗОВНОМУ ПРОВАДЖЕННІ , тобто шляхом звернення з позовною заявою та ухвалення судом відповідного рішення суду, то обмеження щодо граничного розміру НЕ ВСТАНОВЛЕНО.

    Суд, з урахуванням обставин справи, може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, що є більшим за 10 прожиткових мінімумуів для дитини відповідного віку, приміром у 30 000 грн., 35 000 грн. .т.п (хоча це досить рідкісні випадки) або у частці 1/2, 1/3, 1/4 т.п., проте без обмеження граничним розміром.

    Якщо так, то чи можна ці обмеження прибрати?

    Якщо Вам видали судовий наказ про стягнення аліментів, то зняти обмеження Ви не зможете, адже це закріплено в ч.5 ст.183 Сімейному кодексі

    Також питання стосовно пенні. У нього є заборгованість по аліментах, чи можу я подати до суду на примусове стягнення аліментів та пеню по ним? Чи задовільнить суд моє прохання повністю? Якщо чоловік не буде чинити опір

    Так, Ви маєте право звернутись з позовною заявою до суду з вимогами про стягнення заборгованості та про стягнення неустойки за несплату (пені) аліментів.

    У разі прострочення сплати аліментів Ви маєте право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день протермінування від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.

    При цьому, повинні бути в наявності дві складові для застосування вказаної відповідальності:

    • заборгованість виникла зі сплати аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками (нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину згідно ч. 1 ст. 189 СК України);
    • наявність винних дій особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, що призвели до виникнення заборгованості.

    Якщо рішення суду про стягнення аліментів не виконується в добровільному порядку, його примусове виконання покладається на органи державної виконавчої служби.

    Порядок стягнення аліментів органами ДВС визначається Законом України «Про виконавче провадження», Інструкцією про проведення виконавчих дій та іншими нормативно - правовими актами.

    Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

    Для примусового стягнення аліментів необхідно отримати в суді, який приймав рішення, виконавчий лист та пред'явити його до виконання до територіального органу державної виконавчої служби за належним місцем виконання рішення. В разі відповідності виконавчого листа ст.18 ЗУ «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ та відкрити виконавче провадження якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.

    Після відкриття виконавчого провадження державний виконавець повинен роз'яснити платнику аліментів порядок їх сплати та зобов'язати його надавати достовірні відомості про місце роботи, місце проживання, їх зміну, відомості про інші доходи та майно (в разі наявності заборгованості), а також про виникнення обстави що зумовлюють обов'язкове зупинення виконавчого провадження, та попередити про притягнення до кримінальної відповідальності у разі ухилення від сплати аліментів відповідно до ст.ст. 164, 165 КК України, визначити заборгованість за аліментами, разі її наявності, та повідомити сторін виконавчого провадження.

    Відповідно до ст. 68 вказаного Закону при примусовому виконанні рішень про стягнення періодичних платежів, в першу чергу проводиться стягнення з заробітної плати та інших доходів боржника.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Згідно частини 3 статті 12 ЗУ «Про виконавче провадження» . Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

    Якщо у Вас виникла необхідність у правовій допомозі - натискайте "Звернутися"! Всього доброго! Бережіть себе!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Закон у цій частині не зазнавав жодних змін, а тому мати або батько, які утримують дитину одноосібно, мають право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу або із позовною заявою про стягнення аліментів.

    Так, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитини (ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу України).

    Перевагою такого способу захисту є швидкість отримання рішення, оскільки заява про видачу судового наказу розглядається протягом п’яти днів з дня її надходження. Ґрунтуючись на практичному досвіді, можна заздалегідь очікувати, що отримати судовий наказ все ж можна буде не раніше ніж за 30 (тридцять) днів після подання заяви. Проте, у порівнянні із стягненням аліментів на підставі позовної заяви, ці строки є надзвичайно короткими.

    Єдиним недоліком стягнення аліментів на підставі судового наказу є гранична межа розміру аліментів, які стягуються – десять прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. На сьогоднішній день граничні розмірі становлять – 21,000.00 гривень на дітей до 6 (шести) років та 26,180.00 – на дітей від 6 (шести) до 18 (вісімнадцяти) років.

    Проте слід мати на увазі, що законодавство передбачає можливість зміни розміру аліментів (як у бік збільшення, так і у бік зменшення), якщо життєві обставини сторін змінюються. Передумовами для ініціювання судового процесу з цього приводу може бути зміна матеріального або сімейного стану сторін, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них, тощо.

    Якщо ж стягнення аліментів на підставі судового наказу не дозволяє забезпечити належне утримання дітей, один із батьків має право звернутися до суду із позовною заявою про стягнення аліментів. Така форма захисту дозволяє визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі або у частці від доходу батька (матері), проте граничного обмеження розміру стягнення закон не передбачає. У такому випадку розмір аліментів, присуджений судом, буде залежати від доказів, наданих на підтвердження витрат, які здійснюються на утримання дитини та можливості платника аліментів брати участь в утриманні дитини на рівні, який заявлено у позові.

