Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 20 лютого 2023, питання №80956 150₴

Продаж авто за кордоном, яке знаходиться на укр реістрації, власник я і авто моє.

Я є власником авто і хочу продати його за кордоном іншому громадянину України.
Я сам виїзджаю з України на власному авто в німечинну.
Як переоформити авто новому власнику після продажу в Німечинні!? Щоб це авто було вже юридично на ньому
Дякую

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Короткий ответ на этот вопрос: нет, продать автомобиль на иностранных номерах в Германии невозможно!

    Для того, чтобы продать автомобиль, к примеру, на украинских номерах, его нужно сначала снять с учёта, потом поставить на учёт. Эти действия возможно осуществить только в стране регистрации автомобиля, т.е. в Украине. Консульство Украины не может снимать и ставить на учёт автомобили.

    Известен только один вариант возможности продажи автомобиля в Германии: генеральная доверенность.

    В идеале можно оформить генеральную доверенность в консульстве Украины. Однако, на сегодняшний день, записаться в консульство на доверенность проблематично.

    Другой путь:

    1. Доверенное лицо или Вы идете в Украине в МРЕВ (сервисный центр), где берет образец доверенности, которая их устроит.
    2. На основе образца делаете у немецкого нотариуса генеральную доверенность на немецком языке в пользу нового владельца.
    3. Ставите апостиль в Германии.
    4. Делаете в Украине перевод доверенности.
    5. Заверяете перевод у нотариуса.

    ЕСЛИ ДОВЕРЕННОСТЬ С ПРАВОМ ПРОДАЖИ АВТО, ТО ДОВЕРЕННОЕ ЛИЦО СМОЖЕТ ЕГО ПРОДАТЬ В УКРАИНЕ (НО ТОЛЬКО НЕ СЕБЕ, А ТРЕТЬЕМУ ЛИЦУ).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Романе!

    Це не дуже складно, але певні нюанси є...

    По-перше, Вам треба укласти та підписати з покупцем договір купівлі-продажу транспортного засобу, тримати гроші та передати покупцеві транспортний засіб із усіма документами на нього та полісом страхування ОСЦПВ.

    По-друге, повідомити про продаж авто свого страховика (стаття 32 пол. 1. закону «Про обов’язкове страхування, Гарантійний фонд страхування та відповідний страхувальний орган Німеччини).

    По-третє, повідомити про продаж транспортного засобу Сервісний центр МВС України.

    По-четверте, повідомити в уповноважений орган по реєстації авто Німеччини (Anmeldung).

    Складати договір куплі-продажу бажано у двох мовних версіях – немецькій та українській. Це дозволить уникнути подальших проблем та непорозумінь із покупцем. Зважайте, що в документі обов’язково мають бути вказані точні реквізити обох сторін. Також, зверніть увагу, громадяни України, які приїхали до Німеччині після 24 лютого 2022 року та перебувають тут короткостроково (менше 6 місяців), для продажу автомобіля з українською реєстрацією на не зобов’язані відвідувати німецький упововажений орган. Достатньо лише підписати з покупцем договір купівлі-продажу, повідомити про продаж свою страхову компанію (якщо ви їздили в Німеччині на авто на підставі короткострокового страхування ОСЦПВ чи Green Card), а також надати відповідну інформацію про зміну власника МВС України. Якщо ж ви перебуваєте на території Німеччини довгостроково та зареєстрували свій автомобіль у Anmeldung, маєте повідомити про продаж транспортного засобу й туди.

    Як повідомити про продаж авто з українською реєстрацією страхову компанію та МВС.

    Після підписання угоди щодо продажу автомобіля, продавець має 14 днів, щоби повідомити про це страхову компанію. Збираючись до страховика, найкраще взяти з собою договір купівлі-продажу транспортного засобу, адже потрібно буде надати певну інформацію про покупця авто, а саме його:

    • ім’я та прізвище;
    • адресу;
    • документ, що підтверджує підставу перебування в Німеччині

    Якщо покупцем виступає юридична особа, знадобиться юридична адреса та номер NIP / KRS. Щодо інформування МВС України, подати заявку про продаж транспортного засобу можна через офіційний сайт служби.

    Повідомлення про продаж авто з українськими номерами до уповноваженого тренспортного органу Німеччини.

    Це можна зробити поштою, а саме надіславши документи рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Також можна звернутися через портал електронних послуг (використовуючи довірений профіль. Якщо ви плануєте подавати заяву особисто, не забудьте взяти з собою посвідчення особи. Також майте на увазі, що, якщо транспортний засіб перебуває у спільній власності, вимагається присутність всіх співвласників або наявність довіреностей від них.

    Який би спосіб повідомлення про продаж авто ви ні обрали, до заповненої та підписаного повідомлення про продаж транспортного засобу,можливо прийдеться додати декілька додаткових документів:

    • згоду на обробку особистих даних ;
    • документ, на підставі якого відбулося відчуження транспортного засобу (наприклад, договір купівлі-продажу, рахунок-фактура);
    • документ, що посвідчує особу іноземця (громадянина України);
    • документ, що підтверджує легальне тимчасове проживання іноземця (громадянина України) в Німеччині.

    Звичайно, висилаються поштою не оригінали, а ксерокопії документів.

    Що буде, якщо не повідомити зазначені вище органи про продаж автомобіля?

