Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 10 грудня 2022, питання №76858

Як усиновити дитину нинішнім чоловіком

Скажіть будь ласка який порядок дій при усиновленні нинішнім чоловіком дітей від першого шлюбу. Рідний батько дітей не проти усиновлення(батьк.прав не позбавленний).
Як довго цей процес займає часу? Які потріьні документи?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    При бажанні законного чоловіка усиновити (удочерити) дітей дружини або чоловіка від першого шлюбу, необхідно звернутися в службу у справах дітей та отримати висновок про доцільність усиновлення. Перелік документів, які вимагаються для отримання рішення, наведено нижче:

    • заява кандидата в усиновлювачі + копія паспорта
    • довідка про заробітну плату або декларація про доходи
    • заява другого з подружжя і згода дітей (з 10 років)
    • довідка з поліклініки про стан здоров’я дитини
    • документ, що підтверджує право власності на житло
    • медичний висновок про стан здоров’я усиновителя
    • довідка про те, що усиновитель не позбавлений батьківських прав
    • копія свідоцтва про народження дітей
    • довідка про реєстрацію місця проживання (раніше — довідка про склад сім’ї)
    • довідка про несудимість усиновителя
    • копія свідоцтва про одруження

    Крім того, до перерахованого вище списку слід додати один із таких документів: нотаріально завірена згода біологічних батька або матері на усиновлення дитини, рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання недієздатним або копія свідоцтва про смерть батька (матері), рішення суду про визнання безвісно відсутнім або померлим.

    Копії документів надаються разом з оригіналами. Термін видачі рішення служби у справах дітей становить 10 днів з моменту звернення. За надання висновку соцслужби про доцільність усиновлення дитини дружини (або чоловіка) плата не стягується.

    Зібравши всі необхідні документи, усиновителю необхідно звернутися із заявою про усиновлення до суду, за місцем проживання дитини. Крім основних вимог, заява також може містити клопотання про зміну прізвища, імені та по батькові дитини.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Наталія.

    Аби чоловік мав право на усиновлення при живому біологічному батьку, спочатку позбавити останнього батьківських прав. Без цього ніяк.

    Але бажано знати, з якою метою Ви це робите. Якщо для отримання відстрочки або виїзду за кордон, головним є не факт біологічного батьківська або усиновлення, а факт утримання.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 Сімейного кодексу України.

    Не можуть бути усиновлювачами особи, які:

    1) обмежені у дієздатності;

    2) визнані недієздатними;

    3) позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

    4) були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;

    5) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

    6) зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

    7) не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

    8) страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я;

    9) є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;

    10) були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших кримінальних правопорушень;

    11) за станом здоров'я потребують постійного стороннього догляду;

    12) є особами без громадянства;

    13) перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем.

    Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір'ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різних додаткових правових послуг. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Я можу значно допомогти Вам з написанням тексту заяви до суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України