    В умовах воєнного стану проблемою, з якою можуть зіштовхнутися батьки, є функціонування судів на певних територіях. Так, заява про видачу судового наказу подається за зареєстрованим місцем проживання відповідача, а позовна заява – за місцем реєстрації позивача. Непоодинокими є випадки, коли на зазначених територіях відбуваються активні бойові дії або територія є окупованою.

    Такі випадки жодним чином не обмежують право громадян на судовий захист та регулюються тимчасовою зміною територіальної підсудності окремих судів. Так, у випадку, якщо суд за місцем реєстрації проживання сторін не може функціонувати внаслідок війни, справи, які перебувають на його розгляді, передаються до іншого суду. Актуальну інформацію щодо таких змін у діяльності судів можна отримати на офіційному веб-сайті «Судова влада України» та окремих сторінках судів, в тому числі, Верховного Суду.

    Окремим питанням, яке виникає на часі, є притягнення боржників, які не сплачують аліменти, до відповідальності.

    Нагадаємо, що статтею 196 Сімейного кодексу України передбачено відповідальність за прострочення сплати аліментів, зокрема, у вигляді стягнення за рішенням суду неустойки (пені) у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Розрахунок здійснюється від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

    Крім того, слід пам’ятати про те, що за несплату аліментів передбачено також адміністративну (стаття 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну (стаття 164 Кримінального кодексу України) відповідальність.

    Усі наведені вище види відповідальності є чинними та не зазнали змін під час війни. Відповідно, несплата аліментів під час воєнного стану не звільняє платника аліментів від відповідальності.

    Одним із нагальних питань, яке виникло в умовах воєнного стану, стало також питання стягнення аліментів із платників, які перебувають у Збройних Силах України.

    З цього приводу законодавство чітко говорить про те, що жодних обмежень щодо стягнення аліментів з військовослужбовців не встановлено.

    Так, Постановою КМУ від 16 лютого 2022 року № 122 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146» встановлено, що з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

    Таким чином, військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах та з усіх видів грошового забезпечення (крім такого, яке не має постійного характеру). з листопада 2022 року стягуються абсолютно з усіх виплат військовослужбовця.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПЕРЕЛІК видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF#...):

    "1. Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі з:...

    3) грошових і натуральних премій;...

    8. З військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

    { Пункт 8 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 1074 / ( 1074-2006-п ) від 01.08.2006, N 537 ( 537-2008-п ) від 11.06.2008, N 651 ( 651-2014-п ) від 26.11.2014, N 226 ( 226-2016-п ) від 23.03.2016, N 747 ( 747-2021-п ) від 21.07.2021; в редакції Постанови КМ N 122 ( 122-2022-п ) від 16.02.2022; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1263( 1263-2022-п ) від 11.11.2022 }".

    "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%B...):

    "1. Установити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським виплачується додаткова винагорода в розмірі до 3000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах. Особам рядового і начальницького складу територіальних (міжрегіональних) воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, що залучаються Головнокомандувачем Збройних Сил до складу оперативно-стратегічного угруповання відповідної групи військ для безпосередньої участі у бойових діях або забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій у період здійснення зазначених заходів, виплачується додаткова винагорода в розмірі до 1000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах

    {Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 217 від 07.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 350 від 22.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 754 від 01.07.2022 - застосовується з 1 червня 2022 року, № 793 від 07.07.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 1146 від 08.10.2022 - застосовується з 1 вересня 2022 року, № 43 від 20.01.2023}.

    Особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно (у тому числі поза районами ведення бойових (воєнних) дій), який здійснює оперативне (бойове) управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні (бойові) дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки), розмір додаткової винагороди може бути збільшений відповідно до умов та розмірів, визначених Міністерством оборони, але не більше ніж до 5000 гривень.

    {Пункт 1 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 43 від 20.01.2023}

    ---

    Доброго дня, пані Олександро! Маю іншу, протилежну думку, позицію. По-перше, на відміну від загального правила в п.1 наведеного Переліку доходів для виплати аілментів про грошові та натуральні премії, п.8 Переліку до таких доходів виключено суми грошового забезпечення, що не мають постійного характеру. По-друге, відповідно до наведеної пост. КМУ про питання деяких (тобто окаремих) виплат військовослужбовцям і сума додаткової винагороди 3000 грн., і сума додаткової винагроди 1000 грн., і сума додаткової винагороди 5000 грн. розраховується за місяць пропорційно участі у відповідних заходах, тобто не мають постійного характеру. Тому, як я вважаю,ці суми не підлягають до розрахунку для виплати аліментів.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маєте право на стягнення пені, більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A1%D1%8...

    Ви маєте право на стягнення аліментів з військового з його премії.

    Кабінет Міністрів Постановою №1263 від 11 листопада 2022р. дозволив стягувати аліменти з додаткової винагороди військовослужбовців ЗСУ, які беруть безпосередню участь у бойових діях

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1263-2022-%D0%...

    Порядок стягнення заборгованості з аліментів

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України