Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 22 февраля 2023, вопрос №81123 250₴

Возможность выезда за границу

Возможно ли выехать мужчине 33 года за границу для ухода за больной женой находящейся в Голландии
Жене в Голландии поставили диагноз карцинома яичника.
Сейчас ей сделали операцию по удалению яичников, придатков и матки. Также возможно будет необходимо химиотерапия
Срок реабилитации 4-6 недель.

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Вітаю.

    Якщо в дружини немає інвалідності, на жаль, але виїхати без неї в даному випадку чоловік не зможе.

    Чинні Правила перетинання державного кордону передбачають, що виїзд чоловіка можливий лише в разі супроводу особи з інвалідністю, або особи, яка потребує постійного стороннього догляду.

    У цьому випадку виїзд чоловіка без дружини можливий лише за умови:

    1. Якщо в дружини є документи про інвалідність українського зразка.

    2. Якщо в дружини є довідка про перебування на консульському обліку в Нідерландах.

    Але раджу звернути увагу також на інші підстави для перетину кордону.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Доброго дня, Богдане!

    На жаль, сам факт важкої хвороби дружини не дає Вам можливості виїхати за кордон. Для того треба було б провести лікарсько-консультативну комісію та медично-соціальну експертну комісію (перша для направлення на МСЕК, друга для отримання інвалідності), які б допомогли в такому випадку визначити інвалідність дружини. Підійшла б будь-яка група!

    Оскільки згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, така підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, передбачаються наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність;"

    Проте для рішення питання в такий спосіб обов'язково необхідно, аби Ваша дружина знаходилась в Україні, щоби було можливо провести згадані обстеження! Наразі, як я розумію, це неможливо.

    ВТІМ, Я ПРОПОНУЮ ТАКИЙ ВАРІАНТ:

    Можна встановити інвалідність дружини в Голандії, а отриманий при цьому висновок відповідного голандського медичного закладу, перекласти на українську мову та завірити переклад нотаріально. Після того треба буде провести веріфікацію голандського висновку про інвалідність в нашому Міністерстві охорони здоров'я із залученням представників українського МСЕК. Це забере певний час, але це можливо. Це єдиний варінат рішення питання без присутності в Україні Вашої дружини!

    На підставі верифікованої довідки про інвалідність у Вас є хоч якійсь варіант виїзду!

    В іншому випадку я би порадив Вам ознайомитись з тими можливостями для виїзду, які надають Правила перетину кордону:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Як також останні роз'яснення ДПСУ від 2.02.2023 року:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Я також можу допомогти Вам знайти вихід із цієї ситуації. Для того зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Тоді я зможу поговорити з Вами тет-а-тет!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Нажаль, ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Документи що підтверджують інвалідність отримані закордоном. Чи можна за такими документами перетнути кордон:

    Не можливо.

    У разі введення на території України надзвичайного абовоєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинатидержавний кордон особи з інвалідністю за наявності:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    ххх

    Документи що підтверджують інвалідність отримані закордоном. Чи можна за такими документами перетнути кордон:

    Не можливо.У разі введення на території України надзвичайного абовоєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинатидержавний кордон за наявності довідки до акта оглядумедико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, якепідтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чипосвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомогивідповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогуособам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не маютьправа на пенсію, та особам з інвалідністю», в якихзазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отриманняпільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чисоціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    ххх

    На період дії на території України воєнного стану встановлення інвалідності вперше або проведення медико-соціальної експертизи вимушено переселеним особам, які перебувають за кордоном, проводиться з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 № 225 про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України», тобто екстериторіально і заочно.

    Якщо у людини є необхідні медичні документи й обстеження, їй потрібно надіслати їх українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на території України для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о).

    Лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

    Якщо у разі звернення для встановлення інвалідності особа не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Крім того, експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Богдане.

    Правилами перетинання державного кордону https://ips.ligazakon.net/document/view/KP950057?a... передбачена можливість виїхати тільки чоловікам, які мають дружину із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв'язки, інвалідність (абзац третій пункту 2-1 Правил).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Перетнути кордон Ви можете лише як особа що супроводжує інваліда, або особа, що супроводжує особу, що потребує постійного догляду, а їз зазначеного Вами Ви постійний догляд за дружиною не оформляли, отже перетнути кордон не зможете.

    Порядок встановлено: Пункт 2-1, 2-2 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2--2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2--2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2---2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня, Богдан!

    НАЖАЛЬ НІ, ЛИШЕ У РАЗІ ВСТАНОВЛЕННЯ ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ ВАШІЙ ДРУЖИНІ.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам необхідно до , оформити у міської ради( виконавчий комітет)

    акт встановлення факту здійснення догляду за татом – Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

    Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Також треба посвідчення , паспорти , свідоцтва про народження та витяг з реєстру територіальної громади про зареєстроване місце проживання з родичкою ,яка потребує догляду , через портал ДІЯ замовте.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України