Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 09 лютого 2023, питання №80378 150₴

Налог на вывеску - лайтбокс

Добрый день!

Есть ли налог на лайтбокс без названия фирмы и адреса, просто картинка? Если есть налог то в каком размере?
Пример внешнего вида лайтбокс.

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый день, Игорь!

    Правила оформления световых коробов входят в общие правила оформления и размещения вывесок. В законодательстве нет отдельно отведенных пунктов под конкретные типы конструкций, поэтому на лайтбоксы распространяются те же требования, что и на любую другую вывеску.

    Оформление лайтбоксов традиционно начинается с согласования права на его размещение. Порядок его получения зависит от того, будет ли короб содержать рекламу. Если на нем будет написано “пекарня-кондитерская Волконский” и это наименование будет совпадать с зарегистрированным юридическим именем, то он будет информационной вывеской. Если на нем будет написано “самые свежие круассаны”, то это - рекламная вывеска. Однако, если лайтбокс будет крышной установкой, он уже никогда не будет информационной вывеской, только рекламной.

    Как получить разрешение на информационную и рекламную вывеску мы писали в наших предыдущих статьях, а сейчас давайте пройдемся по требованиям к размещению светового короба.иКакой лайтбокс не будет соответствовать закону?

    Тот, который изготовлен из материалов с низкой стойкостью к механическим повреждениям и неблагоприятным погодным условиям.

    Тот, чьи материалы будут полностью противоречить архитектурному решению фасада. Особенно если это исторический ареал. Пластик на фасаде с барельефами будет недопустим. Сюда же относится форма, цвет и шрифт - все должно мало-мальски гармонировать со стилистикой здания.

    Тот, который будет закрывать скульптурный декор или ограждения балконов фасада. Лайтбокс, закрепленный на балюстраде или других поддерживающих элементах, скорей всего забракуют.

    Тот, который больше чем на 30% закрывает витрину, окно или стеклянную часть входных дверей.

    Тот, который размещен в непосредственной близости от памятных знаков. То есть, если на фасаде висит небольшая каменная плита (обелиск) в честь участников первой мировой войны потому что здание имеет отношения к этому историческому событию, то лучше разместить вывеску дальше, чем на 2 метра от нее.

    Тот, площадь которого превышает 3 кв м, иначе он не будет уже считаться вывеской, но рекламной конструкцией. Касательно размеров, то даже если они будут входить в регламент, но конструкция все равно будет выступать за пределы фасада, ее скорей всего попросят уменьшить или разместить так, чтобы она находилась в рамках площади здания.

    Тот, который размещен на здании, которое еще строится или его не ввели в эксплуатацию.

    Тот, который содержит информацию, написанную НЕ на украинском языке, если ей (информации) не была предоставлена правовая защита согласно законодательства.

    Тот, техническое состояние которого составляет угрозу жизни, здоровью и безопасности людей, о чем свидетельствует соответствующий акт с фотофиксацией и подписью балансодержателя или представителя КП “Киевреклама”.

    Правила оформления лайтбоксов: подсветка

    Во-первых, никаких световых панелей быть не может, если вывеска предполагается на фасаде здания в рамках зоны с ограниченным использованием вывесок. В такой не разрешены мониторы с динамической подсветкой и подсветкой с движимыми элементами.

    Остальные правила касаются организации подсветки согласно действующим госнормам по строительству и безопасности.

    Световые элементы лайтбоксов (например, кабели питания) должны быть оформлены в герметичные коробы, окрашенные в цвет фасада. Если это невозможно, их нужно прятать так, чтобы они были незаметными.

    В основном есть ряд положений касательно комфорта и безопасности передвижения вблизи светящейся вывески. Она не должна служить зрительной преградой во время управления автомобилем, она не должна ярко освещать жилые и нежилые помещения, даже если они в соседнем сооружении.Функционирование подсветки не должно противоречить требованиям к безопасности - пожарной, санитарной, электрической и экологической.Все световые вывески должны включаться вместе с городским освещением с наступлением темноты. Организации, работающие исключительно в светлое дневное время могут использовать вывески без освещения.В случае несоответствия вышеперечисленным требованиям световых коробов или любых других конструкций вывесок их владелец навряд ли получит разрешение. Самовольно размещенные вывески с явными нарушениями подлежат демонтажу за счет владельца.
    Что касается сборов с такого вида световой рекламы, вывесок и указателей, то их определение обычно находится в компетенции местных органов самоуправления. Порядок оформления и эксплуатации утверждается соответствующими постановлениями.
    ВЫВОД: Предварительно могу сказать, что в Вашем случае такой лайтбокс - это не реклама, поэтому ничего за него платить и не прийдется!

