Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 липня 2022, питання №69638 150₴

Про вступ у дію закону 7251, про відміну виплат середнього заробітку мобілізованим

Про вступ у дію закону 7251, а саме про виплату середнього заробітку мобілізованим. Питання полягає в тому чи на всіх мобілізованих буде діяти цей закон, чи для тих кого мобілізували після вступу в дію цього закону? Якщо я підписав контракт на 3 роки ще у 2021 році, я також не буду отримувати середню? Як же: " закон зворотньої дії немає" ?

Відповіді юристів (8)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    У рішенні КСУ від 13.05.1997 р. № 1-зп зазначається, що ст 58 Конституції України закріплено принципів сучасного права — закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності. Це означає, що зазначена норма діятиме лише для тих військовослужбовців, які укладуть контракти за новим законодавством, іншими словами зміни щодо припинення виплати середнього заробітку діятимуть лише у разі укладання нового контракту. Не можна готувати наказ про припинення виплат, якщо наказ про увільнення із збереженням середнього заробітку був виданий до внесення змін у законодавство, оскільки првовідносини розпочались до набрання чинності новим законом. Це буде пряме погіршення умов працівника. Розпочатий процес реалізації права, за загальним правилом, повинен бути завершений за чинним на момент початку такого процесу законом.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин" дійсно набрав чинність 19 липня 2022 року.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2352-20#n2

    ДАНИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ БУДЕ ДІЯТИ НА ВСІХ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ЧАСУ МОБІЛІЗАЦІЇ АБО УКЛАДЕННЯ КОНТРАКТУ, АЛЕ ТІЛЬКИ З 19 ЛИПНЯ 2022 РОКУ.

    ВИКЛЮЧЕНЬ ЩОДО ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ВІН НЕ МІСТИТЬ.

    ТАКИМ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до п. 1 Прикинцевих положень та перхідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин", Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. У п. 17 ст. 1 цього Закону зазначено: зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток" замінити словами "зберігаються місце роботи і посада".

    Цей Закон набрав чинності 19.07.2022 року. З цієї дати відносно всіх військовослужбовців за якими раніше зберігалась середня заробітна плата по попередньому місцю работи, цей обов'зок працедавців було припинено.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Верховная Рада Украины приняла во втором чтении и в целом проект Закона о внесении изменений в некоторые законы Украины по оптимизации трудовых отношений.В частности, законом № 7251 предусматривается освобождение работодателя от обязанности сохранения среднего заработка работникам, призванным на военную службу. В то же время, закон гарантирует со стороны работодателя сохранять таким работникам их рабочее место и действующую должность.

    Закон 7251 вступил в силу с сеодняшнего дня — со дня, следующего после его публикации (опубликован 18 июля 2022 года в газете ВРУ Голос Украины).

    С 19.07.2022 года работодатель имеет право не ввыплачивать Вам средний заработок.

    С 19.07.22 г. Вы не будете получать средний заработок.

    Да, есть коллизия Закона.

    Единственный выход - отменять положения Закона через Конституционный Суд.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Максиме!

    Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин", принятий 01.07.2022 набрав чинність 19 липня 2022 року.

    Його можна подивитись тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2352-20#n2

    Він діє у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану, крім частини четвертої статті 13 та статті 15 цього Закону, які втрачають чинність з моменту завершення відшкодування працівникам та роботодавцям грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України.

    Даний закон, з огляду на його зміст, стосується усіх без виключення, в тому числі, військовослужбовців.

    Конституційний принцип про незворотність дії норм закону тут не може бути використаний, оскільки він стосується їхнього вжитку не в минулому, а з моменту його прийняття в майбутньому.

    Хоча закон і зобов'язую роботодавця зберігати за Вами на час війни Ваше робоче місце та посаду, але обов'язкові виплати середньої заробітної плати ним скасовуються. Обов'язок усього грошового забезпечення в/с віжбувається виключно ха рахунок державних коштів.

    У разі виникнення питань, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профіою.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    15 липня 2022 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-IX від 01.07.2022 р. (законопроєкт від 05.04.2022 р. №7251).

