Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 27 сентября 2022, вопрос №73566 150₴

Разрешение на въезд

Здравствуйте подскажите пожалуйста я гражданин Украины мой отец гражданин Грузии и находиться на данный момент в Грузии . У него инвалидность второй группы . Впустят ли его в Украину в военное время ? Могу ли я оформить на него опекунство если его впустят ? И какие документы потребуются для этого всего ?

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    100%

    Доброго дня.

    Окремої заборони для в'їзду на території України громадянами Грузії не має. Якщо відносно Вашого батька не прийнято персонального рішення щодо заборони, якщо раніше ним не було допущено перевищення 90 денного строку перебування на території України протягом року, то жодних проблем з перетином кордону не буде.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ігоре.

    ТАК, ЗВИЧАЙНО, НЕ БАЧУ ОБМЕЖЕНЬ ЩОДО ЙОГО В'ЇЗДУ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ.

    ЯКЩО ВИ ЦІКАВИТЕСЬ ОФОРМЛЕННЯМ ОПІККИ З ПРИВОДУ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ АБО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, ТО НІЧОГО ДОДАТКОВОГО ОФОРМЛЮВАТИ НЕ ПОТРІБНО.

    ДОСТАТНЬО ЛИШЕ ФАКТУ НАЯВНОСТІ БАТЬКА З ІНВАЛІДНІСТЮ 2 ГРУПИ. ГРОМАДЯНСТВА В ДАНОМУ ВИПАДКУ РОЛІ НЕ ГРАЄ.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    ...

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    ...

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ігоре!

    Щодо в'їзду батька до України проблем не буде, а от щодо іншого - сказати важко...

    Ви мали би стовідсоткову підставу для відстрочки і виїзду за кордон, якщо б батько був громадянином України, а так навряд чи щось вийде. Скорше за буде відмова і в ТЦК та СП, і в Держприкордонслужбі. Або ж будуть серйозні проблеми з вирішенням цього питання.

    Будутьдодаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ігор!

    У продовження моєї відповіді...

    Інша справа, якщо батько оформить в Україні ПМЖ, або, ще краще, подасться на отримання українського громадянства і буде постійно проживати з Вами на Вашому утриманні! Тоді можна буде вирішувати і згадані Вами питання... Але це потребує часу та виконання певної процедури.

    Як захочете, можу Вам в цьому допомогти. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    То что Вы описуете, осуществить невозможно.

    ЕСЛИ БЫ ВАШ ОТЕЦ ИМЕЛ ВИД НА ЖИТЕЛЬСТВО В УКРАИНЕ, ПРОЖИВАЛ В УКРАИНЕ, НУЖДАЛСЯ БЫ В ПОСТОЯННОМ УХОДЕ И ПОЛУЧАЛ БЫ СОЦИАЛЬНЫЕ ВЫПЛАТЫ В УКРАИНЕ, ТОГДА ВЫ ИМЕЛИ БЫ ПРАВО НА ЕГО СОПРОВОЖЛЕНИЕ ЗА ГРАНИЦУ.

    ИНОСТРАНЕЦ-ИНВАЛИД НЕ МОЖЕТ ПРИЕХАТЬ В УКРАИНУ И ЭТИМ ПРЕДОСТАВИТЬ ПРАВО ВОЕННООБЯЗАНЫМ - РОДСТВЕННИКАМ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ.

    ОФИЦИАЛЬНОЕ СООБЩЕНИЕ ПОГРАНСЛУЖБЫ УКРАИНЫ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виїзд чоловіка, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи,

    а також

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми:

    Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

    Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

    Перетин державного кордону військовозобов’язаними для супроводу осіб з інвалідністю ІІІ групи законодавством України непередбачено.

    Документи, що підтверджують інвалідність:

    довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);

    або

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    або

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги

    відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ВОСПОЛЬЗОВАТЬСЯ ДРУГИМИ ОСНОВАНИЯМИ ДЛЯ ПЕРЕСЕЧЕНИЯ ГРАНИЦЫ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрій день!

    Так, согласно ч. 1 п. 6 Порядка продления срока пребывания и продления или сокращения срока временного пребывания иностранцев и лиц без гражданства на территории Украины, утвержденного Постановлением КМУ №150 от 15.02.2012г., срок пребывания иностранцев и лиц без гражданства на территории Украины продолжается в случае, когда они прибыли:

    1) по краткосрочной визе, а также из государств с безвизовым порядком въезда при наличии веских оснований (лечение, беременность или роды, уход за больным членом семьи, оформление наследства, подачи заявления о получении разрешения на иммиграцию или приобретения гражданства Украины, выполнения служебных обязанностей иностранным корреспондентом или представителем иностранного средства массовой информации и т.п.) и при условии представления подтверждающих документов - на период существования таких оснований, но не более 180 дней с даты последнего въезда в Украину.

    Его впустят если не принято решение судом о запрете на вьезд через те или иніе нарушения.

    далее сможете оформить опеку или постоянній уход.но так как отец иностранец возможен отказ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Не можу Вам додзвонитися за номером вказаним в контакті. Написав Вам на електронну пошту

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Игорь.

    Между правительствами Украины и Грузии есть соглашение о безвизовых поездках граждан. В связи с этим нет препятствий для вашего отца приехать в Украину.

    Далее необходимо будет оформить ему вид на жительство в Украине чтобы можно было объяснить в военкомате, что отец прибыл в Украину не как турист на 90 дней, а на более длительный срок. Также нужно иметь документы, подтверждающие его инвалидность. Документы должны быть с апостилем и переведены на украинский язык, подпись переводчика должна быть заверена нотариально. Закон Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" не содержит отдельных предписаний об отсутствии права на отсрочку если родители военнообязанного являются гражданами другого государства.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України