    Если у Вас возникнуть дополнительны вопросы, можете обратиться ко мне персонально, нажавши кнопку "обратиться" возле моего профиля.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Несмотря на отсутствие названия или адреса, данный лайтбокс относиться к наружной рекламе. Налога, как такового, на наружную рекламу нет. Местным советом выдаться разрешение на размещение такого объекта и оно является платным, размер определяется местным советом.

    Но и здесь есть нюансы, в зависимости от собственника строения на котором размещена реклама и т.д.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня. Архітектура міста в умовах сучасного ритму життя і технічного прогресу зберігається в первозданному вигляді дуже рідко. Найчастіше її порушують рекламні конструкції, які монтуються на дахах і фасадах будівель. Вони забезпечують просування бренду, впізнаваність компанії, виконують навігаційну функцію і приваблюють клієнтів. Однак в міський пейзаж світлові об'ємні букви, лайтбокси, фасадні вивіски, сітілайти та інші рекламні об'єкти вписують рідко.

    ПРАВИЛА УСТАНОВКИ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

    Найбільш суворі критерії для рекламних конструкцій розроблені щодо історичної частини міста. Оскільки її потрібно максимально зберегти в чистому вигляді, зокрема, для підтримки туризму, правила забороняють монтаж зовнішньої реклами на балконах і вище першого поверху. Також не можна закривати позначення вулиць, таблички, які повідомляють про архітектурні пам'ятки, вікна і вітрини більш ніж на 30%. Також в історичній частині мегаполісу заборонено встановлювати мерехтливі рекламні конструкції з пульсуючим підсвічуванням – табло, екрани.

    Що стосується установки рекламних об'єктів в цілому, то відповідно до законів про безпеку дорожнього руху та благоустрій територій населених пунктів монтаж зовнішньої реклами будь-якого роду здійснюється після дозволу органів місцевої влади міської адміністрації або сільської ради.

    Дане правило стосується випадків розміщення на будівлях державної власності. В інших ситуаціях монтаж здійснюється після узгодження з власником будівлі або території, де планується розташування об'єкта. Тому рекомендуємо вам замовити зовнішню рекламу лише після того, як ви отримаєте необхідні дозвільні документи.

    Звичайно, деякі підприємці не хочуть витрачати час на узгодження і розміщують вивіски відразу після їх виготовлення. У такому випадку існує ймовірність їх демонтажу, і не факт, що він буде виконаний акуратно. В результаті рекламна конструкція може пошкодитися, і щоб знову її встановити, доведеться витратити не лише час на дозвіл, а й фінанси на повторне виготовлення.

    Що ще має враховуватися при монтажі великих рекламних конструкцій

    Згідно Закону України "Про рекламу" 270/96-ВР, редакція від 26.07.2018:

    • Відстань до навігаційних об'єктів. Не менш 5 м до краю проїзджої частини та 5 м до поверхні дорожнього полотна при розміщенні на мостах та естакадах або у випадках, коли рекламна конструкція виступає за межі дороги. Також вони не повинні затуляти дорожні знаки і встановлюватися в місцях концентрації ДТП.
    • Не можна перекривати декоративні та скульптурні елементи фасаду, а також обмежувати доступ до проведення ремонтних робіт на стінах будівлі.
    • Освітлення зовнішньої реклами не повинно заважати мешканцям будинку і учасникам дорожнього руху.
    • На об'єктах, які входять до переліку ЮНЕСКО, проводити установку будь-яких виробів не можна в принципі.
    • Відповідність пожежним і експлуатаційним нормам.
    • Техобслуговування із застосуванням спецтехніки допускається в період з 21-00 до 7-00. При цьому заїжджати на пішохідні доріжки заборонено.

    Що стосується несвітлових вивісок-табличок компактного розміру (до 1 кв. м.), що розміщуються на фасаді, то з ними все простіше: ніяких погоджень не треба. Досить того, щоб вони відповідали встановленим технічним нормам.

    Але коли мова йде про габаритні конструкції, то отримання дозволу не уникнути. І якщо з власниками приватних будинків домовитися простіше, то узгодження з державними органами – процес тривалий.

    Етапи узгодження розміщення зовнішньої реклами з органами влади:

    1. Подача заяви в центр надання адміністративних послуг.

    2. Засідання комісії реклами та естетики міста з розгляду документів замовника.

    3. Підписання заяви головним архітектором міста.

