Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 30 вересня 2022, питання №73758 150₴

Продажа дома, приватизированного на 5 человек

Добрый день!
В приватизации дома участвовало 5 человек. Сейчас у каждого есть право на 1/5. Один из участников приватизации гражданин РФ. Были у нотариуса, получили информацию, что недвижимость, принадлежащая гражданам РФ в Украине, отходит государству. Возможно ли продать дом без участия этого человека? Если да, то каким образом?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Олено.

    НА ЖАЛЬ, БЕЗ УЧАСТІ СПІВВЛАСНИКА, ПРОДАТИ МАЙНО НЕМОЖЛИВО. ЗА ПЕВНИХ ОБСТАВИН ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПРОДАЖ СВОЇХ ЧАСТОК.

    ПРИ ЦЬОМУ ДО КІНЦЯ НЕ ЗРОЗУМІЛО, ПРО ПРАВО СПІЛЬНОЇ ЧИ ЧАСТКОВОЇ ВЛАСНОСТІ ЙДЕ МОВА. У ЗВ'ЯЗКУ З ЦИМ НАВОДЖУ НОРМИ ЗАКОНОДАВСТВА, ЩО СТОСУЮТЬСЯ ОБОХ ВИПАДКІВ.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    ...

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    3. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

    4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

    5. Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    ...

    Стаття 369. Здійснення права спільної сумісної власності

    1. Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    2. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    {Абзац перший частини другої статті 369 із змінами, внесеними згідно із Законом № 417-VIII від 14.05.2015}

    У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    {Абзац другий частини другої статті 369 із змінами, внесеними згідно із Законом № 417-VIII від 14.05.2015}

    Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

    3. Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном.

    4. Правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним із співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень.

    Стаття 370. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності

    1. Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом.

    {Частина перша статті 370 із змінами, внесеними згідно із Законом № 417-VIII від 14.05.2015}

    2. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

    3. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, здійснюється у порядку, встановленому статтею 364 цього Кодексу.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Дуже дивна відповідь нотаріуса! Цікаво, звідки він це взяв? Ніхто, насправді, не позбавляв власності громадян РФ в Україні, якщо в їх діяльності не було ознак прямої співпраці з ВПК агресора чи закликів до війни з Україною тощо!

    Рядові громадяни РФ мають таке саме право на власніть в Україні, як і її громадяни, і ніхто без законої причини не може їх того позбавити! Тому на жаль продати будинок без згоди одного з його власників не вдасться. В той же час, всі правочини, які завірені нотариально в РФ, в тому числі, згода на продаж будинку, не будуть поки що (на час війни, принаймні) визнаватися в Україні. Так що маємо до певної міри глухий кут. Знову ж таки, на жаль!

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись біля мого профілю!"

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Швидкого вирішення питання не має. На цей час жодні дії щодо майна належного громадянину РФ Ви в нотаріально не посвідчити.

    Єдине що Ви можете зробити - це звернутися до суду з позовом про припинення права власності на частку в спільному майні. Те що власник частки майна є громадянином РФ не є перешкодою для звернення до суду.

    Після прийняття судом рішення про припинення права власності на цю частку, Ви зможете продати будинок.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Алена.

    Если собственник 1/5 части который является гражданином РФ не проживает в Украине на законных основаниях (не имеет вида на жительство), то нотариус откажет ему в продаже, поскольку есть запрет предусмотренный - "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації Постанова КМУ від 03.03.2022 № 187 https://ips.ligazakon.net/document/view/kp220187?a... , а именно "введено мораторій на відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання Російською Федерацією або особами, пов'язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави Україна.

    Исходя из этого запрета другие собственники могут продать свои части если покупатель захочет приобрести 4/5 частей квартиры.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Можна спробувати , іншим співласникам звернутись до суду з позовом про припинення частки в спільному майні на підставі ст. 365 ЦК України. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

    Щодо припинення права власності на частку на підставі ст. 365 ЦК України є докладне розяснення змісту статтті та порядку її застосування в рішенні Конституційного суду.

    Або співласник з РФ укладає довіреність та відразу нотаріальну згоду на продаж своєї частки , але не на території РФ , а наприклад у Стамбулі , проставляють апостиль і довірена особа робить нотаріальний переклад на укр мову і вчиняє відповідні дії з продажу.

    Якщо всі варіанти не проходять , кожен продає належну йому частку, а частина майна громадянина рф блокується і переходить державі Україна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про приватизацію державного житлового фонду" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2482-12#Text):

    "Стаття 1. Поняття приватизації державного житлового фонду

    Приватизація державного житлового фонду (далі - приватизація) - це відчуження квартир (будинків),...".

    Закон України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2116-20#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. Для цілей цього Закону терміни вживаються в такому значенні:...

    резиденти - юридичні особи (їх філії, представництва), що здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України на території України, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких прямо або опосередковано є Російська Федерація та/або у яких Російська Федерація прямо або опосередковано чи юридичні особи, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких є Російська Федерація та/або у яких Російська Федерація прямо або опосередковано має частку у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, інше членство (участь у будь-якій формі) у юридичній особі;..".

    Пост. КМУ "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/187-2022-%D0%B...):

    "1. Для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації установити до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на:..

    2) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання Російською Федерацією або особами, пов’язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави Україна;

    3) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання на користь осіб, пов’язаних з державою-агресором, або на користь Російської Федерації.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 361. Право співвласника розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності

    1. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі...

    Стаття 369. Здійснення права спільної сумісної власності

    1. Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    2. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

    3. Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном.".

    ---

    Доброго дня, Олено! По-перше, у мене є сумніви, що Ваш будинок був приватизований - не підлягають, не підлягали приватизації будинки, які не були у державній власності. По-друге, громадян рф не є резидентом у розумінні навденого Закону про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності, тому інформація нотаріуса, що частка громадяника рф у будинку підлягає до відчуженя державі є, як я вважаю, помилковою, неналежною. По-третє, наведеною пост. КМУ про забезпечення захисту національних інтресів накладено мораторій не тільки на відчуження особами, пов'язаними з рф, нерухомого майна в Україні, а й відчуження нерухомого майна на користь цих осіб - тобто громадянин рф не має права як продажу, такі придбання нерухомого майна, в даному випадку не має переважного права придбання частки, що продається іншим учасником спільної часткової власності. Щодо спільної сумісної власності: по-перше, знову ж таки, громадян рф не має права на відчуження майна, тобто його згода не потрібна. Як я вважаю, правомірним буде продаж будинку за згодою 4/5 співласників своїх 4/5 часток у будинку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України