Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 06 січня 2023, питання №78071

Вернуть товар без чека

Здравствуйте, купил монитор в интернет магазине, он мне не подошёл, хочу вернуть в течение 14 дней, но когда забирал посылку потерял чек, есть только гарантийный талон, в магазине ответили что без чека не возможно вернуть, я попросил сделать мне копию чека, сказали что не хранят копий и ничем не могут помочь, у меня нет шансов вернуть товар без чека?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    По номеру монітора і гарантійному посвідченню вони зобов'язані за Вашою заявою видати Вам дублікат чеку та прийняти товар.

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ігоре.

    Зберігати чеки з магазинів - відмінна звичка. Особливо якщо справа стосується дорогих покупок і обліку витрат. Але що робити, якщо ви втратили або просто викинули цей документ, а з придбаним виробом виникли проблеми? Є хороші новини: Закон «Про захист прав споживачів» передбачає повернення товару без чека. Але є і погані новини: більшість продавців постарається переконати вас у зворотному.

    Якщо в магазині розроблений регламент для таких ситуацій, проблем не виникне. Найчастіше менеджер перевіряє касову стрічку за той день, в який була зроблена покупка, і повторно роздруковує чек. Далі покупець заповнює стандартну заяву про обмін або повернення грошей за товар і отримує необхідну. Але іноді представники магазину порушують права споживачів, відмовляючись приймати товари належної або неналежної якості без чека. У цих випадках потрібне втручання кваліфікованого юриста.

    Правила повернення товару без чека

    Процедура повернення товару без касового чека практично нічим не відрізняється від стандартної. Єдиний виняток - в заяві потрібно вказати, що покупка здається без документів. Підтвердити факт придбання товару в конкретному магазині можна й іншим шляхом:

    • звірити штрих-код на упаковці з базою продавця;
    • пред'явити гарантійний талон або паспорт виробу з печаткою організації торгівлі;
    • привести свідків.

    При поверненні бракованого товару без чека покупець має право вимагати замінити товар на аналогічний, знизити його вартість або повернути сплачені кошти. Ці правила діють протягом усього терміну гарантії або терміну придатності продукції. Якщо терміни не були позначені виробником, закон встановлює єдиний період - 2 роки з моменту продажу. На повернення товару належної якості дається 14 днів.

    Дуже часто магазини відмовляються приймати назад товар, придбаний на розпродажах. Подібна умова - грубе порушення прав споживача. Відповідно до закону, уцінену продукцію можна повернути тільки в двох випадках: якщо ціну знизили через брак або якщо ви купили вживаний виріб.
    Судова практика

    З одного боку, відсутність чека не повинна заважати продавцеві прийняти покупку назад. З іншого боку, цей документ необхідний магазину, щоб правильно провести операцію з видачі грошей з каси. В іншому випадку компанію може оштрафувати податкова служба. Але судді найчастіше стають на бік споживача. У цих ситуаціях магазин не тільки повертає покупцеві витрачені їм гроші, а й виплачує пеню за кожен день прострочення і штраф за Законом «Про захист прав споживачів».

    Матеріали: https://advokat-lviv.com/zakhyst-prav-spozhyvachiv...

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України