Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 грудня 2022, питання №76813

Могу ли я ещё учиться?

Я мобилизовалась в сентябре 2022. На должность повара столовой ВМО. Имею высшее экономическое образование. Мне 46лет. Что мне можно закончить, чтобы быть в офицерском или сержантском составе.

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам потрібно пройти відповідні курсы, зверніться до свого командира.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Відповідно до частини 5 статті 5 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"присвоєння та позбавлення військових звань військовослужбовців здійснюються в порядку, визначеному статутами Збройних Сил України, положеннями про проходження військової служби, положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

    Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України встановлено умови присвоєння первинного офіцерського звання особам сержантського і старшинського складу, які перебувають на військовій службі:

    - особам сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, у тому числі тим, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначенням на посади з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності;

    - військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити.

    Але, на час воєнного стану в Україні призначення військових рядового складу на офіцерські посади, якщо вони мають бойовий досвід, відбувається без підготовки відповідного рівня у закладах освіти та військових частинах.

    Про це йдеться в Указі Президента України №231/2022 від 11 квітня 2022 року, що вносить відповідні зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

    Відповідно до Указу Президента пункт 42 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України після абзацу третього доповнено новим абзацом такого змісту:

    "У період дії воєнного стану з метою оперативного доукомплектування військовослужбовцями посад сержантського і старшинського складу Збройних Сил України первинне військове звання сержантського і старшинського складу може бути присвоєно особам рядового складу, які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня, одночасно із призначенням на посади сержантського і старшинського складу наказом посадової особи, до повноважень якої належить призначення на посади, з дотриманням вимог абзацу четвертого пункту 102 цього Положення".

    У пункті 102 Положення доповнено абзацом такого змісту:

    "Особи рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби), які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня у вищих військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах) та у військових частинах, з урахуванням потреби доукомплектування Збройних Сил України в період дії воєнного стану можуть призначатися на посади сержантського і старшинського складу, за якими штатами воєнного часу передбачено військове звання до старшого сержанта (головного старшини) включно, з одночасним присвоєнням первинного військового звання сержантського і старшинського складу та з подальшим направленням на навчання у строки, що визначаються Міністерством оборони України".

    Накази по особовому складу є основними документами, які визначають службове становище офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу. Вони видаються посадовими особами, яким Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України і наказами Міністерства оборони надано право присвоєння військових звань, призначення на посади, укладення і продовження строку контракту, звільнення з військової служби.

    Особові справи військовослужбовців, які одержують первинні офіцерські звання, формуються відповідно до Наказу МОУ від 26.05.2014 № 333 "Про затвердження Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України".

    Отже, в теперішній час призначення офіцерського звання може відбуватися одночасно з призначенням на посаду.

    Військовослужбовець подає рапорт командирові. Командир готує подання щодо присвоєння військового звання військового звання до кадрового центру Збройних Сил України. Подання до присвоєння військового звання підписується командиром військової частини, скріплюється печаткою та направляється за підпорядкованістю до служби персоналу, яка готує проєкти наказів про присвоєння військових звань.

    У Поданні зазначаються військове звання за штатом, до присвоєння якого військовослужбовець подається.

    Окрім цього, командир заповнює паспорт військової посади, в якому зазначається характеристика посади та вимоги до кандидатів на посаду.

    Зазначені норми передбачені відповідно до Додатку 3, 5 до Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація була дост атньою, активуйте сіру галочку та залиште відгук.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено.

    Вам потрібно мати вищу освіту та пройти відповідні курси з перепідготовки. З освітою в принципі у Вас проблем немає, тому Ви маєте право претендувати прямо на посаду молодшого лейтенанта.

    Указ Президента України

    Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

    50. Військове звання молодшого лейтенанта присвоюється:

    {Абзац перший пункту 50 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 483/2021 від 27.09.2021}

    1) військовослужбовцям, які закінчили у воєнний час вищий військовий навчальний заклад, військовий навчальний підрозділ закладу вищої освіти за скороченою програмою навчання;

    2) особам сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, у тому числі тим, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначенням на посади з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності;

    {Підпункт 2 пункту 50 в редакції Указу Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    3) військовослужбовцям строкової військової служби, які прослужили не менше шести місяців, особам рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, військовозобов’язаним і жінкам, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі на посадах офіцерського складу та мають вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра, що відповідає профілю службової діяльності, та атестовані до присвоєння первинного військового звання офіцерського складу, з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності - для військової частини А0515;

    {Абзац четвертий пункту 50 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 483/2021 від 27.09.2021}

    4) військовослужбовцям сержантського та старшинського складу, які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов'язки;

    5) військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити;

    {Пункт 50 доповнено підпунктом 5 згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

    6) особам сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), які були призначені на посади осіб офіцерського складу та отримали вищу освіту.

    {Пункт 50 доповнено підпунктом 6 згідно з Указом Президента № 503/2016 від 14.11.2016}

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України