    Дані етапи – попередні. У разі їх успіху видається дозвіл в двох примірниках і визначаються контролюючі інстанції, з якими потрібно погодити роботи. Залежно від територіального розміщення та типу виробу це можуть бути:

    • Управління ДАІ – якщо об'єкт розташовується менш ніж в 5 метрах від дороги.
    • КП "Електроавтотранс" – коли банерні розтяжки плануються на опорах ліній міського транспорту.
    • КП "Міськсвітло" – потрібне узгодження при розміщенні на світильниках і ліхтарях.
    • КП "Обленерго" – якщо монтується фасадна вивіска, лайтбокс, сітілайт, світлові об'ємні букви, які потрібно живити від електромережі.

    Далі комітет подає дозвіл в виконавчу інстанцію. Вона його затверджує на засіданні, після чого управління архітектури видає паспорт на конструкцію і укладає договір з її власником, а також призначає орендну плату.

    ФАСАДНІ ВИВІСКИ ТА ІНШІ ІНСТАЛЯЦІЇ: ЗОНИ РОЗМІЩЕННЯ

    Нові правила включають зонування установки рекламних засобів. Воно дозволяє раціонально використовувати навколишній простір і врахувати потреби людей, а також витримати відповідність конструкції архітектурним, історичним і культурним обставинам. Такий підхід допоможе вивісці максимально вписатися в міський пейзаж.

    Згідно зонування розміри монтованих виробів зменшуються у напрямку від околиць до центру міста. Щоб замовити вивіску в Києві і не помилитися з форматом, ознайомтеся з переліком, який містить всі локації з урахуванням вулиць, бульварів, проспектів, парків та інших об'єктів.

    Поділ рекламних конструкцій за розмірами:

    • малі – до 2,16 м2;
    • середні – до 8,0 м2;
    • великі – до 36,0 м2;
    • великогабаритні – до 75,0 м2.

    При монтажі необхідно дотримуватися відстань між ними. Крім того, пам’ятайте, що вивіска не повинна містити контент, що виходить за рамки пристойності, ображати релігійні та етичні погляди, або рекламувати заборонений до продажу товар.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день.

    Согласно ст. 16 Закона Украины "О рекламе", размещение наружной рекламы в населенных пунктах проводится на основании разрешений, предоставляемых исполнительными органами сельских, поселковых, городских советов.

    В г. Киеве действует распоряжение от 05.02.2019г. о порядке размещения внешней рекламы в г. Киеве. (см. по ссылке: https://reklama.kyivcity.gov.ua/files/2019/7/9/207... 0)

    Также действуют типовые правила размещения внешней рекламы утвержденные Постановлением КМУ от від 29.12. 2003 г. № 2067 ( см. по ссылке https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2067-2003-п#Te... )

    Согласно указанным (типовым) правилам, вывеска или табличка - элемент на доме, здании или сооружении с информацией о зарегистрированном наименовании лица, знаки для товаров и услуг, относящихся такому лицу, виде его деятельности (если это не следует из зарегистрированного наименования лица), время работы, расположен на внешней поверхности дома, здания или сооружения не выше первого этажа или на этаже, где располагается собственное или предоставленное в пользование лицу помещение (кроме, случаев, когда субъекту хозяйствования принадлежит на праве собственности или пользования все здание или сооружение), у входа в такое помещение , который не является рекламой

    По общиму правилу, наружная реклама - реклама, которая размещается на специальных временных и стационарных конструкциях, расположенных на открытой местности, а также на внешних поверхностях домов, сооружений, на элементах уличного оборудования, над проезжей частью улиц и дорог.

    К специальным конструкциям относятся - временные и стационарные рекламные средства (световые и несветовые, наземные и неназемные (воздушные), плоские и объемные стенды, щиты, панно, транспаранты, тролли, таблички, короба, механические, динамические, электронные табло, экраны, панели, тумбы, сложные пространственные конструкции, аэростаты, воздушные шары и т.д.), которые используются для размещения рекламы.

    Наружная реклама размещается на основании разрешений и в порядке, установленном исполнительными органами сельских, поселковых, городских советов в соответствии с настоящими Правилами. Выдача (отказ в выдаче, переоформлении, выдача дубликата, аннулирования) разрешения на размещение внешней рекламы осуществляется в соответствии с Законом Украины "О разрешительной системе в сфере хозяйственной деятельности.

    Т.е. реклама Вашего кафе в виде вивески на входе здания (помещения) кафе, а также мимоходы возле кафе (как наземная рекламная конструкция) , размещение рекламы на конструкции (на клумбе) возле кафе, являются внешней рекламой и на такое размещение необходимо получить разрешение в управлении рекламы КМДА https://reklama.kyivcity.gov.ua/

    Внутрення реклама согласно ст. 1 ЗУ "О рекламе", - реклама, размещаемая внутри зданий, сооружений, в том числе в кинотеатрах и театрах во время, до и после демонстрации кинофильмов и спектаклей, концертов, а также во время спортивных соревнований, проходящих в закрытых помещениях, кроме мест торговли (в том числе буфетов, киосков, лотков), где может размещаться информация о товарах, непосредственно в этих местах продаются.

