Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 15 августа 2022, вопрос №71318

Отримання грошової допомоги при виході на пенсію

Доброго дня.
Звертаюся з проблемою при отриманні грошової допомоги пед.працівникам, що виплачується при призначенні пенсії за віком і не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.
Мій стаж роботи 43 роки. Спочатку мені повідомили що не врахували мій великий стаж роботи пед.працівника. 27 квітня 2022 року було подано службову записку про нарахування допомоги у розмірі 10 місячних пенсій. Після подання службової записки все вирішилося нібито позитивно, навіть повідомили телефоном про нарахування цієї допомоги. Але, від 23.07.2022 мені надіслали листа що для обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати необхідно надати довідку з місця роботи про періоди перебування (не перебування) у відпустках без збереження заробітної плати.
Для розгляду питання щодо можливості призначення грошової допомоги мені рекомендували надати заяву на перерахунок пенсії з додаванням сканованих копій документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту, містять чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів.
Я не розумію які документи у мене вимагають, в яких законодавчих актах це викладено і як мені дістати такі документи, зважаючи на те, що деякі підприємства, яким підпорядковувались заклади освіти на той час вже припинили своє існування. Ситуація ускладняється тим, що я перебуваю на даний момент на території, що окупована російськими військовими силами і не маю можливості отримати будь-які архівні документи у своєму місті.
В той же час хочу підкреслити, що пед.робітники ДНЗ нашого міста з початку військових дій не отримали жодної підтримки з боку керівництва держави. Ситуацію в окупованих територіях доведено до стану, коли отримання пенсії або будь-якої грошової допомоги може бути єдиним прибутком, за рахунок якої може виживати ціла родина включно із дітьми.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Відповідно вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (п. 7.1 Прикінцевих положень), педагогічні працівники, які працювали на посадах, щоі дають право на пенсію за вислугу років, та виходять на пенсію за віком, мають право на виплату грошової допомоги у розмірі їх 10 місячних пенсій станом на день її призначення.

    Грошова допомога надається за таких умов:

    • якщо пенсія за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» призначається після 1 жовтня 2011 року (п.5 Постанови Кабінету міністрів України від 23.11.2011 № 1191);
    • якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
    • якщо страховий стаж на зазначених посадах становить 35 років для чоловіків, 30 років – для жінок;
    • якщо до цього особа не отримувала будь-яку пенсію.

    Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963, але не всі з них мають право на отримання пенсії за вислугу років, та грошової допомоги.

    Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. №1191.До страхового стажу, що дає право на отримання грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. №909.Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», станом на день її призначення.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фо то.

    • Ірина Клиент год назад

      Дякую. Я знаю що маю право на таку допомогу. Але як мені діяти і куди звертатися? Я не розумію які документи у мене вимагають, в яких законодавчих актах це викладено і як мені дістати такі документи, зважаючи на те, що деякі підприємства, яким підпорядковувались заклади освіти на той час вже припинили своє існування.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України