    Цим Законом вносяться зміни до КЗпП, які передбачають введення додаткових підстав для розірвання трудових договорів з працівниками. Зокрема, вводиться додаткова підстави для розірвання трудового договору - відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

    Серед ключових змін, на які варто звернути увагу усім роботодавцям, які мають призваних на військову службу працівників є те, що зазначеним Законом звільнено роботодавця від обов'язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, зі збереженням за цими працівниками лише місця роботи (посади).

    Зміни відбулися також в частині надання відпусток, виплати сум відпускних та компенсації за дні невикористаної відпустки.

    Закон вступив у дію є на порталі ВРУ, Тож виплати по середній зарплаті мають проводитись до 19.07 включно , далі тільки посада збережеться.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 5. Дія актів цивільного законодавства у часі

    1. Акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

    2. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

    3. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи...".

    Пост. ВСУ "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-96#Te...):

    "2. Оскільки Конституція України, як зазначено в її ст.8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають грунтуватись на Конституції, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй.

    У разі невизначеності в питанні про те, чи відповідає Конституції України застосований закон або закон, який підлягає застосуванню в конкретній справі, суд за клопотанням учасників процесу або за власною ініціативою зупиняє розгляд справи і звертається з мотивованою ухвалою (постановою) до Верховного Суду України, який відповідно до ст.150 Конституції може порушувати перед Конституційним Судом України питання про відповідність Конституції законів та інших нормативно-правових актів. Таке рішення може прийняти суд першої, касаційної чи наглядової інстанції в будь-якій стадії розгляду справи.

    Суд безпосередньо застосовує Конституцію у разі:

    1) коли зі змісту норм Конституції не випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом;

    2) коли закон, який був чинним до введення в дію Конституції чи прийнятий після цього, суперечить їй;

    3) коли правовідносини, що розглядаються судом, законом України не врегульовано, а нормативно-правовий акт, прийнятий Верховною Радою або Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суперечить Конституції України;

    4) коли укази Президента України, які внаслідок їх нормативно-правового характеру підлягають застосуванню судами при вирішенні конкретних судових справ, суперечать Конституції України.

    Якщо зі змісту конституційної норми випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом, суд при розгляді справи повинен застосувати тільки той закон, який грунтується на Конституції і не суперечить їй."

    Р І Ш Е Н Н Я КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

    Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень статті 58 Конституції України, статей 6, 81 Кримінального кодексу України (справа про зворотну дію кримінального закону в часі) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v006p710-00#Te...):

    "На підставі викладеного і керуючись статтями 147, 150 Конституції України, статтями 51, 65 Закону України "Про Конституційний Суд України", Конституційний Суд України

    в и р і ш и в:

    1. Положення статті 58 Конституції України з урахуванням вимог пункту 22 частини першої статті 92 Конституції України треба розуміти так, що виключно законами України визначаються діяння, які є злочинами, та встановлюється кримінальна відповідальність за їх вчинення. Такі закони мають зворотну дію в часі у випадках, коли вони пом'якшують або скасовують кримінальну відповідальність особи...

    4. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскарженим...".

    ---

    Доброго дня, Максиме! Ви праві, Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин" не має, не може мати зворотної сили на відносини, що виникли до набрання ним чинності - про що передбачено ст.5 Цивільного кодексу україни, тобто на відносини збереження середнього заробітку працівникам, мобілізованим до ЗСУ до 19.07.2022р. (момент набрання чинності вказаним Законом). З одного боку, відповідно до наведеної пост. Верховного Суду України до застосування підлягає безпосередньо Конституція України. З другого боку, Конституційний Суд України розтлумачив зміст та застосування ст.58 Конституції - зворотну силу мають лише закони, які пом'якшують або скасовують кримінальну відповідальність особи. Даний Закон, у частині скасування збереження середнього заробітку, на Вас не поширюється, не стосується, а відмова за місцем роботи у виплаті цих коштів підлягає захисту.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо ви мобілізовані до набуття чинності цих змін, на вас ці положення не розповсюджують. Зберігається і середній заробіток і позиція місця роботи.

    Звертайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України