    Т.е. рекламная вывеска внутри Вашего кафе является внутренней рекламой и не требует получение разрешения, а должно согласовываться лишь с собственником помещения кафе (если кафе у Вас в аренде/субаренде) (статья 17 ЗУ "О рекламе").

    Плата за получение разрешения в бюджет громады устанавливается решением сессии или сполкомом городского совета.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Ігоре!

    Відповідно до п.2 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 №2067,

    вивіска чи табличка - це елемент на будинку, будівлі або споруді з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать такій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщений на зовнішній поверхні будинку, будівлі або споруди не вище першого поверху або на поверсі, де розташовується власне чи надане у користування особі приміщення (крім, випадків, коли суб’єкту господарювання належить на праві власності або користування вся будівля або споруда), біля входу у таке приміщення, який не є рекламою.

    Згідно п.48 вивіски чи таблички повинні розміщуватися без втручання у несучі конструкції, легко демонтуватися, щоб не створювати перешкод під час робіт, пов’язаних з експлуатацією та ремонтом будівель і споруд, на яких вони розміщуються, не повинні відтворювати зображення дорожніх знаків, не повинні розміщуватися на будинках або спорудах - об’єктах незавершеного будівництва, площа поверхні не повинна перевищувати 3 кв. метрів.

    Якщо вивіска задовольняє всім описаним вище критеріям, то на неї оформлюють паспорт інформаційної вивіски, якщо ні, то вивіска вважається рекламною і на неї треба отримувати дозвіл на рекламу.

    Відповідно до ст. 16 Закону України «Про рекламу» «розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться виключно на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил , що затверджуються Кабінетом Міністрів України».

    На основі вищезазначеного Закону та Правил, органи сільських, селищних, та міських рад розроблюють порядки розміщення зовнішньої реклами в конкретному місті (регіоні) та чітко визначають відповідальний орган, який здійснює контроль за дотриманням норм законодавства в сфері зовнішньої реклами та орган, що надає дозволи на її розміщення.

    Дозвіл видається строком на 5 років, якщо інше не зазначено в заяві власника реклами та є підставою для розміщення зовнішньої реклами, а також виконання робіт, пов’язаних з розташуванням рекламного засобу.

    В середньому оплата за вивіску, оформлену дозволом на рекламу або рекламну конструкцію становить близько 350грн за квадратний метр. Залежно від місця розміщення конструкції діють свої коефіцієнти. Здійснювати цей платіж потрібно буде тільки в тому випадку, якщо місце, на якому розміщена вивіска чи рекламна конструкція знаходиться у комунальній власності, якщо ж місце знаходиться у приватній власності - щомісячних платежів не потрібно буде здійснювати. За інформаційну вивіску, на яку оформлений паспорт інформаційної вивіски навіть якщо вона розташована на будівлі, яка знаходиться в комунальній власності також платити нічого не потрібно.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Ваша вивіска називається панель-кронштейн.

    Загальні вимоги такі:

    площа геометричної не може перевищувати 0,5 кв.м;

    крайня точка виносу не повинна виступати від стіни більше ніж на 800 мм,

    відстань від його нижньої точки до поверхні тротуару не може бути меншою ніж 2,5 м.

    Освітлення вивісок на кронштейнах може бути:

    зовнішнє, за допомогою ламп з монохромним світлом та спрямовуватися безпосередньо на вивіску;

    вмонтоване всередині вивіски (при цьому світяться лише літери чи зображення, фон залишається непрозорим та неосвітленим);

    вмонтовані на торці кронштейна (освітлюється від зовнішнього контуру);

    вивіска може бути виготовлена зі світлових трубок (неонових або діодних), які формують зображення чи напис;

    кабелі живлення світлових елементів, сигналізації тощо повинні бути вмонтовані у короби, які пофарбовані у колір фасаду, або прикріплені таким чином, щоб бути непомітними для пішоходів;

    світлове оформлення вивіски не повинно засліплювати учасників дорожнього руху, а також не повинно освітлювати вікна житлових будинків; освітлення вивісок повинно вмикатися з настанням темряви одночасно з вуличним освітленням;

    Підставою для виготовлення та встановлення вивіски є погоджений у встановленому порядку паспорт вивіски.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України