Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 24 июля 2022, вопрос №69926

Можно ли сделать человеку операцию против его воли?

если у человека после ампутации развилась гангрена, гангрена быстро развивается и опасна для жизни и у него в запасе всего несколько дней . Решение надо принимать сейчас, сам пациент отказывается от лечения, ему 20+, но у него есть ещё родители. Могут ли они взять ответственность на себя и заставить его принять помощь?

Ответы юристов (1)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Пацієнт має право в письмовій формі відмовитись від подальшого медичного втручання. Якщо він не може зробити це в письмовій формі, то письмово оформити відмову від медичного втручання може лікар в присутності свідків.

    Якщо відсутність згоди може призвести до тяжких для пацієнта наслідків, лікар зобов'язаний йому це пояснити. Якщо і після цього пацієнт відмовляється від лікування, лікар має право взяти від нього письмове підтвердження, а при неможливості його одержання - засвідчити відмову відповідним актом у присутності свідків.

    Пацієнт, який набув повної цивільної дієздатності і усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними, має право відмовитися від лікування.

    Якщо відмову дає законний представник пацієнта і вона може мати для пацієнта тяжкі наслідки, лікар повинен повідомити про це органи опіки і піклування.

    Його батьки мають право схиляти його до вибору того чи іншого виду медичної допомоги або вибору медичного закладу. Проте надавати меддопомогу насильно можна лише у визначених законодавством випадках.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти юридичних документів тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України