    До оповіщення про продаж автомобіля відповідних служб варто поставитися відповідально. Перш за все, станом на сьогодні за неподання повідомлення про продаж авто передбачені штрафи. Але справа навіть не в фінансовому покаранні за невиконання закону. Адже варто розуміти, що, вчасно проінформувавши відповідні інстанції про зміну власника автомобіля, ви захищаєте саме свої власні інтереси, знімаючи з себе подальшу відповідальність за авто. Повідомивши усіх належним чином, ви не отримаєте повідомлення про штраф, якщо новий власник вашого транспортного засобу перевищить швидкість, та уникнете спілкування з поліцією, якщо ваше авто буде використано для якогось злочину.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Дерій Владислав Олегович
    43.3%

    Доброго дня, Романе!

    ДЛЯ ПРОДАЖУ АВТО В НІМЕЧЧИНІ , НАВІТЬ, ЯКЩО ПОКУПЕЦЬ УКРАЇНЕЦЬ, ПОТРІБНО ЗНІМАТИ МАШИНУ З УКРАЇНСЬКОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ТА СТАВИТИ НА НІМЕЦЬКУ.

    Продаж авто відбувається в декілька етапів:

    1) розмитнення автомобіля. Для цього потрібно мати реєстрацію у Німеччині (Anmeldung) та документи на сам автомобіль (право власності із засвідченим перекладом). Якщо все це є, потрібно взяти поштовий індекс у регіональному відділенні митної служби (Zoll) https://www.zoll.de/DE/Service/Dienststellensuche/Ausfuhrzollstelle/Schritt_02/_function/Dienststellensuche_Anliegen_Ausfuhr_Formular.html > Weiter > PLZ eingeben > Suche starten > Zur Dienststelle

    та заповнити три форми :

    1. https://www.formulare-bfinv.de/ffw/action/invoke.do?id=0350
    2. https://www.formulare-bfinv.de/ffw/action/invoke.do?id=0060
    3. https://www.formulare-bfinv.de/ffw/action/invoke.do?id=3820

    З заповненими формулярами йдете до митного управління. Там же на місці сплачуєте податок на автомобіль (KFZ-Steuer).

    2) складаєте договір купівлі-продажу. У Німеччині це робиться у довільній формі, спеціального бланку немає, як і необхідності засвідчувати угоду у нотаріуса. Обов’зково:

    • перевірте наявність у покупця прописки;
    • якщо покупець не громадянин Німеччини, попросіть Meldebescheinigung або інший документ;
    • обов’язково вкажіть не лише дату, а й час передачі автомобіля.

    Можливо, у Вашому випадку доцільніше оформити генеральну довіренність на авто

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Романе!

    МОЖЛИВО ЛИШЕ УКЛАСТИ ДОГОВІР, АЛЕ НЕ ЗДІЙСНИТИ ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЮ. ЦЕ ТІЛЬКИ В УКРАЇНІ.

    1. Для укладення договору купівлі-продажу автомобіля Ви можете звернутись разом з покупцем до консульства України в Німеччині. Вони вчиняють такі дії і це чітко визначено законодавством.

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    27.12.2004 № 142/5/310

    Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text

    3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів

    3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

    3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

    При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

    3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

    {Підпункт 3.3.3 пункту 3.3 глави 3 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 4212/5/535 від 24.11.2021}

    3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

    3.3.5. Не допускається посвідчення договорів відчуження автомобілів, безоплатно переданих (або проданих на пільгових умовах) особам з інвалідністю відповідними органами праці та соціального захисту населення (Порядок забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 (зі змінами).

    {Підпункт 3.3.5 пункту 3.3 глави 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2521/5/279 від 23.07.2020}

    3.3.6. Договори про відчуження повітряних суден, катерів, яхт, моторних човнів посвідчуються з дотриманням вимог підпунку 3.1.7 цього Положення (Порядок ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.97 № 1069).

    2. Коли буде укладено договір купівлі-продажу, особа буде тільки формальним власником. Новий власник зможе приїхати в Україну та оформити авто на себе на підставі договору купівлі-продажу.

    Але все ж для повернення в Україну я радив би формальному на той момент власнику все ж видати довіреність на право керування. Це також можливо зробити в консульстві

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Укладіть нотаріальний договір у консульській установі купівлі -продажу.

    Власник новий зможе зайнятися перереєстрацією на себе після повернення в Україні, самостійно ,або через представника за окремою довіреністю.

    Консульські установи України вчиняють такі нотаріальні дії: посвідчують угоди (договори, заповіти, доручення тощо), крім іпотечних договорів, угод про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні; вживають заходів до охорони спадкового майна; видають свідоцтва про право на спадщину; видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя; засвідчують вірність копій документів і виписок з них; засвідчують справжність підпису на документах; засвідчують вірність перекладу документів з однієї мови на іншу; посвідчують факт, що громадянин є живим; посвідчують факт знаходження громадянина в певному місці; посвідчують тотожність громадянина з особою, зображеною на фотокартці; посвідчують час пред’явлення документів; приймають в депозит грошові суми і цінні папери; вчиняють виконавчі написи; приймають на зберігання документи; вчиняють морські протести. Законодавством України можуть бути передбачені й інші дії, що вчиняються консульськими установами України (стаття 38 Закону Про нотаріат)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України