Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 серпня 2022, питання №72229

Яи ммає поліція право перевіряти телефон та галерею під час воєного стану?

Чи має поліція перевіряти телефон особисті речі під час воєного стану?, особенно телефон та галерею, переписки.

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Мають, але виключно в рамках процедури.

    Доступ до телефону і так далі взагалі може надаватись тільки в рамках кримінального провадження.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Чи можуть перевіряти телефони на українських блокпостах

    У законодавстві України цього не прописано. Але, згідно зі статтею 114-2 КК України, передбачено кримінальну відповідальність за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойові припаси в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного часу. Виходячи з цього, уповноважена особа на блокпості може перевірити фото та відео у телефоні або іншому пристрої на наявність заборонених об'єктів.

    1. Поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалася (не поширювалася) у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України чи Службою безпеки України або в офіційних джерелах країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    2. Поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

    3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України, або її представникам, або іншим незаконним збройним формуванням, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, за відсутності ознак державної зради або шпигунства -

    караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

    Також слід зазначити, що законодавством не врегульовані питання особистих листування, тому, щоб уникнути конфліктних ситуацій, раджу надавати засоби зв'язку для огляду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Військові на блокпостах мають право проводити огляд людей та транспортних засобів, відчиняти двері автомобіля та багажник.Допускаються такі дії, як поплескати по тілу для перевірки на наявність зброї, застосування металошукача (згідно з Порядком перевірки документів у осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану від 29 грудня 2021 року №1456).

    Документи

    Представники ЗСУ чи тероборони НЕ мають на блокпостах засобів для верифікації електронної версії документів, тому навіть якщо документ, що посвідчує особу, доступний у додатку «Дія», слід МАТИ З СОБОЮ паспорт громадянина у паперовому вигляді або ID-картку.

    Перевірка телефонів, фотоапаратів, відеокамер

    Фотографування та відеозйомка військовослужбовців, блокпостів категорично заборонені!

    Діставати телефон – не варто!

    У разі підозри на блокпості можуть перевірити телефон, фотоапарат, відео щодо зйомки заборонених об’єктів. Якщо встановлено, що зйомка велася, девайс можуть вилучити.

    Автомобілістам

    Автомобілістам тимчасово заборонено використовувати відеореєстратори.

    Якщо ви під’їжджаєте до блокпоста на автомобілі, потрібно зменшити швидкість, вимкнути фари, увімкнути «аварійку».

    Виходити з машини на блокпосту можна лише з дозволу військових.

    Чи можуть на блокпосту забрати автівку?

    Так. Але слід знати наступне. Якщо на блокпостах у вас забирають автомобіль, потрібно вимагати офіційного дозволу військового керівництва – документ у вигляді спеціального акта, завіреного командуванням не нижче командира частини.Кожен автовласник, у якого забрали автомобіль, має право на відшкодування вартості автомобіля, якщо має такий акт.

    Нагадаємо, раніше міністр оборони України Олексій Резніков закликав громадян під час проходження контролю дотримуватися певних правил, щоб уникнути непорозумінь з військовослужбовцями.І подав наступну інструкцію :

    • зменшіть швидкість транспортного засобу;
    • завчасно підготуйте документи для проходження контролю;
    • вимкніть фари та увімкніть аварійне світло;
    • не ведіть відеозйомку блокпосту та не виходьте з транспорту без дозволу силовиків;
    • чітко відповідайте на запитання та будьте готові, що вам накажуть відкрити багажник;
    • не заходьте за спини військовослужбовців під час огляду транспортного засобу, та після дозволу продовжити рух не набирайте різко швидкість.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України