Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 29 липня 2022, питання №70319 250₴

Переоформлення рахунків на оплату за комунальні послуги

Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням. Мій батько хоче продати свою квартиру. На квартирі він не проживав, а здавав в оренду орендодавцю уклавши з ним договір оренди. Всі рахунки на оплату комунальних послуг були переоформлені на орендодавця, який сплачував комунальні послуги. Зараз на початку серпня батько хоче розірвати договір оренди з орендодавцем. Також орендодавець надав батьку всі довідки про відсутність заборгованості по всіх рахунках
на кінець липня місяця. Договір купівлі-продажу у нотаріуса буде оформлений лише на початку вересня місяця. Тоді якщо я не помиляюся виникає ситуація, що не має кому платити по рахунках. Напишіть будь ласка чи потрібно батьку відкривати чи переоформлювати всі нові рахунки знову на себе, щоб заплатити комунальні послуги за серпень місяць або ж просто домовитися з покупцем, що він компенсує йому оплату комунальних послуг за серпень місяць. Буду вдячний Вам за відповідь.
З повагою, Тарас.

Відповіді юристів (7)

    Мєньков Андрій Васильович
    16%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Тарасе.

    Якщо договір оренди буде розірваний достроково, сторони підпишуть акт прийому-передачі (повернення квартири) з оренди, то орендар має з"їхати та забрати свої речі ще до підписання акту повернення квартири. У такому разі у квартирі ніхто місяць не проживатиме. За які комунальні послуги треба буде платити якщо їх ніхто не споживатиме. Виключення може мати квартплата, але це не буде велика сума. І в будь-якому випадку це в першу чергу інтерес колишнього орендаря сповістити комунальні служби, що він вже не орендар, сплатити заборгованість і закрити особові рахунки, які на нього відкриті. Після оформлення договору купівлі-продажу квартири новий власник відкриє рахунки на своє ім"я.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тарасе!

    Ви правильно розумієте ситуацію, У час, коли арендар з квартири виїде, а остання ще не буде згідно договору куплі-продажу передана покупцю, оплачувати її повинен батько. Але для того йому не треба переоформлювати угоди. Достатньо поки що сплачувати комунальні послуги за старими угодами, які були оформлені на арендарі. Тим більше, якщо ніхто не буде квартирою користатися в цей час, то і витрати будуть невеличкі.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Крикун Сергій  Павлович
    12%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    До моменту посвідчення нотаріусом договору купівлі-продажу квартири та реєстрації в Реєстрі речових прав на нерухоме майне права власності на неї ха покупцем власник має оплачувати комунальні платежі, при цьому, оплачувати їх власник або будь-яка особа може в знеособленому порядку або через термінали, або. як я писав, через Приват24, або через сайт Коростенської міської ради за реквізитами, рахунками орендаря.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    При заключении сделки у нотариуса необходима Справка об отсутствии долгов по квартплате и коммунальным платежам за подачу электричества, тепла, газа и др.

    Квитанции об оплате коммунальных платежей должны быть датированы месяцем, который предшествует тому, в котором стороны намерены заключить сделку. Но квитанции — необязательный документ, главное, чтобы были справки об отсутствии задолженностей. Их выдают управляющая компания, предприятия-поставщики электричества, тепла, газа и прочих услуг, а также сервисные центры.

    ВАШ ОТЕЦ ОТ ВСЕХ ПОСТАВЩИКОВ КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ ДОЛЖЕН ВЗЯТЬ СПРАВКИ ОБ ОТСУТСТВИИ ЗАДОЛЖЕННОСТИ - ЭТО ПОЗВОЛИТ ПРОВЕСТИ СДЕЛКУ.

    Так как сделка будет в сентябре, Справки об отсутствии долгов должны быть за август месяц. За август все коммунальные платежи должен провести Ваш отец. Покупатель квартиры не должен их компенсировать, т.к. он становится собственником только в сентябре.

    Договора о поставке коммунальных услуг перезаключать на один месяц перезаключать нет необходимости.

    НОВЫЕ ВЛАДЕЛЬЦЫ КВАРТИРЫ ДОЛЖНЫ ЗАКЛЮЧИТЬ НОВЫЕ ДОГОВОРА С СЕНТЯБРЯ МЕСЯЦА.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю, Тарасе!

    НЕ ПОТРІБНО НІЧОГО ПЕРЕОФОРМЛЮВАТИ. ДОСТАТНЬО ПРОСТО СПЛАТИТИ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ЗАДЛЯ ВІДСУТНОСТІ БУДЬ-ЯКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ.

    ВЛАСНИК, ЯКШО ВІДСУТНІ ВІДНОСИНИ ОРЕНДИ, ЗАВЖДИ ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ЗДІЙСНЮВАТИ ОПЛАТУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ОСОБИ, ЯКА УКЛАЛА ДОГОВОРИ ПРО ПОСТАЧАННЯ ТАКИХ ПОСЛУГ.

    ТОМУ СПЛАЧУЙТЕ СПОКІЙНО, А НОВИЙ ВЛАСНИК ПОТІМ НЕХАЙ ШВИДЕНЬКО ПЕРЕОФОРМЛЮЄ НА СЕБЕ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гончаренко Константин
    22%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам необхідно просто сплатити виставлені рахунки через кассу банку за останній місяць згідно існуючих квитанцій і передати їх покупцеві.

    Після оформлення продажу нотаріусом ,вже новий власник буде нести відповідальність по платежам.

    Бо згідно ст. 321 ЦК УКРАЇНИ на власника покладається тягар утримання власності придбаної ним.

    Вашому батьку головне передати "чисту" квартиру та документи на неї в обмін на кошти.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Тарас!

    Як я вас вірно зрозумів, то в серпні ніхто не житиме, але ї рахунки не сплачуватиме.

    Якщо у вас є лічильники, вони відповідно дадуть підстави не нараховувати жодного виду комунальних послуг.

    А якщо говорити про послугу, яка нараховується вне залежності від споживання, то ви можете її сплатити або ж домовитись з покупцем про компенсацію.

    Звертайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України